Toba de casa – reteta traditionala de Craciun. Preparat din carne si organe de porc.
Toba de porc cu limba, inima, rinichi, sorici, carne, cap de porc.
Daca acum doi ani am poftit de sarbatori carnati de casa din carne de porc si vita, anul acesta am vrut sa incerc reteta de toba de casa a mamei mele. Nu e chiar asa simplu de facut dar nici chiar atat de greu incat sa nu putem sa o preparam noi in casa. De fapt nu e vorba de dificultate in a o face ci mai degraba in timpul mult alocat prepararii acesteia.
Insa, una e sa mananci o toba de casa si stii tu ce ai pus in ea si alta e sa mananci una cumparata care cu siguranta are si alte adaosuri de diferite E-uri. In plus, nici gustul nu e la fel, puteti fi siguri. asa ca, daca aveti timp, anul acesta, de Craciun, poate o sa va tenteze sa incercati reteta de toba de casa a mamei mele.
Este o reteta traditionala de Craciun si nelipsita de pe masa de sarbatoare in aceasta perioada. O faceau bunicii si parintii nostri. Acum din pacate avem tendinta de a o cumpara. Dar, va zic sincer, toba mai buna ca cea facuta in casa de mama mea eu nu am mancat de nicaieri cumparata. Nu are acelasi gust.
Te invit sa te inscrii si pe grupul de Facebook ”Lecturi si Arome”
– apasa AICI –
La fel, traditional pe masa de Craciun este si sa ai o bucatica de chisca de casa (vezi aici reteta) sau caltabos cum i se mai zice in alte parti ale tarii dar si cateva felii de lebar de casa (vezi aici reteta). Sau o bucata de carnati de casa si nelipsita tochitura :) Sa avem pofta! :)
Vezi mai jos cum se face friptura din pulpa de porc la cuptor
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel pentru notificari!
Eu am incercat si sa cantaresc cantitatile la ingrediente, la gandul ca poate unii dintre voi vor dori si o reteta mai exacta. Insa, sa stiti ca nimic nu e strict. Puteti adauga mai multa limba de porc sau ficat, rinichi sau soric. Ideea de baza este sa retineti modul de preparare. Si sa o faceti in casa :)
- 2 kg cap de porc
- 500 grame de limba de porc
- 750 grame de inima de porc
- 250 grame de sorici
- 150 rinichi de porc
- o ureche de porc (250 grame)
- sare, piper, foi de dafin, boabe de mustar, de coriandru
- un stomac de porc sau maț gros ca pentru chisca (dar nu cret)
- optional se poate pune si usturoi
Mod de preparare pentru reteta de toba de casa
- Cu o zi inainte curatam stomacul de porc asa cum am explicat in reteta de chisca (click aici).
- A doua zi, spalam bine toate organele in apa rece pana cand apa va iesi limpede.
- Inima, limba si rinichiul le fierbem separat jumate de ora la foc iute dupa care scurgem apa si le dam deoparte.
- Punem la fiert, in aproximativ 4 kg de apa, capul, soricii si urechea.
- Adaugam si organele fierte in prealabil si continuam fierberea pana cand se desprinde carnea de pe oase.
- Cand sunt gata le scoatem sa se raceasca.
- Curatam pielita de pe limba, taiem totul bucatele iar soricul fasii.
- Umplem stomacul de porc curatat si mai adaugam doua-trei polonice din zeama in care au fiert carnurile.
- Legam bine la capete cu sfoara de bucatarie si apoi punem burta umpluta in zeama in care am fiert carnea si o lasam sa fiarba inca o ora la foc mediu.
- O scoatem, o asezam la racit pe un fund de lemn iar deasupra punem un alt fund si o greutate care sa il preseze.
- Lasam pana a doua zi cand o punem in frigider sau, daca avem posibilitatea, o putem chiar si afuma inainte.
Extrasfat! Un sfat pe care l-am primit de la cineva de pe grupul de Facebook si pe care vreau sa il impartasesc si cu voi pentru ca mi se pare o buna idee:
Înainte de a pune burta umplută la fiert sa o legați in tifon sa nu cumva sa se spargă.
După ce s-a fiert se scoate tifonul cat este fierbinte.
Dacă se răcește se lipește tifonul de toba si nu se mai poate scoate.
Pofta buna sa aveti!
pentru mai mult retete traditionale din carne de porc de Craciun – apasa aici –
Apasa AICI ca sa vezi cum se face si chisca de casa
Apasa AICI ca sa vezi cum poti face si lebar de casa
[…] AICI cum se face toba de […]