Italienii gatesc orezul după o tehnica diferită de a noastra. Gatit astfel i se spune risotto. La noi ii zicem pilaf dar il facem altfel. Cum am citit într-o carte italiana de bucate ca pepenele galben ar merge la un risotto am zis ca nu ar fi rau sa incerc si eu combinatia. Si trebuie sa va spun ca produsul final mi-a plăcut. Asa ca va recomand cu incredere aceasta reteta de orez in stil italian cu pepene galben. ;)
Reteta orez in stil italian cu pepene galben
200 grame de orez pentru pilaf
300 grame de pepene galben
o ceapa mică
o capatana de usturoi
o lingură de ulei de masline
o jumatate de lingurita de turmeric
sapte, opt frunzulite de menta proaspata
750 ml apă calda
o lingurita rasa de sare
opţional: parmezan si unt
Mod de preparare:
- Spalam orezul si il lasam la inmuiat cel puţin o ora in apa cu putin otet/lamaie/zer.
- Cand ne apucam de gatit punem pe foc, intr-o tigaie, o lingura de ulei de masline si lasam sa se incalzeasca putin. Taiem marunt ceapa si usturoiul si le adaugam peste uleiul incalzit. Punem si o jumatate de canita de apa si lasam sa fiarba la foc mic cateva minute.
- Cand s-au inmuiat un pic legumele si si-au schimbat culoarea adaugam sarea, orezul scurs de apa si clatit si pepenele galben facut piure la mixer sau blender. Amestecam totul bine, mai adaugam o cana de apa si lasam sa fiarba.
- Pe un alt ochi de aragaz punem la incalzit 750 ml de apa (sau supa de pui).
- Adaugam peste orezul din tigaie apa calda incetul cu incetul pe masura ce se evapora apa din orez. Procedam an acest fel pana cand orezul a fiert.
- Cand este aproape gata adaugăm menta taiata bucati mici si jumatatea de lingurita de turmeric si amestecam totul bine.
- In final il putem imbunatati cu putin unt si parmezan ras.
- Servim cald ca şi fel principal sau ca şi garnitură.
Pofta buna sa aveti!
[…] stiu daca v-am mai spus dar cand eram mica nu imi placea deloc sa mananc pepene galben. Situatia s-a schimbat de vreo cativa ani, nici eu nu stiu cum, dar am inceput sa vad pepenele […]