Paste cu cârnați și smântână
Dacă suntem la sfârșit de octombrie și frigul deja ne convinge că hainele groase neapărat trebuie să le scoatem la plimbare, la ce ne poate fi gândul decât la sărbătorile de iarnă.Ca tot nu mai e mult până atunci.
Când era copil, sau doar mai tânără, parcă dura o veșnicie până să vină Crăciunul. Număram zilele și parcă treceau greu, cu încetinitorul. Acum e invers. Mă rog ca ele să treacă mai încet dar nu mă ascultă, din păcate.
Și uite așa, de la pe jumătatea lui octombrie îmi zboară și mie gândul la Crăciun. Ce prăjituri să facem, ce cadouri să cumpăr și nu în ultimul rând la bunătățile tradiționale pregătite din carne de porc. Adică la puțină chișcă, ceva tobă, câțiva cârnați.
Și cum, cu gândul la meniul de sărbători mi s-a făcut poftă de cârnați am tras în weekend o fugă până la Selgros Bacău ca să îmi cumpăr o porție și să ne facem pofta. Știam, de când am fost în vizită la făbricuța lor de carne, că la Selgros găsesc cei gustoși cârnați din producție proprie.
Și nu e laudă, chiar sunt buni, adică gustoși, fără zgârci prea mult cum se întâmplă la cei de altă proveniență, sărați și condimentați exact cât trebuie. Pe gustul meu, adică.
Am cumpărat o caserolă cu 5 cârnați, un litru de vin alb sec și niște smântână de gătit și ne-am făcut poftele. Soțul meu a vrut pentru el fasole cu cârnați iar eu am vrut o porție de paste cu cârnați și smântână. Ceva care să-mi aducă aminte de zilele petrecute în Italia.
Rețeta de paste cu cârnați și smântână este una simplă și rapidă. Poate fi făcută și de un începător, fără mari probleme. E sățioasă și gustoasă.
- 3 cârnați proaspeți
- 150 grame de vin alb sec (de masă)
- 150 grame de smântână de gătit cu 15% grăsime
- 250 grame de paste (eu am folosit tagliatelle)
- o lingura de ulei
- 2-3 linguri de parmezan ras (opțional)
- sare și alte condimente după gust (opțional)
Mod de preparare pentru paste cu cârnați și smântână
- Într-o oală încăpătoare punem apă la fiert și când aceasta clocotește adăugăm sare și apoi pastele pe care le fierbem în funcție de timpul indicat pe pachet.
- Între timp curățăm cârnații de coajă și îi sfărâmăm cu ajutorul unei furculițe.
- Punem o lingură de ulei în tigaie și când e incinsă adăugăm carnea de la cârnați.
- Rumenim carnea până își schimbă culoarea după care adăugăm vinul.
- Lăsăm să se gătească până scade vinul și se evaporă alcoolul.
- Adăugăm smântâna și mai gătim 2-3 minute până se îngroașă sosul. Atenție! Sosul, când este cald poate părea puțin prea lichid. Nu fierbeți prea tare chiar dacă pare lichid pentru că acesta va fi absorbit de paste.
- Asezonați cu sare și alte condimente dacă mai este nevoie. Cârnații de la Selgros sunt foarte bine condimentați și eu nu am mai folosit altceva în plus.
- Scurgeți pastele și așa calde adăugați sosul peste ele. Nu contează ordinea. Însă oala în care ați fiert pastele fiind mai încăpătoare este mai bine să faceți această operațiune turnând sosul peste paste.
- Amestecați bine până se absoarbe surplusul de lichid și apoi serviți presărând puțin parmezan deasupra.
Să aveți poftă la paste cu cârnați și smântână!
Antoaneta says
Am tot vrut sa incerc asa ceva, dar nu m-am incumetat pentru ca nu stiam daca ar manca cei mici. Arata delicios! Trec pe lista de testat …sa vedem ce parere au rasfatatii!
Claudia Vasilache says
Mai, daca le plac carnatii sigur o sa le placa si asa cu paste. Astept impresii!
Dragomir Cristina says
ceva gen carbonarra romanesti :D este prima data cand aud de paste cu carnati, dar n-au de ce sa nu fie bune. In general lucrurile care ingrasa sunt bune :))
Claudia Vasilache says
:))) Da, bine zici. Lucrurile care ingrasa sunt cele mai bune.
In Italia se mananca des paste cu carnati. ;)