• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 7, 2016 · 8 Comments

Prajitura cu cacao si bezea

Prajituri· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 94     
94
Shares

prajitura cu cacao si bezea

Inainte de Craciun, cand ne faceam noi planurile referitoare la meniul pentru masa festiva, sotul meu si-a adus aminte de o prajitura pe care o manca el in tinerete. Mi-as spus, tare as vrea sa facem prajitura ”Sandica” dar nu imi aduc aminte reteta. Zic, bun, si cum e prajitura asta? Si a inceput sa mi-o descrie, ca ar fi asa si pe dincolo. Si din descriere mi-am dat seama ca prajitura lui, numita ”Sandica” nu e alta decat prajitura cu cacao din caietul vechi de bucate al matusii mele.

Nu va mai zic ce bucurie pe sotul meu ca a gasit reteta ”pierduta”. Asa ca s-a apucat, cu entuziasm, si chiar el in persoana ;) sa o faca. Asistat, totusi de mine :) Adica el lucra si eu il asistam, ii dadeam la mana totul si… tineam sub control situatia in cazul in care nu ar fi mers lucrurile asa cum trebuie. :)

prajitura cu cacao reteta

Buun, acum ca v-am zis povestea prajiturii ”Sandica” sau mai bine spus cum am ajuns sa fac o alta reteta veche din caietul matusii, respectiv prajitura cu cacao, sa trecem, totusi si la treaba, adica sa ne apucam de prajiturit.

Reteta de prajitura cu cacao si bezea

  • Ingrediente pentru retea de prajitura cu cacao si bezea

– pentru blat

150 zahar
4 galbenusuri
150 unt
10 grame de praf de copt
200 ml lapte dulce
200 grame de faina
doua linguri de cacao

– pentru bezea

150 zahar pudra
4 albusuri

  • Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu cacao si bezea
  1. Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava, punand in ea hartie de copt
  2. Separam albusurile de galbenusuri
  3. Peste galbenusuri punem zaharul si amestecam foarte bine pana galbenusurile se albesc si zaharul se topeste, obtinand astfel o crema
  4. Peste aceasta crema adaugam untul, la temperatura camerei, cacao, praful de copt, faina cernuta si laptele, amestecand si obtinand in final o compozitie asemanatoarei celei de chec
  5. Punem compozitia in tava si o dam la cuptor timp de 15-20 de minute, pana cand observam ca incepe sa se coaca, adica incepe sa se formeze deasupra o crusta
  6. Intre timp ne apucam de facut bezeaua, prin baterea albusurilor foarte bine dupa care adaugam apoi treptat zaharul continuam sa batem pana cand obtinem o bezea ferma
  7. Sccoatem tava din cuptor si turnam bezeaua obtinuta peste aluatul pe jumatate copt. O intindem bine, cu ajutorul unei spatule de silicon, ca sa fie distribuita uniform
  8. Micsoram temperatura la 150 de grade si dam din nou tava la cuptor pentru inca alte 20-25 de minute (in functie de cum coace cuptorul nostru) pana cand bezeaua se intareste. Suntem atenti sa nu ardem bezeaua!
  9. Cand si bezeaua este coapta scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca cinci minute si, asa calda cum este o taiem cu ajutorul unui cutit, in bucatile dorite dupa care o pudram cu cacao.

prajitura cacao bezea

Nota: In reteta originala, asa cum puteti vedea in a doua poza de sus, peste bezea se pune o glazura facuta din 200 grame de zahar, 20 grame de cacao si 50 de grame de unt. Noua, insa, ni s-a parut prea dulce, avand deja 300 de grame de zahar si am preferat varianta pudrarii cu cacao pentru a ”lucra” putin la partea estetica. :)

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 94     
94
Shares
 
94
Shares
 94    
« Toba de casa (preparat traditional de Craciun)
Salata de ceapa marinata si chiftelute »

Comments

  1. Iuliana says

    January 7, 2016 at 7:55 pm

    Buna si aratoasa Sandica, imi place de ea! :)

    Reply
    • Claudia V says

      January 7, 2016 at 8:00 pm

      Acu.. ce sa zic, nu stiu daca e Sandica sau ”prajitura cu cacao” :)))
      Dar stiu ca buna a mai fost ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Negresa cu glazura de galbenus (Chinezoaica) - Lecturi si Arome says:
    March 4, 2021 at 9:58 am

    […] galbenusuri, cald inca. O nebunie! Seamana putin cu reteta de prajitura cu cacao si bezea – vezi aici reteta, doar ca aceasta are albusurile in compozitia de […]

    Reply
  2. Top 15 retete de prajituri festive pentru sarbatori - Lecturi si Arome says:
    December 22, 2019 at 8:35 pm

    […] Prajitura cu cacao si bezea – click aici […]

    Reply
  3. Prăjitură "Zi și Noapte" reinterpretată | Selgros Cauta Pasiunea says:
    July 2, 2018 at 7:31 pm

    […] până la capăt, fără a-i mai pune gemul și albușurile peste el (așa cum am procedat la prăjitura cu cacao și bezea). Bezeaua care s-ar fi format, pe rețeta clasică, la cuptor a fost făcută separat, folosind […]

    Reply
  4. Negresa cu glazura de galbenus (Chinezoiaca) - Lecturi si Arome says:
    December 13, 2016 at 7:15 pm

    […] galbenusuri, cald inca. O nebunie! Seamana putin cu reteta de prajitura cu cacao si bezea –vezi aici reteta, doar ca aceasta are albusurile in compozitia de […]

    Reply
  5. Prajitura inteligenta cu lapte si vanilie - Lecturi si Arome says:
    December 3, 2016 at 8:32 am

    […] Prajitura cu cacao si bezea (click aici pentru reteta) […]

    Reply
  6. Prajitura cu rubarba si migdale - Lecturi si Arome says:
    June 29, 2016 at 6:00 pm

    […] Prajitura cu cacao si bezea (click aici pentru reteta) […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

January 2016
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« Dec   Feb »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316