• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 6, 2016 · 8 Comments

Toba de casa (preparat traditional de Craciun)

Aperitive· cu carne

Spune si altora!
 842     
842
Shares

Toba de casa – reteta traditionala de Craciun. Preparat din carne si organe de porc.
Toba de porc cu limba, inima, rinichi, sorici, carne, cap de porc.

Daca acum doi ani am poftit de sarbatori carnati de casa din carne de porc si vita, anul acesta am vrut sa incerc reteta de toba de casa a mamei mele. Nu e chiar asa simplu de facut dar nici chiar atat de greu incat sa nu putem sa o preparam noi in casa. De fapt nu e vorba de dificultate in a o face ci mai degraba in timpul mult alocat prepararii acesteia.

Insa, una e sa mananci o toba de casa si stii tu ce ai pus in ea si alta e sa mananci una cumparata care cu siguranta are si alte adaosuri de diferite E-uri. In plus, nici gustul nu e la fel, puteti fi siguri. asa ca, daca aveti timp, anul acesta, de Craciun, poate o sa va tenteze sa incercati reteta de toba de casa a mamei mele.

toba de casa

Este o reteta traditionala de Craciun si nelipsita de pe masa de sarbatoare in aceasta perioada. O faceau bunicii si parintii nostri. Acum din pacate avem tendinta de a o cumpara. Dar, va zic sincer, toba mai buna ca cea facuta in casa de mama mea eu nu am mancat de nicaieri cumparata. Nu are acelasi gust.

Te invit sa te inscrii si pe grupul de Facebook ”Lecturi si Arome” 
– apasa AICI –

La fel, traditional pe masa de Craciun este si sa ai o bucatica de chisca de casa (vezi aici reteta) sau caltabos cum i se mai zice in alte parti ale tarii dar si cateva felii de lebar de casa (vezi aici reteta). Sau o bucata de carnati de casa si nelipsita tochitura :) Sa avem pofta! :)

Vezi mai jos cum se face friptura din pulpa de porc la cuptor
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel pentru notificari!

Eu am incercat si sa cantaresc cantitatile la ingrediente, la gandul ca poate unii dintre voi vor dori si o reteta mai exacta. Insa, sa stiti ca nimic nu e strict. Puteti adauga mai multa limba de porc sau ficat, rinichi sau soric. Ideea de baza este sa retineti modul de preparare. Si sa o faceti in casa :)

Toba de casa (preparat traditional de Craciun)
 
Save Print
Prep time
1 hour
Cook time
1 hour
Total time
2 hours
 
Autor: Claudia
Recipe type: Aperitiv
Serves: o portie
Ingrediente
  • 2 kg cap de porc
  • 500 grame de limba de porc
  • 750 grame de inima de porc
  • 250 grame de sorici
  • 150 rinichi de porc
  • o ureche de porc (250 grame)
  • sare, piper, foi de dafin, boabe de mustar, de coriandru
  • un stomac de porc sau maț gros ca pentru chisca (dar nu cret)
  • optional se poate pune si usturoi
3.5.3251

Mod de preparare pentru reteta de toba de casa

  • Cu o zi inainte curatam stomacul de porc asa cum am explicat in reteta de chisca (click aici).
  • A doua zi, spalam bine toate organele in apa rece pana cand apa va iesi limpede.
  • Inima, limba si rinichiul le fierbem separat jumate de ora la foc iute dupa care scurgem apa si le dam deoparte.
  • Punem la fiert, in aproximativ 4 kg de apa, capul, soricii si urechea.
  • Adaugam si organele fierte in prealabil si continuam fierberea pana cand se desprinde carnea de pe oase.
  • Cand sunt gata le scoatem sa se raceasca. 
  • Curatam pielita de pe limba, taiem totul bucatele iar soricul fasii.
  • Umplem stomacul de porc curatat si mai adaugam doua-trei polonice din zeama in care au fiert carnurile.
  • Legam bine la capete cu sfoara de bucatarie si apoi punem burta umpluta in zeama in care am fiert carnea si o lasam sa fiarba inca o ora la foc mediu.
  • O scoatem, o asezam la racit pe un fund de lemn iar deasupra punem un alt fund si o greutate care sa il preseze.
  • Lasam pana a doua zi cand o punem in frigider sau, daca avem posibilitatea, o putem chiar si afuma inainte.

Extrasfat! Un sfat pe care l-am primit de la cineva de pe grupul de Facebook si pe care vreau sa il impartasesc si cu voi pentru ca mi se pare o buna idee:

Înainte de a pune burta umplută la fiert sa o legați in tifon sa nu cumva sa se spargă.
După ce s-a fiert se scoate tifonul cat este fierbinte.
Dacă se răcește se lipește tifonul de toba si nu se mai poate scoate.

toba de casa din carne de porc

Pofta buna sa aveti!

pentru mai mult retete traditionale din carne de porc de Craciun – apasa aici –

Apasa AICI ca sa vezi cum se face si chisca de casa

chisca de casa

 Apasa AICI ca sa vezi cum poti face si lebar de casa

lebar de casa


Spune si altora!
 842     
842
Shares
 
842
Shares
 842    
« Chiftelute din piept de pui la cuptor
Prajitura cu cacao si bezea »

Trackbacks

  1. Carnati de casa din carne de porc si vita - Lecturi si Arome says:
    November 28, 2020 at 7:37 pm

    […] AICI cum se face toba de […]

    Reply
  2. Cea mai simpla piftie de porc (racitura) - Lecturi si Arome says:
    January 21, 2020 at 9:45 am

    […] AICI cum se face toba de […]

    Reply
  3. Kaizer de casa din piept de porc fiert - Lecturi si Arome says:
    December 9, 2019 at 8:55 pm

    […] AICI cum se face toba de […]

    Reply
  4. Paste cu cârnați și smântână. Rețeta simplă și rapidă - Lecturi si Arome says:
    December 11, 2017 at 9:31 am

    […] la bunătățile tradiționale pregătite din carne de porc. Adică la puțină chișcă, ceva tobă, câțiva […]

    Reply
  5. Traditii culinare de Craciun la romani - Lecturi si Arome says:
    December 14, 2016 at 5:40 pm

    […] toba (vezi aici reteta), este un al deliciu culinar care se face in aceasta perioada. La prepararea ei se foloseste besica […]

    Reply
  6. Retete traditionale din carne de porc pentru Craciun - Lecturi si Arome says:
    November 29, 2016 at 9:26 am

    […] Toba de casa traditional romaneasca – click aici […]

    Reply
  7. Cum sa faci slanina afumata de casa (metoda rapida) - Lecturi si Arome says:
    November 24, 2016 at 12:21 pm

    […] drept nu strica sa gusti nici o bucatica de toba de casa, de chisca de casa sau chiar una de carnati de casa. Ca sa nu mai zic lebarul de casa sau de […]

    Reply
  8. Chisca de casa moldoveneasca - Lecturi si Arome says:
    November 23, 2016 at 9:12 am

    […] Reteta de toba de casa – click aici! […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

January 2016
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Dec   Feb »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316