Inainte de Craciun, cand ne faceam noi planurile referitoare la meniul pentru masa festiva, sotul meu si-a adus aminte de o prajitura pe care o manca el in tinerete. Mi-as spus, tare as vrea sa facem prajitura ”Sandica” dar nu imi aduc aminte reteta. Zic, bun, si cum e prajitura asta? Si a inceput sa mi-o descrie, ca ar fi asa si pe dincolo. Si din descriere mi-am dat seama ca prajitura lui, numita ”Sandica” nu e alta decat prajitura cu cacao din caietul vechi de bucate al matusii mele.
Nu va mai zic ce bucurie pe sotul meu ca a gasit reteta ”pierduta”. Asa ca s-a apucat, cu entuziasm, si chiar el in persoana ;) sa o faca. Asistat, totusi de mine :) Adica el lucra si eu il asistam, ii dadeam la mana totul si… tineam sub control situatia in cazul in care nu ar fi mers lucrurile asa cum trebuie. :)
Buun, acum ca v-am zis povestea prajiturii ”Sandica” sau mai bine spus cum am ajuns sa fac o alta reteta veche din caietul matusii, respectiv prajitura cu cacao, sa trecem, totusi si la treaba, adica sa ne apucam de prajiturit.
Reteta de prajitura cu cacao si bezea
- Ingrediente pentru retea de prajitura cu cacao si bezea
– pentru blat
150 zahar
4 galbenusuri
150 unt
10 grame de praf de copt
200 ml lapte dulce
200 grame de faina
doua linguri de cacao
– pentru bezea
150 zahar pudra
4 albusuri
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura cu cacao si bezea
- Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava, punand in ea hartie de copt
- Separam albusurile de galbenusuri
- Peste galbenusuri punem zaharul si amestecam foarte bine pana galbenusurile se albesc si zaharul se topeste, obtinand astfel o crema
- Peste aceasta crema adaugam untul, la temperatura camerei, cacao, praful de copt, faina cernuta si laptele, amestecand si obtinand in final o compozitie asemanatoarei celei de chec
- Punem compozitia in tava si o dam la cuptor timp de 15-20 de minute, pana cand observam ca incepe sa se coaca, adica incepe sa se formeze deasupra o crusta
- Intre timp ne apucam de facut bezeaua, prin baterea albusurilor foarte bine dupa care adaugam apoi treptat zaharul continuam sa batem pana cand obtinem o bezea ferma
- Sccoatem tava din cuptor si turnam bezeaua obtinuta peste aluatul pe jumatate copt. O intindem bine, cu ajutorul unei spatule de silicon, ca sa fie distribuita uniform
- Micsoram temperatura la 150 de grade si dam din nou tava la cuptor pentru inca alte 20-25 de minute (in functie de cum coace cuptorul nostru) pana cand bezeaua se intareste. Suntem atenti sa nu ardem bezeaua!
- Cand si bezeaua este coapta scoatem tava din cuptor, lasam sa se raceasca cinci minute si, asa calda cum este o taiem cu ajutorul unui cutit, in bucatile dorite dupa care o pudram cu cacao.
Nota: In reteta originala, asa cum puteti vedea in a doua poza de sus, peste bezea se pune o glazura facuta din 200 grame de zahar, 20 grame de cacao si 50 de grame de unt. Noua, insa, ni s-a parut prea dulce, avand deja 300 de grame de zahar si am preferat varianta pudrarii cu cacao pentru a ”lucra” putin la partea estetica. :)
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Buna si aratoasa Sandica, imi place de ea! :)
Claudia V says
Acu.. ce sa zic, nu stiu daca e Sandica sau ”prajitura cu cacao” :)))
Dar stiu ca buna a mai fost ;)