Astazi am o mica supriza pentru voi, asa cum va spuneam zilele trecute si pe pagina de Facebook. Este vorba despre o reteta simpla, gustoasa si usor de facut, un ghiveci de legume precum si un mic concurs despre care veti afla amanunte dupa ce o sa va scriu reteta.
Am fost provocata de prietenii blogului, de la ”Taramul condimentelor”, sa gatesc ceva cu arome indiene. Am primit de la ei un martisor foarte dragut, o cutiuta cu cinci eprubete care contin condimente specifice Indiei. Stiau ei ce stiau, nu? Cine imi urmareste sau rasfoieste cu atentie paginile virtuale ale blogului isi poate da seama cu usurinta ca imi place sa folosesc arome indiene la gatit.
Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa aiba aceste condimente din indepartata Indie, in bucataria lui si sa incerce sa adapteze retetele pe care le face, chiar simple si de inspiratie autohtona pentru a avea in final, in farfurie mancaruri simple, gustoase, sanatoase si aromate. In felul acesta avem si diversitate si nu folosim la condimentat doar sarea, de care cam abuzam pentru a da gust mancarurilor sau piperul pentru ca acestea sunt primele condimente pe care punem mana, din reflex atunci cand vrem sa gatim.
Lumea condimentelor este fascinanta iar folosirea lor in bucatarie poate fi o joaca placuta chiar si atunci cand nu stii ce sa faci cu ele, desi, evident niste reguli pentru a le combina ar fi. Insa pur si simplu te poti lasa ghidat de instinct sau mai bine zis de propriul gust si sa gatesti ceva gustor si sanatos. Iti ”infrumusetezi” mancarea dandu-i gust cu ajutorul lor si in felul acesta nu vei mai gandi, de exemplu, ca a tine un post de 40 de zile, cum este cel ce incepe in curand, sau si mai mult, a avea un stil de viata vegetarian, poate fi plictisitor si lipsit de gust.
Evident ca daca vom dori sa facem asta mancand zilnic mancarica de cartofi dupa reteta bunicilor ne vom plictisi rapid si vom spune ca a manca vegan/de post ”nu e pentru mine”. Insa daca aducem in bucatarie putina imaginatie si ceva condimente in plus fata de sare si piper vom vedea ca perspectiva noastra se va schimba.
Si ca sa va conving de acest lucru am sa va scriu astazi reteta unui ghiveci de legume, facut de data asta nu in varianta simpla, neaosa, la cuptor (aveti reteta aici) ci mai rapid, gatind totul intr-o singura oala (pentru a nu avea prea multe vase de spalat dupa masa) si aromat cu condimente indiene. Adica, in traducere, un curry de legume.
Am ales, din condimentele indiene ce alcatuiesc setul primit de martisor, sa folosesc amestecul de curry, insa la fel de bine puteti folosi si pe cel de garam masala sau tikka massala, pentru a face acest curry de legume. Astazi condimentele indiene nu mai sunt un lux si se pot comanda online de la magazinele specializate, cum este ”Taramul condimentelor” care are, aceste seturi in oferta, la pret redus, acum in martie. Condimentele sunt ambalate in pungute sigilate care pastreaza foarte bine aroma si de aceea vi le si recomand. Daca ar fi sa luati din supermarketuri, unde se gasesc vrac, acele pungi mari in care se tin, iau condimentelor deja macinate si lasate ”la aer” din prospetime si savoare.
In plus, preturile la aceste condimente nu sunt asa de mari si cu doar cativa lei puteti sa aveti la indemana, in bucatarie, diferite arome pe care sa le combinati dupa propriul gust si sa obtineti in final mancaruri gustoase, aromate si sanatoase. Retineti ca vorbim de niste condimente care se folosesc in combinatie unele cu altele si deci in cantitati mici asa ca ajung sa gatiti de multe ori folosind cantitati mici.
La aceasta reteta am folosit legume congelate pentru ca asa am avut eu la indemana, insa, voi puteti folosi practic orice fel de combinatie de legume va place iar la vara, in loc de bulion, ideal ar fi sa folositi rosii proaspete pentru un plus de savoare.
Reteta de ghiveci de legume in stil indian (curry de legume)
- Ingrediente pentru reteta de ghiveci de legume in stil indian (curry de legume)
doi cartofi de marime medie
450 grame de mix de legume congelate (broccoli conopida, morcov)
200 grame de fasole verde congelata
100 grame de ardei gras rosu taiat fasii si congelat
doua linguri de ulei (eu am folosit de arahide)
o ceapa de marime medie
doua catei de usturoi
o bucatica de ghimbir (cca 1 cm)
o jumatate de lingurita de boabe de chimion (optional)
o jumatate de lingurita de boabe de schinduf
doua lingurite de amestec de curry macinat
o lingurita de turmeric macinat
o jumatate de lingurita de boia de ardei macinata
o lingurita rasa de zahar
o lingurita de sare (sau mai mult, dupa gust)
un sfert de lingurita de piper mozaic (sau dupa gust)
trei linguri de bulion de rosii
trei cani cu apa (aproximativ 500 grame)
o mana de frunze proaspete de patrunjel
- Mod de preparare pentru reteta de ghiveci de legume in stil indian (curry de legume)
- Spala si curatam cartofii de coaja si apoi ii taiem in cubulete mici ca sa se gateasca mai rapid.
- Curatam si ceapa si o taiem marunt.
- Usturoiul si ghimbirul le curatam si le dam pe razatoare.
- Intr-o tigaie suficient de incapatoare punem cele doua linguri de ulei de arahide si il incingem.
- Cand acesta este incins adaugam boabele de schinduf si de chimion si le lasam aproximativ un minut sa se rumeneasca si sa elibereze aromele. Atentie! Gatiti doar pana cand incep sa pocneasca boabele! Daca se vor gati prea mult vor deveni amarui.
- Incepem sa adaugam legumele in ordinea inversa a timpului de gatire.
- Incepem cu cartofii taiati in prealabil (pentru ca au un timp mai mare de gatire, lasam sa se rumeneasca doua trei minute, amestecand din cand in cand dupa care adaugam celelalte condimente: usturoiul, ghimbirul, pudra de turmeric, cea de curry si cea de ardei iute.
- Amestecam si mai lasam la gatit aproximativ un minut, doua dupa care adauga o canita de apa si lasam sa se gateasca cartofii in continuare aproximativ zece minute.
- Incepem sa adaugam pe rand celelalte legume: morcovul, fasolea verde, conopida, broccoli, ardeiul rosu.
- Diluam bulionul cu restul de apa si il punem peste legume impreuna cu o lingurita de zahar (ca sa taie putin din aciditatea acestuia) si o lingurita de sare (sau dupa gust.
- Acoperim cu un capac si lasam sa scada la foc mediu aproximativ 20-30 de minute, pana cand se gatesc legumele si scade din zeama.
- La final adaugam patrunjelul tocat marunt si piperul mozaic proaspat macinat. Nota! Este important sa nu uitam sa adaugam si piper la final deoarece proprietatile turmericului se activeaza in prezenta piperinei din boabele de piper. Daca tot mancam ceva gustos, sa fie si sanatos ;)
- Servim calda cu orez basmati sau pur si simplu cu o gustoasa paine de casa.
Sa aveti pofta!
Si acum amanunte despre concurs :)
Premiul
Ideea este foarte simpla. Trebuie sa indepliniti cateva conditii pentru ca intra in posesia unei cutii cu cinci eprubete pline cu condimente indiene care fac parte din seturile de cadouri pe care le gasiti AICI. Vor fi doua premii, fiecare dintre cei doi castigatori intrand in posesia unui astfel de set de condimente.
Conditii de inscriere
Ce trebuie sa faci pentru a intra in posesia premiului:
- sa fii fan al paginii Taramul Condimentelor (click aici)
- sa distribui aceasta reteta pe pagina ta de Facebook – ai buton de distribuire la finalul retetei. Atentie: distribuirea trebuie sa fie publica pentru a putea fi verificata!
- sa lasi un comentariu aici, in care sa scrii numele contului de Facebook cu care ai distribuit reteta si sa ne spui ce ti-ar placea sa gatesti cu cel putin unul dintre condimentele folosite in reteta si cele din premiu: piper mozaic, chimion, curry, turmeric, tikka masala, garam masala, cardamom, schinduf.
Castigatorii
Sponsorul va alege dintre doua cele mai interesante comentarii si le va premia pe fiecare cu cate un set de condimente indiene ambalate in eprubeta.
Perioada desfasurarii
Concursul incepe astazi 10 martie 2016 si se va incheia pe 18 martie 2016 la ora 24,00.
Alte mentiuni:
- orice comentariu lasat pe Facebook nu se va lua in considerare pentru inscrierea la concurs
- neindeplinirea tuturor celor 3 conditii de mai sus atrage dupa sine eliminarea din concurs
- premiile vor fi expediate de catre sponsor numai pe teritoriul Romaniei. Daca va aflati in afara tarii si ati castigat, sunteti rugati sa furnizati o adresa din Romania, pentru a intra in posesia premiilor.
- castigatorii concursului vor fi anuntat prin update la aceasta postare, in termen de trei zile de la incheiere acestuia.
Succes la concurs si spor la gatit!
Concursul s-a incheiat! In curand vom anunta si castigatorul :)
Later edit:
Sponsorul a decis ca cei doi castigatori ai acestui concurs sunt: Cristina Toth si Iuliana Toth Brana.
Rog castigatoarele sa imi trimita cat mai repede adresa de corespondenta pentru a primi premiul.
Va multumesc tuturor, atat eu cat si sponsorul acestui concurs, pentru participare si va asteptam sa va inscrieti si la urmatoarele concursul pe care le vom organiza impreuna :)
Cristina Toth says
Multumesc!! Premiul acesta este o surpriza frumoasa pentru mine!
Claudia V says
Cu mare placere, Cristina! :)
Sa il folosesti la cat mai multe mancaruri gustoase si aromate :)
Enache Alexandra says
“Daca iti doresti cu adevarat sa iti faci un prieten, mergi acasa la cineva si mananca alaturi de persoana respectiva…oamenii care iti ofera mancare iti ofera si inima lor.” – Cezar Chavez
Cred in totalitate in acest citat si in faptul ca orice mancare spune opoveste despre cel care a gatit-o. Mancarea nu trebuie sa fie doar aspectuoasa ci si gustoasa iar atunci cand gatesti, se intrunesc o multime de talente: dragostea (in principal), dedicarea, priceperea, truda si pasiunea fata de arta culinara.
Sa fii bucatar nu este dificil, sa fii un maestru bucatar, chiar si in propria casa, este cu adevarat o arta speciala.
Cand vine vorba de gatit, cred ca tikka masala mi s-ar potrivi cel mai bine. Este o combinatie inedita, o aroma ce cultiva traditiile plaiului indian si care ofera aroma Indiei intr-un stil propriu romanesc. Pe cat mare este diversitatea aromelor din acest condiment, pe atat de interesant il face. Este un condiment inedit pentru preparatele din carne, in special pentru pui. Imi place sa ma delectez cu cunostintele popoarelor vecine si cea mai frumoasa experienta este atunci cand le “gusti traditiile”. La randul meu, mi-as dori sa incerc reteta originala de Tikka Masala cu pui, care se spune ca ar fi un preparat extrem de cunoscut.
Nu am mai auzit de acest fel pana acum, dar denumirea mi se pare destul de atragatoare. Este totodata o modalitate de a iesi din tipare, oferind puiului o aroma inedita si aparte fata de ceea ce suntem obisnuiti.
https://www.facebook.com/aleksutaalexa/posts/951930518211164
Loredana Stefan says
Mi-as face propria masala pentru carne de porc si pui. Curcanul cu tikki masala e fabulos!
(Nume pe Facebook: Loredana Stefan)
Lukacs Izabella says
Buna ziua,
Contul de facebook este : https://www.facebook.com/izabella.madru
As gati Cartofi Bombay cu aceste condimente distribuite de dumneavoastra, la care am nevoie de cartofi mediu fainosi care sunt gustosi, dar nu se sfarma usor. Cartofii se taie cuburi mai mici si se fierb in apa cu sare. Intr-o cratita larga se incinge uleiul. Se adauga pasta de ghimbir si usturoi si ardeiul iute (l-am curatat de seminte) taiat cubulete mici. Se calesc 15 secunde, apoi se adauga rosiile strivite (sau mixate in blender). Se caleste totul cam 5 minute, amestecand din cand in cand. Se adauga condimentele si 50 ml apa si se fierbe totul 2 minute. Se adauga untul si se amesteca doar pana se topeste. Se adauga cartofii si se amesteca usor sa nu se striveasca. Se pune capacul pe cratita si se fierbe 5 minute la foc mic, numai cat sa aiba timp cartofii sa absoarba aromele. Se presara cu patrunjel tocat si se servesc.
Amarie Dorina says
Cont de Facebook: https://www.facebook.com/amarie.dorina
Mi-ar placea sa gatesc (să experimentez) mai multe rețete cu cel putin unul dintre condimentele din premiu.
Voi incepe cu piper mozaic care să inlocuiască produsele obisnuite în toate retetele pe care le practic ( inclusiv la mancare de post…) . (Nu îmi pot permite să cumpar ingredientele în funcție de condimente…)
Savin Claudia says
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1123560217662233&id=100000247951838
Turmericul l-am mai folosit si l-as folosi in continuare la carnea de pui si la pragatirea orezului cu legume, iar pe celelalte condimente as fi foarte curioasa sa le incerc ,in special curry.
Lamiita Petre says
Filmul “Stapana mirodeniilor ” ,( vi-l recomand ) mi-a facut cunostinta pentru prima data cu lumea fascinanta a bucatariei indiene. Cand te gandesti la India , te gandesti prima data la dansuri exotice si sari-uri colorte. La fel si bucataria indiana, o explozie de gusturi si culori fascinante,date de multitudinea de condimente folosite . Intre cel care prepara mancarea indiana si condimentele folosite ,se creaza o conexiune, fiecare oferindu-si unul celuilalt, placere si savoare. Curry , am putea spune ca este vedeta bucatariei indiene iar alaturi de alte condimente precum : coriandru, ghimbir, usturoi, ardei iute, piper, scortisoara, nucsoara, cuisoare, cardamond si chimion sau sofranul , desavarsesc gustul mancarurilor .
As gati cu,placere folosind condimentele cerute ,Muschi de vita cu sos de piper mozaic, un Curry de pui cu unt , o salata de ardei copti facuta tot in stil indian cu seminte de chimion. Un ceai de cardamon merge de minune dar si o budinca de orez indiana- kheer , in care regasim si cardamonul .
https://www.facebook.com/lamiita/posts/10205850894687656?pnref=story
Cioara Maria says
Numele pe facebook: Cioara Maria
La capitolul paine, poti incerca Lachha, care este o paine din mai multe straturi, Naan, o paine foarte pufoasa sau Pappadam, o paine crocanta cu seminte de chimen, coriandru, piper negru si usturoi.
Pentru desert, trebuie neaparat sa incerci Kheer, care este un orez cu lapte, dar preparat diferit fata de cum se face in romania. Se gateste foarte incet, cu foarte mult lapte si crema, cu aroma de trandafiri si cu sofran.
Trebuie neaparat sa incerci aceste gusturi.
lina says
Sincer nu stiu mincare de pui
https://www.facebook.com/lina.bubu.5
Alina Apostol says
Mi-ar placea sa gatesc orez cu curry. De cate ori mergem in vizita la soacra mea, cand pregateste acest preparat pur si simplu ne incanta simturile de fiecare data. Simplu. Rapid. Gustos.
https://www.facebook.com/alinagabriela.apostol
Valentina Pielaru says
Imi plac foarte mult condimentele si aromele indiene. Nu numai pentru acel iz exotic ci si pentru efectele benefice organismului. Nu as putea spune ca am un condiment preferat, pentru mine chimionul, turmericul, nucsoara, schinduful folosit pentru pudra de curry, sunt condimente pline de arome. Cat despre sofran nu pot spune decat ca este visul oricarei persoane pasionate de bucatarie! Condimentele indiene reprezinta pentru mine o explozie de arome si trezirea simturilor si mi-ar fi greu sa optez pentru unul singur.
Dar pentru astazi as incerca un meniu special, iar ca si condiment principal folosit in preparate, as opta pentru cardamom, datorita multitudinii de proprietati terapeutice, mai ales ca este benefic impotriva racelii, perioada prin care trecem acum.
Asadar meniul meu ar consta in utilizarea aromei senzuale a cardamomului la aceste preparate:
– Supa de legume, sau pasare sau de orice alt fel de carne l-as innobilata cu acest condiment si as servi supa alaturi de o paine speciala, pregatita in casa la care as adauga putina pudra de cardamom in aluat;
– Ca fel principal as merge fie pe varianta unui curry de pui cu cardamom, fie o friptura de porc, miel, vita sau pasare la cuptor sau gratar, inobilate cu aceasta mirodenie si servite alaturi de un orez cu sofran. Cred ca m-as simti ca o adevarata regina!
– Ca desert as pregati budinca de orez indiana – kheer, un desert foarte aromat cu multe migdale, fistic si caju;
– Iar la final mi-as delecta simturile cu un ceai sau cafea condimentata cu un strop de cardamom. Gustul dulce si usor picant al condimentului ofera o nota cu totul speciala!
https://www.facebook.com/valentina.pielaru?fref=nf&pnref=story
vavaly says
una din cele mai mari provocari pentru mine este de fiecare data sa fac un sos potrivit care sa fie altceva decat ceea ce mancam in mod obisnuit. cum din cand in cand ne place sa savuram si cate o mancare cu gust exotic, mi ar placea sa creez un sos Garam Masala, care contine o multitudine de ingrediente, de seminte, printre care: coriandru, chimeon, mustar alb, precum si cardamon negru, cumin (chimeon indian), scortisoara, cuisoare. toate acestea, combinate cu ulei, ghimbir, curry, unt sunt sigura ca vor umple bucataria de arome imbietoate. As folosi un astfel de sos pentru a pregati de Paste rata la cuptor.
Pana atunci insa ma multumesc sa adaug cardamonul, alaturi de scortiisoara, in cafeaua pe care o savurez in fiecare dimineata.
Am sharuit aici: https://www.facebook.com/vavaly.valerica/posts/10153490699527705?pnref=story
si voi mai da de veste despre concurs si in zilele urmatoare.
Orbai Marius Sorin says
Marius Sorin
As prepara burgheri, iar in pastilele pe care le prepar eu din carne tocata, ou….as pune piper mozaic.
https://www.facebook.com/marius.orbai/posts/1694146127504589?pnref=story
margareta says
https://www.facebook.com/magda.cismasiu/posts/990687194357466?pnref=story
Ador bucataria indiana ,deci si condimentele care se folosesc:cardamomul,sofranul,curry,schinduful.Imi place sa gatesc pui dulce acrisor,pui tikka masala,curry de pui.
margareta cismasiu
Pana Nicolae says
mancare de iepure cu cartofi condimentati cu curry
Fb: Pana Nicolae Marinel
https://www.facebook.com/pana.nicolaemarinel/posts/1167252016649051
Venera Padureanu says
Facebook: Venera Padureanu
Share: https://www.facebook.com/venera.padureanu/posts/586542671510343?pnref=story
Mi-ar placea un preparat cu specific indian, plin de savoare si culoare, Tikka Masala cu pui! Pentru ca in deliciile indiene, condimentele sunt esentiale si in aceasta reteta se regasesc cateva din lista de mai sus precum curry, tikka masala si cardamom.
Mogoroase Florentina says
Am vrut de mult sa incerc sa gatesc Curry de mazare si telemea care contine si turmeric si chimion etc.
https://www.facebook.com/florentina.mogoroase
Mogoroase Florentina says
https://www.facebook.com/florentina.mogoroase/posts/844309475691480?pnref=story
Monica Marton says
As gati gulie umpluta cu quinoa cu turmeric, piper mozaic, chimion.
Monica Marton
https://www.facebook.com/martonmonica/posts/858273054299453?pnref=story
Monica Marton says
Am preparat o TOCANĂ DE LEGUME CU AMARANT in care am pus turmeric, garam masala, cardamom.
Monica Marton
https://www.facebook.com/martonmonica/posts/858273054299453?pnref=story
Ana Naghi says
De ceva vreme ma gandesc sa pregatesc un curry cu niste chiftelute(printre ingrediente se numara piper mozaic, chimion, curry). Marturisesc ca nu am experimentat prea mult din bucatarie indiana si as spune sa incep cu ceva mai “soft” asa. Gustul bucatariei indiene este unul puternic si gusturile trebuie educate, nu? :)
https://www.facebook.com/ana.naghi.7/posts/650932835044477?pnref=story
glodeanu-carata catalina says
catalina glodeanu-carata
mancare de iepure cu cartofi condimentati cu curry
Cris says
FB: Maya Blue- https://www.facebook.com/maya.pink.56
Aș încerca o rețetă de legume, pe care să o condimentez provocator; fără carne, cât mai multe proteine; mai am multe prietenii de stabilit cu condimentele.
Iancu Lubita says
Sunt mare fan al bucatariei indiene cu tot ce contine ea;am pregatit multe retete cu condimente indiene,au fost super delicioase dar Curry de pui cu alune caju l-as pregati de cate ori mi-e pofta chiar daca l-am facut de cateva ori,de asemenea o Supa rece de cardamom,abia astept sa vina vara(pentru ca avem nevoie si de pepene galben),pentru ca o data facuta aceasta supa,nu te mai saturi de ea.
Cont FB: Iancu Lubita
Ana Daniela Negru says
Fb Ana Danyela Negru,am ales una din retetele mele preferate este :copanele de pui in sos picant.Ai nevoie de 1kg copanele pe care le pui intr-un vas si torni peste ele 100ml sos de soia si 100ml sos worchester.le dai la frigider2-3ore.Dupa care le scoti si le pui intr-o tava.Peste sosul ramas adaugi 3 linguri zahar brun si amesteci pana se topeste.Adaugi 100ml sos picant,otet balsamic,curry si ghimbir,100ml apa si torni in tava peste copanele.Dupa ce le scoti din cuptor ,presaru susan.Pofta buna!
Comsa Raluca says
Eu iubesc mancarea indiana vegetariana si explozia de arome specifica ei, in special mix-ul Garam Masala, asa ca as face un Falafel Curry (falafel cu sos din CURRY, lapte de cocos, pudra de ceapa, ghimbir, sos de rosii), un curry thailandez cu dovleac (dovleac, rosii uscate, naut, lapte de cocos, spanac si condimentat cu CARDAMOM, GARAM MASALA, ghimbir, usturoi, sare, coriandru, TURMERIC si PIPER MOZAIC) si un orez cu lapte indian (Kheer) cu apa de trandafir, CARDAMOM si fistic.
Share: https://www.facebook.com/raluriver/posts/1326882664004168?pnref=story
FB: Ralu River
Georgiana Mitroi says
Cont FB – Georgiana Mitroi
Știu ca , mâncarea indiana este o explozie de gusturi si este cea mai condimentata mâncare din lume si fără doar si poate cea mai complexa . Spun asta pentru ca am mâncat si sunt fascinata cât de variata si aromata este bucătăria indiana .
Mi-ar place sa gătesc Chicken Biryani folosind garam masala si cardamon .
Chicken Biryani este o specialitate tradiționale ce conține bucăți suculente de pui și orez basmati gătite cu șofran si apa de trandafiri. Carnea si orezul sunt gătite împreună, asa ca aroma cărnii intra in orez si il face si mai gustos. Este un fel de mâncare ce se manca cu mâinile in India. Aroma este atât de puternica încât rămâne si după ce te speli pe mâini.
Adriana says
Marea mea bucurie a fost sa le impărtășesc si altora ceea ce tu ne-ai adus nouă spre cunoaștere. Toți suntem vrăjiți de ceea ce pare exotic, iar dacă ai apucat sa gusti o data, nu mai poti renunta. Eu mă vad in raiul condimentelor, mi-aduc aminte de filmul cu acelasi nume, dar si altele in care dacă picurai din esente de fericire și cel ce gusta era fericit. La fel și cu celelalte emoții. Mi-ar plăcea să am eprubete cu seminte de fericire indiană. Cineva mi-a sugerat sa fac cu ele ceva cu pleurotus, și cred ca la cat sunt de robuste le-ar imblanzi aromele astea cu aer fericit!
https://www.facebook.com/adriana.tirnoveanu/posts/974277142654779
pop aurelia says
fb.pop aurelia
share.https://www.facebook.com/pop.aurelia.5/posts/923367834437013?pnref=story
Sa fiu sincera multi oameni se intimideaza de condimente indiene poate parea pentru unii, insa odata ce inveti sa le folosesti devii un fan al acestora mirodenii speciale. Cardamomul folosit alaturi de alte condimente pentru mancaruri, coriandru in Tikka Masala, chimionul, nucsoara, scortisoara, schinduful folosit pentru Madras pudra de curry, turmeric si sofran sunt condimente pline de arome, iar combinatia lor in mancarurile indiene aduce savoare si gust deosebit, ceea ce te face sa adori acest tip de bucatarie si sa revii la ea de ori cate ori vei avea ocazia.
tender carmen marilena says
fb-maria floare rara, as gati pilaf cu coriandru si nucsoara,un deliciu colorat!
MARIA MICU says
BHARTA DE VINETE
pentru diversificarea mancărurilor din vinete recomand mancarea bharta de vinete la care se folosesc o multime de condimente , așa că puteți savura aroma de chimion macinat ,coriandru boabe macinate , piper negru macinat ,seminte fenicul macinate ,cortisoara macinata , cuisoare macinate ,ghimbir pudra ,nucsoara macinata .Veți savura o mancare cu gusturi apetisante !
cont pe facebook : maria iacob
https://www.facebook.com/maria.micu.733
Harabagiu Elena says
Fb: Elena Harabagiu
https://www.facebook.com/harabagiu.elena.9/posts/1044842882247425?pnref=story
Preferatele mele sunt Tikka masala de pui si Kheer(budinca de orez din care nu lipseste cardamonul ).
Vanda Militaru says
Buna sunt o fana a filmelor indiene si apreciez foarte mult indienii maninca sanatos o mincare de cury mi-as dori sa gatesc.
Facebook Vanda Militaru
Mihai Deneanu says
Mihai Deneanu ma numesc oe FB.
As gati intai un pui tikka si orez cu curry.
molan daniela says
imi place concursul , Un pui tikka masala, e delicios!
https://www.facebook.com/molan.daniela
Sergiu Onofrei says
Pui Tikka masala
https://www.facebook.com/sergiu.onofrei.35
Estera Horoba says
Estera Horoba pe FB
Aş alege în primul rând să fac nişte fursecuri shortbread cu cardamom la care tot visez de ceva vreme, însă din păcate, în minunatul meu orăşel nu am acces la un magazin care să vândă condimente indiene. Apoi cred că aş găti un pui tikka masala că tare-mi face cu ochiul pe pinterest şi mai mult ca sigur aş găsi o multitudine de reţete care să testeze rezistenţa mamei la condimente :)
Carmen Tobias says
Ana Carmen ma numesc pe fb :)
As gati intai un pui tikka si orez cu curry. Pentru ca micul meu baiat e mare fan curry. Apoi dupa ce as goli eprubetele ( destul de repede, indraznesc sa cred), le-as curata bine si as face mixuri de condimente cadou, pentru cei dragi. Pentru ca dar din dar se face Raiul, nu-i asa?
Si pentru ca imi place sa refolosesc tot ce se poate, dar asta e alta poveste deja :)
Alina says
FB. : Alina Gabriela Viziteu
Condimentul care il aleg este turmeric si l-as folosi la o friptura de pui aromata in stil indian.
Naty Moon says
Am dat share cu numele Naty Moon
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=250171458651721&id=100009766058045&pnref=story
Am gatit in trecut Aaloo ki sabzi cu turmeric si garam masala ;cartofii se gatesc cu ardei rosu si usturoi
Sunt prajiti un ulei si se adauga acele condimente.
maria ene says
Un pui tikka masala, e delicios!
fb Maria Ene
Radoi Camelia says
Buna. As gati curry de vitel, Cu siguranta voi gati mai multe retete cu aceste condimente deosebite. https://www.facebook.com/profile.php?id=100004926976165
Rodica Granpier says
FB: Rodica Granpier
Cred ca mi-ar placea sa folosesc turmeric la prepararea unei fripturi de pui in stil indian <3 dupa reteta postata de tine :)
Durac Mihaela says
Fb: Mihaela Durac
as gati un piept de pui cu orez si curry
Daniela Andrei says
Iubesc aromele, imi place sa aduc gust si culoare in farfurie, de aceea sunt nelipsite! Acest concurs ma duce cu gandul la un piept de rata in sos de portocale, asezonat cu ghimbir proaspat, turmeric si cardamom, sare de mare si piper mozaic.
https://www.facebook.com/DyaSKit/posts/1117077238324219?pnref=story
mayamaria says
As gati pui tikka masala
https://www.facebook.com/maya.maria.9
Tudor Gheorghita says
https://www.facebook.com/gheorghita.tudor.1/posts/597797273706686?pnref=story
O reteta delicioasa. Eu as pregati un Curry de porc, la care as folosi carne de porc, morcovi, ardei rosii si verzi, cartofi, sos de soia, curry, chilli.
Adina S says
As gati pui tikka masala,folosind urmatoarele condimente:.frunza de dafin,
– cuisoare,
– seminte de chimen,
-boabe de coriandru
– un baton de scortisoara de 5 cm,
-cardamon verde si negru,
-frunze de curry
-garam masala
-pudra de coriandru 1 lingurita si jumatate
-boia de ardei Kashmiri
-turmeric
-piper mozaic
-pasta de ghimbir si usturoi (din ghimbir si usturoi proaspat macinat)
-coriandru.
Este ca si cum am crea un parfum: intai alegem o nota lemnoasa, de baza, subtila si prelunga, apoi venim cu buchetul aromatic de mijloc, ca in final sa dam o nota finala, cea care e dominanta la o prima percetie gustativa si olfactiva.
https://www.facebook.com/adin.adin.509
Dana Lalici says
Ce frumos arata condimentele acelea!! Marturisesc, de undele am auzit numai de la tv, la Masterchef, nu stiu ce as putea sa gatesc cu ele in afara de curry, pe care il folosesc mereu la orez, imi place aroma si culoarea pe care o da. Dar tare as vrea sa depasesc stadiul acesta si sa experimentez si altele. Iata profilul pe care am distribuuit postarea ta: https://www.facebook.com/dana.lalici
Corina Apostu says
Profilul meu de Facebook este https://www.facebook.com/petitecory – Corina Apostu.
Daca as avea ocazia sa gatesc cu una dintre aromele indiene din Taramul Condimentelor, as alege tikka masala. De curand m-am mutat la casa, iar unul dintre principalele motive pentru care mi-am dorit cu ardoare asta a fost gratarul. Da, gratarul. Mi-am dorit sa pot iesi din casa sa aprind gratarul si sa prepar cele mai delicioase feluri de mancare, fripte rapid sau lent. Imi doresc foarte mult sa gatesc creveti tikka masala cu o salsa fresh de mango, toate pe gratar. I-as inveli intr-o crusta viu colorata si i-as stropi cu lamaie. Imi lasa gura apa numai cat ma gandesc!
Stefania Dascalu says
Foarte interesanta reteta Claudia. Cat de curind sa vrea sa o incerc si eu!
Si as proba o reteta cu cardamom.
Nu stiu cu ce se poate combina dar o sa imi fac timp sa citesc mai multe retete cu acest ingredient :)
Iuliana Florentina Avram says
Un curry indian de pui cu unt,e delicios.
https://www.facebook.com/iulianaflorentina.avram/posts/10205963456353195?pnref=story
Elena Toma says
Imi plac foarte mult condimentele si aromele indiene. Am luat contact acum mai multi ani si de-a lungul timpului am si postat retete preparate cu astfel de condimente, incercand sa-mi gasesc aromele preferate, sa-mi educ gustul, sa schimb ceva din obisnuintele noastre de a gati anumite mancaruri banale imbogatindu-le cu un iz exotic. Mi-ar placea sa vizitez India, desi este o experienta culinara si de turist pentru cei cu multa stapanire de sine. Si acum prefer roti in loc de paine si imi prepar propria varianta de garam masala in bucatarie si alte mixuri. Mi-ai facut pofta de un pui tika masala cu acest concurs… Ma bucur ca asa am aflat de “Taramul condimentelor”si voi apela la ei atunci cand imi vor lipsi aromele dragi.
Am distribuit ca Elena Toma
https://www.facebook.com/elenatoma57/posts/10205755083611469?pnref=story
Irina Sima says
Sunt Fan India si mi+ar faceplacere sa incerc toate condimentele. As face un ceai delicios cu garam masala si l-as determina si pe sotul meu sa inteleaga mai bine cultura lor )macar din punct de vedere gastronomic).
https://www.facebook.com/irina.sima.3/posts/1143798805651385
Jorjette C says
Condimentele sunt nelipsite din bucataria personala si asta pentru ca au efecte extraordinare asupra sanatatii si asupra manifestarii noastre.
In ceea ce priveste aceasta arta de a gati, folosesc condimentele in functie de ceea ce simt, in functie de fiecare reteta pe care o pregatesc. Totul e o alegere de moment si de inspiratie, motiv pentru care nu pot spune dinainte la ce reteta ma gandesc. In general incerc sa fiu cat mai creativa si sa imi folosesc simturile in momentul in care gatesc. Pentru mine, bucataria nu inseamna sa-mi fac planuri, ci pur si simplu sa actionez.
https://www.facebook.com/jorjettee/posts/10207870312331924
Iulia S. says
Am incercat putine preparate indiene pana in acest moment, cu toate ca unele dintre condimentele specifice se regasesc mereu in bucataria mea, incercand sa le integrez oriunde simt ca se potrivesc: turmeric (la Claudia am citit prima data despre el si beneficiile lui), chimionul, curry-ul sau cardamomul.
O friptura de pui aromata in stil indian imi face cu ochiul, reteta gasita tot pe blogul Claudiei, ce imbina radacina de ghimbir cu boia dulce si iute, turmericul si chimenul macinat, toate dand, sunt sigura, o aroma deosebita puiului. Sau un orez indian cu pui si caju, care combina ca si condimente garam masala, cardamom, sofran, radacina de ghimbir sau chimion cu scortisoara, menta si stafide, pe langa pui, orez si caju – ingredientele de baza.
https://www.facebook.com/economisim/posts/1041355639219415
Camelia Croitor says
Iubesc condimentele, cele picante ma fac sa imi pierd capul , iar cele puternic aromate … sa pierd masura :) . Asta e le iubesc… daca ar fi dupa mine toate mancarurile ar fi …”al curry” . Iar cardamomul nu ar lipsi din nici un dulce ciocolatos.
https://www.facebook.com/kamellya.kmy/posts/1134293389923126?pnref=story
Marculescu Constantina says
Combinatie de gusturi si arome,mancarurile indiene sunt preferate de multi dintre noi .
De cate ori am ocazia pregatesc puiul cu sos dulce acrisor si in curand voi incerca si https://lecturisiarome.ro/2014/08/conopida-la-cuptor-cu-iaurt-si-arome-indiene/
Faceb :https://www.facebook.com/marculescu.octavia/posts/10207858485852128?pnref=story
Iuliana Toth - Brana says
In general, toate preparatele depind, (in afara unor tehnici si cunostinte), de un bun echilibru intre condimentele adaugate. Iar cand vine vorba despre mancarurile Asiei indepartate, lucrurile pot deveni complicate. Este nevoie nu doar de ingredientele specifice zonei si condimente “exotice” dar si de o oarecare experienta, care se poate dobandi in timp si eventuale esecuri – ca numai din ele invatam. Mi-as dori sa castig setul de eprubete fermecate fiindca se stie: condimentele trebuie consumate in cel mult o luna de la achizitie – altfel isi pierd atat aroma cat si calitatile terapeutice (cel putin in cazul turmericului, beneficiile sale sunt deja arhicunoscute :) )
Am gatit cu cardamom, schinduf, turmeric etc. in preparatul “Rendang cu rasol de oaie” (https://www.facebook.com/iuliana.toth.75/media_set?set=a.10203841122817499.1073741942.1503117706&type=3 ) si in multe alte preparate am folosit frunze de lime-Kafir, lemon gras si alte “exotisme” care cu greu se gasesc in magazinele noastre, de exemplu in “Street pop-up soup” ( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203338069401478&set=pb.1503117706.-2207520000.1457610937.&type=3&theater )
Deci ma inscriu cu bucurie si speranta la concurs – https://www.facebook.com/iuliana.toth.75
radu ana says
gatesc linte cu chimen, paste cu chimen, rosii, busuioc si mente, pilaf cu turmenic si vinul fiert cu cuisoare, scortisoara si cardamon!!
Diana Anton says
SUnt fan bucataria indiana. Am gatit deja Mancarica de linte rosie cu Garam Masala(se poate vedea aici poza https://www.facebook.com/photo.php?fbid=853807588067363&set=a.344277782353682.82688.100003143904220&type=3&theater) si Supa crema de dovlecei si conopida, condimentata cu Biryani Masala. As dori sa incerc o mancarica de vinete in stil indian … poate imi recomanzi o retata wooow.
Am distribuit pe facebook cu numele Diana Nicoleta Anton https://www.facebook.com/diana.n.anton/posts/960183094096478
ULMEANU ELENA DANUTA says
India este unul dintre locurile in care mi-ar placea sa ajung macar o data.Pana atunci ne delectam cu feluri de mancare indiana,care sa ne duca putin in lumea lor si preferatele noastre sunt Tikka masala de pui si Kheer(budinca de orez din care nu lipseste un pic de cardamon).
Ulmeanu Elena Danuta este numele paginii cu care am distribuit.
https://www.facebook.com/elenadanuta/posts/1000630933307062
Neagu Mirela says
Cont de Facebook: Mirela Neagu
Savoarea inedita a Indiei nu consta doar in delicatul parfum al iasomiei sau al lemnului de santal, ci si in aromele mirodeniilor atat de imbietoare… Diversitatea acestora a facut din gastronomia indiana o atractie continua pentru occidentali. Curry, garam masala sau cardamomul sunt doar cateva dintre minunatiile care incanta simturile pofticiosilor pe care ii cunosc, de aceea e greu sa aleg un singur condiment cu care mi-ar placea sa gatesc. Personal, mie imi place foarte tare chimionul si il folosesc destul de des in mancarurile de orez, dar si in prepararea painii de casa, iar cardamomul este preferatul iubitului meu, de aceea este nelipsit din asezonarea carnii inainte de a o pune de gratar, pentru a-i da o vaga tenta de afumatura. Pe de alta parte, turmericul este nelipsit din supele noastre.
Corina Ureche says
Imi sta de ceva timp gandul la un biryani, asa ca aleg garam masala, turmericul, cardamonul si chimionul pentru a aroma un biryani de pui. Orez basmati cu bucatele de pui aromate, desavarsit totul in cuptor, presarat cu migdale prajite si tocate si caise uscate. Eu deja simt aroma!
Multumim pentru concurs :*
am distribuit reteta cu Bucataria Urecheatei
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1090083224356420&id=225572480807503
Iuliana says
Imi place concursul tau! Visez la niste fursecuri cu frunze de ceai si cardamon. Le-as da o culoare mai frumoasa si o aroma deosebita cu un varf de cutit de turmeric ;)
https://www.facebook.com/bucateareomate/posts/1743473232541447
Mariana Robescu says
Mancarurile indiene sunt, dupa parerea mea, cele mai condimentate din lume. Cred ca de aceea imi plac foarte mult. O explozie de gusturi, dar trebuie sa folosesti condimentele cu moderatie. Preparatele preferate sunt Piul in sos dulce acrisor si Puiul Tikka masala.
Am distribuit pe Facebook cu adresa Mariana Robescu.
https://www.facebook.com/mariana.robescu.3/posts/490018564515584?pnref=story.unseen-section
Cristina Toth says
A gati cu condimente indiene poate parea intimidant pentru unii, insa odata ce inveti sa le folosesti devii un fan al acestora. Cardamomul folosit alaturi de alte condimente pentru mancaruri, coriandru in Tikka Masala, chimionul, nucsoara, scortisoara, schinduful folosit pentru Madras pudra de curry, turmeric si sofran sunt condimente pline de arome, iar combinatia lor in mancarurile indiene aduce savoare si gust deosebit, ceea ce te face sa adori acest tip de bucatarie si sa revii la ea de ori cate ori vei avea ocazia.
https://www.facebook.com/cristina.toth.7/posts/10201574576801845?pnref=story