Am promis saptamana trecuta ca scriu retetele pregatite de sarbatori si care inca nu sunt pe blog. Ma refer la cateva retete de preparate traditionale specifice unui meniu de Craciun si care, chiar daca nu va vor fi anul acesta de folos, cu siguranta anul viitor le veti gasi utile.
O sa incep astazi scriind reteta mamei mele de chisca de casa, asa cum o facem noi in Moldova. Chisca de casa moldoveneasca este foarte simplu de facut si este de fapt o combinatie de carne tocata de porc si orez, puse intr-un intestin gros (cret) de porc si care mai apoi se fierb in apa. Simplu, nu?
Chisca moldoveneasca mai este cunoscuta in unele zone ale tarii sub denumirea de calbaș, gâlbaș sau chiar caltabos desi in acest caz parerile sunt impartite. Unii spun ca un calbabos e totuna cu chisca dar alttii sustin ca retetele difera. Cum zicea, depinde de zona si de obiceiurile culinare ale familiei.
In partile sudice ale tarii se face chiar si o ciorba din chisca/caltabos. Pe grupul de Facebook am avut placerea sa aflu de la cineva cum se face o ciorba de acest gen acrita cu zeama de varza. Iata despre ce este vorba
”se călește ceapa se pune puțină apă se taie caltaboșul bucăți cam de patru cm și se fierbe pentru că are orez se drege cu zeama de varza. Se bate ou și ses adauga. Se mai pune leuștean dar dacă caltaboșul este și puțin afumat este o ciorbă foarte buna”
Dupa ce este fiarta si racita, chisca se consuma prajita, alaturi de o mamaliguta si eventual cativa carnaciori de casa. Si sa nu uit de atat de gustoasa salata de sfecla rosie cu hrean – vezi aici reteta :)
Te invit si in grupul de Facebook ”Lecturi si Arome”
locul in care facem schimb de retete si sfaturi de ajutor in bucatarie
– apasa AICI sau pe poza pentru inscriere –
Reteta de chisca de casa moldoveneasca
- Ingrediente pentru reteta de chisca de casa moldoveneasca
750 grame de carne de porc tocata
patru linguri de orez (ca acesta de aici)
o ceapa calita
o lingura de ulei
doua linguri cu apa
sare, piper, cimbru, dupa gust
intestine crete pentru chisca
o canita de otet
o ceapa medie
Mod de preparare pentru reteta de chisca de casa moldoveneasca
- Cu o zi inainte de a ne apuca de facut chisca clatim matele foarte bine, de mai multe ori in apa rece si apoi le punem in otet in care am pus si o ceapa taiata marunt si le lasam peste noapte.
- A doua zi le scoatem din otet, clatim si le frecam foarte bine cu putin malai si le radem cu grija folosind un cutit cu partea care nu taie, incercand sa indepartam si ultimele ramasite de impuritati de pe mate. NOTA! Este foarte important sa curatati foarte bine matele pentru chisca. In caz contrar chisca va avea un miros si un gust neplacut!
- Fierbem orezul zece minute si apoi il scurgem
- Incingem o lingura de ulei intr-o tigaie si adaugam ceapa tocata, lasam un minut, doua sa se caleasca apoi adaugam si apa si continuam gatirea cepei pentru inca alte zece minute, oprim focul si lasam sa se raceasca.
- Amestecam orezul cu carnea tocata si ceapa calita si potrivim de sare, piper, cimbru. Nota! Nu am scris cantitatile de sare, piper si cimbru pentru ca depinde de gustul fiecaruia. Noi mancam de obicei mai putin sarat.
- Umplem intestinele cu compozitia obtinuta avand grija sa nu indesam prea multa compozitie in ele deoarece, la fiert orezul se va umfla si va aveam nevoie de spatiu.
- Legam la capete matele umplute, le intepam din loc in loc si le punem la fiert intr-o oala cu apa rece avand grija ca, din cand in cand sa le mai intepam cu o furculita.
- Le lasam sa fiarba o ora la foc mediu dupa care le putem scoate din apa, le lasam la racit si le patram in frigider pana cand dorim sa le consumam.
- Se taie felii si se prajesc pe ambele parti in ulei incins. Se serveste alaturi de mamaliguta calda si o salata de sfecla cu hrean.
Sa ai pofta la chisca de casa moldoveneasca!
Nota: De pe Facebook am aflat ca se poate consuma si in ciorba. Iata ce am aflat de la domnul Ioan Cristea despre cum se face chisca care se pune in ciorba
La mine in Ocna -Mures se facea din carnea de la gatul porcului cu slanina cu tot. Se taia in bucatele se sara, pipera si se adauga si usturoi si o anumita cantitate din apa unde au fiert soricele.Se amestecau toate si se introducea continutul intr-un mat gros de porc. Dupa ce se legau capetele se introducea intr-un vas cu apa care fierbea si se tinea cam 2 minute apoi era scoasa afara pe un dog sa se raceasca. Se afuma impreuna cu carnatul iar cand ce dorea sa se foloseasca se taia o bucata dupa necesar. Era superba !!
Apasa AICI sau pe poza de mai jos si ABONEAZA-TE si la canalul de Youtube!
Public o reteta video noua in fiecare saptamana!
Vezi si
Reteta de carnati de casa din carne de porc si vita – click aici!
Reteta de lebar de casa – click aici!
Reteta de toba de casa – click aici!
Pofta buna sa aveti!
Maria says
Se poate congela chisca? Eu congelez sarmale si sunt la fel de bune cand le decongelez
Claudia Vasilache says
Da, o puteti congela! Ca si la sarmale. E cam aceeasi compozitie :)
Ștefania says
Când umpleți mațele mai adăugați apă sau zeamă de carne, sau lăsați doar umplutura?
Claudia Vasilache says
Nu, nu mai puneti nimic! Doar umplutura!
Moisei M. says
Aceasta rețetă am făcut o de vreo două ori și a ieșit foarte buna, doar că mai adaug un pic de faina de porumb. Va mulțumesc!
Claudia Vasilache says
Cu mare placere! Ma bucur ca v-a placut reteta! :)
Antoaneta says
A, si noi nu le prajim. La noi se mananca rece ca aperitiv , taiat felii :D
Claudia V says
Incearca sa prajesti putin sa vezi ce buna e ;)
Mihaela says
Aveti dreptate e mult mai buna prajita apoi ..eu asa o fac tot timpul si ma bucur ca în sfarsit am gasit o reteta cu adevarat traditionala..felicitari si multumesc!
Claudia V says
Multumesc si eu! <3 Sarbatori fericite!
Camelia says
Buna seara . In nordul Moldovei la Darabani de unde era mama mea, chisca se facea cu tot
ul altfel .Eram copil cand o facea dar tin minte ca folosea jumari de porc ( si acolo se faceau mai mult cu carne decat cu grasime !) Si cu crupe de porumb ( porumb zdrobit mare ), ceapa , sare , piper .Stiu ca umplea matele crete , le fierbea ca pe toba si cand le mancam , mama le prajea putin . Divin !
Claudia Vasilache says
Buna seara! Da, stiu ca asa e reteta originala, cu crupe nu cu orez dar noi am mai modernizat-o :) Mai ca la oras. Dar oricum e foarte buna!
Antoaneta says
Asa fac si eu (fara ceapa ca nu mananca copiii), dar la noi se numeste cartabos.
Intr-un an, parintii mei au pus si stafide. O minunatie. O sa incerc si eu anul acesta cu stafide sa vad daca mai mananca copiii :) ))))
Claudia V says
Da, in alte parti asa se cheama, caltabos
sanda says
Am citit acuma reteta. Imi place, nu am mancat niciodata. O sa fac asa de curiozitate. Dar am o intrebare. Vad ca se mananca prajit si inainte taiat feliute. Cel din poza e prajit ? Nu prea pare. Nu se poate praji intreg sau sa se manance numai fiert? Si acel matz din poza este cret??? Multumesc. Pupici.
Claudia V says
Nu, cel din poza nu e prajit. Cine sa mai aiba rabdare sa pozeze chisca prajita? :))))))
Intreg nu poti sa il prajesti si nici nu ar avea gust. Poti insa sa il mananci si fiert daca iti place.
Matzul din poza este cret dar e umflat de la fiert si e intins bine ;)
Sima Irina says
Urasc chisca, caltabosi sau ce denumire o mai avea. E singurul preparat care nu imi place! :(
Claudia V says
Mmm, dar de ce? Mie, culmea, chisca imi place mai mult decat carnatii :))
Iuliana says
Preferata mea! Doar ca pe la noi se numesc caltabosi :)
Claudia V says
Da, stiu ca in alte parti se numesc caltabosi. De aia am si zis ca e moldoveneasca :p
Flori says
D-na chisca sau caltabos este f foarte bun.Asta daca sti sa-l pregatesti.La noi se serveste si cu zeama.
Claudia Vasilache says
Da, in sudul tarii stiu ca se serveste cu tot cu zeama in care a fost fiarta/fiert. La noi se mananca prajita chisca :)
Mariana says
Exact asa o facem si noi in zona Roman,o bunatate,de craciun nu imi lipseste niciodata de la masa!
Claudia Vasilache says
Romanul e la o zvarlitura de bat de Buhusi ;) De aia o facem la fel :)))