• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 17, 2014 · 22 Comments

Cum gatim cu turmeric – sugestii si retete

Practic & Util

Spune si altora!
 4     
4
Shares

Turmericul, membrul al familiei Zingiberaceae, din care face parte si ghimbirul, este o planta a carei radacina este folosita ca si condiment în India, de mai bine de 3000 ani IC. Din radacina uscata a acestuia se obtine un condiment de culoare galben portocalie care este folosit pentru a condimenta mancarurile preparate in general in bucătăria indiana, in cea din Asia de Sud sau Orientul Mijlociu si este pricipalul ingredient al faimosului praf de curry.turmeric

Proprietatile turmericului

Principalul component al turmericului este curcumina, un polifenol cu proprietati curative deosebite:

  • este un puternic anti inflamator;
  • neutralizeaza radicali liberi din organism care sunt responsbili de aparitia ridurilor, celulitei, oboselii, bolilor cronice;
  • imbunatateste activitatea ficatului ajutand-ul in procesul de detoxifiere si eliminare a metalelor grele  din organism;
  • activeaza o gena din organism care este responsabila de producerea de antioxidanti care actioneaza ca agenti anti imbatranire;
  • este cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva dezvoltării şi extinderii celulelor canceroase;
  • consumul de turmeric duce la o crestere a nivelului unei proteine numită Peptida Antimicrobiană Catelicidina (CAMP) care este o componenta importanta a sistemului nostru imunitar, cunoscuta pentru rolul său în prevenirea infecţiilor;

Pentru o absorbtie optima a curcuminei, componentul principal al turmericului trebuie sa tinem cont de:

  • temperatura de gatit. Ideal ar fi ca aceasta sa fie cat mai joasa.
  • prezenta piperului (datorita componentei sale principale piperina) in mancare si in prezenta careia se stimuleaza absorbita de curcurmina
  • prezenta unei grasimi sanatoase (ulei de masline, ghee, unt de cocos, lapte de vaca sau de cocos) pentru a proteja turmericul, inainte de a ajunge in intestinul subtire, de acidul existent in stomac.

Aroma sa usor picanta si un pic dulce ca si culoarea lui galben portocalie il fac potrivit pentru a fi adaugat in diferite preparate, fie ele dulci sau sarate.

Cum sa folosim turmericul

Iata pe scurt cateva sugestii practice despre modul in care acesta poate fi cu usurinta introdus in meniul nostru zilnic:

  • in mancarurile din linte si/sau naut

orez_linte_koshari

  • adaugat in mancarurile cu carne cum ar fi, de exemplu, o friptura de pui aromata in stil indian

friptura de pui

  • poate fi utilizat pentru condimentarea diferitelor mancaruri din orez cum este acest orez in stil italian cu pepene galben

orez cu pepene

  •  poate fi folosit la condimentarea oualor gatite fie sub forma de ochiuri, omleta sau fierte moi;
  • alaturi de conopida

conopida la cuptor

  • la condimentarea diferitelor supe crema cum este si supa cu dovlecel si turmeric

supa dovlecel

  • in milkshake-uri sau smoothie-uri de diverse combinatii, asa cum este, de exemplu Mango Lassi, o cunoscuta bautura de origine indiana

iaurt cu mango

Mai multe informatii despre efectele benefice ale consumului de turmeric gasiti in articolul “Turmericul, condimentul medicament” de pe celalalt blog, lecturidemamica, iar retetele le puteti afla dand un singur clik pe cuvintele evidentiate.

Turmericul se gaseste de obicei la magazinele naturiste sau poate fi comandat online de AICI.

foto credit: healthyfoodhouse.com

Daca ti-a placut articolul ”Cum gatim cu turmeric – sugestii si retete”, il poti distribui pe retelele sociale ca sa afli si prietenii tai!


Spune si altora!
 4     
4
Shares
 
4
Shares
 4    
« Ciupercute la cuptor cu branza si ardei
Briose cu bacon si parmezan »

Comments

  1. Diana Stanciu says

    January 12, 2016 at 10:44 pm

    Aceste retete sunt foarte bune moduri in care putem integra acest condiment nemaipomenit de util pentru sanatatea noastra.

    Reply
  2. georgiana state says

    January 20, 2015 at 3:05 pm

    si eu il pun in orez prajit cu ou…insa acum mi-ai dat idei :-)

    Reply
    • Claudia V says

      January 20, 2015 at 3:12 pm

      Ma bucur ca am putut sa iti fiu de ajutor :)

      Reply
  3. Rodica Granpier says

    September 19, 2014 at 5:59 am

    Multumesc pentru sfaturi…chiar e un condiment pe care nu l-am folosit in mancaruri :)

    Reply
    • Claudia V says

      September 19, 2014 at 6:05 am

      Cu placere!
      Trebuie neaparat sa il incerci. E foarte sanatos in primul rand :)
      Si desi suna exotic sa stii ca nu costa mult in sensul ca dintr-un pliculet faci de multe ori

      Reply
      • Maria-Iuliana Doamna says

        October 1, 2017 at 5:19 pm

        Buna Claudia!
        Eu folosesc de ceva vreme curcuma si mukte alte condimente, sanatoase.Am o rugaminte la tine.Cum pot folosi curcuma in stare naturala.Am gasit la magazin, am cumparat dar nu stiu exact cum pot folosi la gatit.Pot sa o curat si apoi sa o rad?Pot cumva sa o si usuc?Multunesc anticipat!
        Maria
        PS.Poti te rog sa-mi raspunzi in email?

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          October 1, 2017 at 6:56 pm

          Maria, din pacate nu am folosit turmeric sub forma de radacina. Doar pudra. Asa ca nu iti pot da un sfat :( Imi pare rau ca nu te pot ajuta.

          Reply
  4. diana says

    January 20, 2014 at 5:42 pm

    “oualor”, nu “oualelor” ;)

    Reply
    • Claudia V says

      January 20, 2014 at 5:46 pm

      Multumesc, Diana.Acum am vazut si eu greseala :)

      Reply
      • Miuta says

        May 19, 2017 at 2:46 pm

        Buna, sti cumva cum se foloseste si cel proaspat (radacina) ?!…..nu am gasit nici o infomatie in sensul asta, se vorbeste numai de cel la pliculete (pudra)…..
        Multumesc !

        Reply
        • Claudia V says

          May 19, 2017 at 3:07 pm

          Miuta, sincera sa fiu nu stiu pentru ca nu am folosit. Cred ca nu se prea gsesc informatii despre asta pentru ca la noi nu prea se gaseste in comert radacina de turmeric.
          Insa banuiesc ca sa poate folosi exact ca si radacina de ghimbir. Sunt din aceeasi familie si chiar seamana doar ca au culori diferite.

          Reply

Trackbacks

  1. Ouă vopsite cu turmeric - Lecturi si Arome says:
    April 9, 2020 at 7:44 am

    […] Nu am să scriu acum despre cât de bine este să folosiți turmericul la gătit. Am scris deja despre asta, pe larg AICI iar despre cum se folosește acesta la gătit am povestit, cu exemple, AICI. […]

    Reply
  2. Pate de post din conopida - Lecturi si Arome says:
    April 18, 2019 at 11:32 am

    […] mustar, turmeric si ulei si mai mixati o jumatate de […]

    Reply
  3. Alimente care combat cancerul (recenzie) - Lecturi si Arome says:
    January 10, 2018 at 12:10 pm

    […] albă şi roşie, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli), usturoiul şi ceapa, soia, curcuma (turmericul), ceaiul verde, fructele de pădure, grăsimile omega-3, roşiile, citricele, vinul negru şi… […]

    Reply
  4. Ghiveci de legume in stil indian (curry de legume) says:
    March 10, 2016 at 8:17 am

    […] mozaic proaspat macinat. Nota! Este important sa nu uitam sa adaugam si piper la final deoarece proprietatile turmericului se activeaza in prezenta piperinei din boabele de piper. Daca tot mancam ceva gustos, sa fie si […]

    Reply
  5. Salata condimentata de vinete - Lecturi si Arome says:
    September 21, 2015 at 11:20 am

    […] Cum gatim cu turmeric – sugestii si retete (12,636 views) […]

    Reply
  6. Aperitiv din ardei copti si branza telemea - Lecturi si Arome says:
    October 23, 2014 at 5:35 am

    […] ardei copti in prealabil 200 grame de branza telemea o ceapa mica rosie un sfert de lingurita de turmeric o lingurita de pasta de susan (tahini) piper alb dupa gust masline verzi umplute cu […]

    Reply
  7. Linte cu sos picant de rosii si carnati de casa - Lecturi si Arome says:
    September 17, 2014 at 2:01 pm

    […] doi catei de usturoi doua frunze de dafin o lingurita cu varf de garam masala o lingurita de turmeric o bucatica de ghimbir doua linguri de ulei de masline […]

    Reply
  8. Mancare indiana de ardei kapia - Lecturi si Arome says:
    September 12, 2014 at 10:37 am

    […] gatit. Din indepartata Indie ne vin condimente precum cardamomul, ghimbirul, coriandrul turmericul, atat de cunoscutul curry, chutney-ul si multe […]

    Reply
  9. Friptura de pui aromata in stil indian | Lecturi si Arome says:
    August 11, 2014 at 5:43 pm

    […] de lingurita de boia iute o jumatate de lingurita de boia dulce o jumatate de lingurita de turmeric o jumatate de lingurita de chimen măcinat o jumatate de lingurita de sare 250 ml iaurt de […]

    Reply
  10. Supa cu dovlecel si turmeric | Lecturi si Arome says:
    July 25, 2014 at 3:03 pm

    […] dovlecei un morcov o ceapă o bucată de ţelină un căţel de usturoi o linguriţă de turmeric un sfert de linguriţă de ghimbir praf o lingură de ulei de măsline 800 ml supă de pui (în […]

    Reply
  11. Orez in stil italian cu pepene galben | Lecturi si Arome says:
    June 28, 2014 at 6:34 am

    […] galben o ceapa mică o capatana de usturoi o lingură de ulei de masline o jumatate de lingurita de turmeric sapte, opt frunzulite de menta proaspata 750 ml apă calda o lingurita rasa de sare opţional: […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

January 2014
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Dec   Feb »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316