“Cancerul – un inamic formidabil” este titlul părţii întâi a cărţii “Alimente care combat cancerul – prevenirea cancerului prin dieta“, scrisă de doi cercetători canadieni din Montreal, Richard Beliveau şi Denis Gingras, carte care, doar prin titlul ei, vine să ne provoace să o citim cu mare atenţie.
Şi pe bună dreptate! Lucrarea este foarte bine documentată, bazată pe studii ştiinţifice şi o putem vedea ca pe o enciclopedie populară. La tot pasul afirmaţiile sunt bine justificate de cifre reale, nu de păreri preconcepute.
Citind-o am aflat, cu surprindere, că ereditatea, deşi are o pondere de 15% în factorii de risc ai cancerului, nu joacă rolul cel mai important, aşa cum greşit se credea. Fumatul şi obiceiurile alimentare, fiecare cu câte 30% sunt factorii cei mai importanţi, totalizând împreună mai mult de jumătate din pericol.
De asemenea studiile au demonstrat că populaţii foarte sănătoase, unde cancerul era aproape necunoscut, au devenit vulnerabile odată cu modificarea obiceiurilor alimentare, petrecută odată cu industrializarea.
Este exemplul japonezilor care, după ce au emigrat în America, au devenit la fel de bolnavi ca şi americanii. Şi japonezii din Japonia au devenit mai vulnerabili după ce au „uitat” cum mâncau strămoşii lor şi au adoptat stilul de viaţă occidental.
Şi totuşi se petrece ceva ciudat la nivel psihologic, individual şi social, în ceea ce priveşte percepţia pericolului. Deşi pericolul de a muri într-un atac terorist este prea mic pentru a putea fi calculat, este de unu la trei milioane în cazul unui accident de avion şi de unu la şapte mii în cazul unui accident auto, acestea sunt de natură să creeze fobii colective.
Prin comparaţie, riscul de a muri de cancer este de unu la trei şi cu toate astea puţini au grijă la modul serios de propria lor sănătate!
Chiar filozofia de bază referitoare la mâncare este total diferită în cele două mari sisteme culturale, din occident şi din orient. În vest mâncarea este combustibil, sursă de energie şi vitamine pe când în orient mâncarea este beneficiu pentru sănătate şi prevenirea bolilor.
Ce este cancerul?
O altă informaţie interesantă dar si puţin şocantă în acelaşi timp este aceea că marea majoritatea dintre noi avem în corp în diferite etape ale vieţii micro-tumori care, în condiţii de funcţionare optimă a organismului, nu se dezvoltă şi se resorb în mod natural.
Aceste micro-tumori, alcătuite din câteva celule până la câteva zeci de celule, cu volumul mai mic de un milimetru cub, sunt cu succes combătute de antioxidanţii din alimente şi nu cresc până la nivelul la care ar putea deveni periculoase.
Dar totuşi, ce este cancerul? Această cumplită boală are la bază celula, care este elementul de bază al vieţii. Dacă în ADN-ul (deci acolo unde se stochează informaţia) din nucleul celulei apare o modificare nedorită (cauzată de o multitudine de factori perturbatori), atunci este perturbată producţia de proteine.
Celula devine una canceroasă, pentru că va produce nu ceea ce este nevoie, ci ceea ce-i dictează informaţia greşită. Aceste celule canceroase sunt extraordinar de rezistente şi vor căuta să se înmulţească şi să invadeze ţesutul înconjurător.
Dar ca orice celulă şi celulele canceroase au nevoie de hrană şi de oxigen, care sunt transportate de sânge. Prin urmare celulele canceroase vor emite semnale chimice, determinând formarea de noi vase de sânge care să le hrănească.
Acest fenomen se numeşte angiogeneză şi este punctul slab în care cancerul poate fi înfrânt. Propriul sistem imunitar şi antioxidanţii pot să împiedice procesul, lăsând celulele canceroase fără hrană şi oxigen, ucigându-le astfel pe cale naturală.
Aşa se şi întâmplă în majoritatea cazurilor, pentru că deşi în viaţa unui om apar multe micro-tumori, acestea dispar fără urmă şi fără consecinţe. Dacă însă mai intervenim şi noi ajutând cancerul prin fumat, hrană nesănătoasă, substanţe toxice din mediul în care trăim… ghici cine va câştiga lupta?
Consumul de fructe şi legume – chemo-terapie naturală
S-a descoperit că fructele şi legumele conţin un număr imens de substanţe utile vieţii. Până nu demult eram învăţaţi să mâncăm fructe şi legume pentru că au vitamine. Ei bine, nu doar vitaminele ne sunt necesare, ci multitudinea de substanţe numite fito-chimicale, în număr de peste zece mii, pe care le luăm din această hrană vegetală.
Ba chiar există studii care au demonstrat că anumite vitamine hrănesc inclusiv cancerul şi atunci consumarea de vitamine de sinteză nu ne ajută deloc. Dar dacă vitaminele le luăm direct din fructe şi legume, odată cu ele luăm şi o mulţime de fito-chimicale utile, care sunt otravă pentru cancer şi medicament pentru noi.
Consumul de fructe şi legume va fi astfel o chemo-terapie corectă, naturală şi eficientă împotriva cancerului, care va acţiona metronomic (adică câte puţin în timp).
Chemo-terapia cu substanţe de sinteză, ca mijloc de tratament a cancerului, este eficientă şi este utilizată, dar produce atât de multe reacţii secundare încât aplicarea ei este limitată în timp. În pauzele dintre administrări, celulele canceroase se pot înmulţi la loc (fenomenul se numeşte recidivă), ba mai mult, sunt mai rezistente şi mai adaptate.
Se ştie că recidivele tumorilor sunt şi mai greu, sau imposibil de tratat. Cel mai bun mijloc este prevenirea cancerului prin dietă. Putem avea chiar în farfuria noastră un adevărat cocktail anti-cancer!
Găsim apoi în carte, în capitolele din partea a doua a cărţii, informaţii detaliate despre nutraceutice, adică substanţele din fructele şi legumele ce combat cancerul. Iată-le într-o listă scurtă: familia verzei (varză albă şi roşie, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli), usturoiul şi ceapa, soia, curcuma (turmericul), ceaiul verde, fructele de pădure, grăsimile omega-3, roşiile, citricele, vinul negru şi… ciocolata.
Acestora toate le sunt dedicate capitole distincte cu informaţii despre fiecare dintre ele în parte, informaţii care sunt prea multe şi prea valoroase ca să încep acum să detaliez totul. Vă lăs însă pe voi să citit în amanunt în carte.
Partea a treia a cărţii, una foarte scurtă, ne spune fără echivoc de ce nu este bine să luăm suplimente alimentare: pentru că nu vitaminele ne sunt necesare, ci compuşii fito-chimici! Oamenii aleg de cele mai multe ori calea uşoară: o pilulă pe zi din ceva anume şi gata… dar de fapt nu aşa se rezolvă problema… Iată în final şi sfaturile de urmat, ca să luptăm cu adevărat cu acest inamic redutabil:
- Lăsaţi-vă de fumat.
- Reduceţi aportul de calorii.
- Reduceţi consumul de carne roşie.
- Evitaţi alimentele care conţin substanţe posibil cancerigene.
- Faceţi exerciţii fizice cu regularitate.
Şi nu uitaţi, adoptaţi o dietă bogată în fructe şi legume!
Cartea “Alimente care combat cancerul – prevenirea cancerului prin dietă“, scrisă de Richard Beliveau şi Denis Gingras a fost publicată la Editura Vidia, Bucureşti, în anul 2011, şi poate fi comandată de aici.
Şi tot la aceeași editură a apărut (şi puteţi comanda) şi o continuare a acestei cărţi, “Cum să găteşti cu alimente care combat cancerul“, scrisă de acceaşi autori, carte despre care am povestit AICI.
Lectură plăcută să aveţi!
[…] trecut va recomandam o carte, “Alimente care combat cancerul” iar la sfarsitul acelei recenzii am promis ca va voi vorbi si despre o alta carte, un fel de […]