Cum sa faci slanina afumata de casa (metoda rapida)
Iti place slanina? Mai cu seama slanina afumata de casa? In anii de studentie, cand unul dintre colegii de camera din caminul studentesc primea de acasa pachet cu slanina afumata de casa, ceilalti „sareau” bucurosi cu ceapa si painea.
Eventual cu mustarul, dar ceapa era ingredientul principal, alaturat inevitabil langa o slanina afumata de casa care venea sa suplimenteze masa de la cantina, cu toti colegii in jurul mesei, in memorabile seri de iarna. Iar daca se mai nimerea sa fie si sesiune de examene, slanina afumata venea ca un minunat si foarte dorit supliment energetic, ce facea ca efortul intelectual sa fie mai usor de depasit.
Anii au trecut, varsta isi spune cuvantul si au aparut si restrictiile alimentare. Dar orice medic ce a citit despre descoperirile medicinii moderne, poate sa va spuna ca slanina afumata se poate consuma, aproape de catre oricine, bineinteles fara excese.
Grasimile au si ele rolul lor esential in metabolismul nostru. E de ajuns sa amintim doar ca sunt componentele principale ale materiei cerebrale. Lipsa unor grasimi perturba buna functionare a creierului. Asa ca puteti sa va bucurati din cand in cand si de cate o feliuta de slanina afumata de casa cu ceapa.
Cei-i drept nu strica sa gusti nici o bucatica de toba de casa, de chisca de casa sau chiar una de carnati de casa. Ca sa nu mai zic lebarul de casa sau de raciturile din carne de porc. Colagenul din ele ajuta mult sanatatii noastre.
Toti romanii stiu ca slanina poate fi in principal, de doua feluri: fiarta sau cruda. Cea cruda se prepara punand la sare bucatile dorite, un timp de trei, patru sau mai multe saptamani, dupa care se afuma lent (la fum rece). In acest fel gospodarii vor avea slanina din iarna asta pana la vara viitoare, fara sa fie nevoie sa o tina in frigider.
Dar pentru ca de sarbatori trebuie sa fie pe mese bucate alese, fiecare vrea sa manance si cate o bucata de slanina proaspata, scop in care aceasta mai intai se fierbe in apa cu mirodenii (sau chiar in moare de varza), apoi se afuma repede (la fum cald adica).
Eu astazi o sa va prezint o alta reteta (o a treia varianta) pe care tocmai am aflat-o de la gospodarii din Bodestii Buhusului. Carabat Costica, om priceput in toate ale mecanicii si pastrator al traditiilor din batrani, mi-a povestit si mi-a si pus la dispozitie minunea de slanina afumata pe care o poti admira in fotografii.
Cum sa faci slanina afumata de casa
Dupa taierea porcului, a doua zi, se trece la afumarea slaninei pentru consumul imediat.
Sarata cu sare grunjoasa, bine frecata cu ceva condimente, slanina se pune la afumat, dar la foc intens, care sa dea caldura. In aceasta prima etapa, trebuie ca efectiv slanina sa fie patrunsa de caldura si sa sfarie putin, o parte din grasimea ei scurgandu-se.
Este o operatiune foarte delicata, pentru ca daca nu se urmareste focul secunda de secunda, se poate intampla ca slanina sa se aprinda si sa ia foc. Cei care au patit-o stiu despre ce vorbesc. Deci efectiv gospodarul sta langa afumatoare si urmareste totul cu mare grija si atentie.
Uneori la operatiune participa mai multi barbati din vecini, daca vin toti cu slanina si o pun intr-o afumatoare mai mare. Chiar daca si o tuica merge bine si inveseleste oamenii, incalzindu-i si ajutandu-i sa biruiasca frigul de afara, atentia ramane maxima, ca totul sa decurga asa cum trebuie.
Dupa etapa de foc mai iute si caldura multa, dupa ce slanina a sfarait si a lasat o parte din grasime, se trece la etapa a doua, afumarea mai lenta cu fum mult. Si daca in prima etapa s-a folosit lemn de fag, ce are putere calorica mare si da caldura multa, in etapa a doua se pune lemn de prun, zarzar si cires, secret pe care cei din partea locului l-au deprins din vechime.
Aromele acestor arbori patrund si in slanina, care va asigur ca este deosebita si efectiv „se topeste in gura” de buna ce e.
In aceasta etapa, focul fiind mic si fumul mai mult, se mai poate bea inca un paharel de tuica.
Dupa ce slanina s-a afumat cat trebuie, se vede asta dupa culoare (nu trebuie sa fie plina de funingine, nu trebuie sa fie nici alba), dar se vede si dupa experienta celui ce o afuma, se poate considera ca operatiunea este incheiata.
Fapt consfintit de gospodarii adunati cu inca un pahar de tuica si o multumire Celui de Sus, pentru asemenea minunatii la care ne-a facut si pe noi sa luam parte.
Iar atunci cand o mancam, sa ne gandim cu recunostinta si la gospodarul care a crescut porcul, si la stramosii care ne-au lasat atatea traditii frumoase, si la Bunul Dumnezeu ca ne ajuta!
Spor la facut slanina afumata de casa!
Daniel says
Nu ca ar fii otrava, dar slana, sunca, jambon trebuie sa stea la sare minim 2-6 saptamani, dupa care urmeaza 12-48 l, afumarea se face dupa aceste etape nu imediat cum sa transat porcul.
ROSA says
aia e otrava nu slanina afumata! habar nu aveti !
Claudia Vasilache says
Pai poate imi spuneti si de ce e otrava. Asa, niste cuvinte aruncate acolo doar ca sa ne aflam in treaba… nu prea e in regula sa fie scrise.
Asa fac oamenii aia slanina si asa o mananca. Aveti argumente pentru a va sustine afirmatia?
Iuliana says
Nu e dreptate pe lume! Si noi, astia de la blog unde ne facem afumatoarea? :((
Claudia V says
Ei na… astia de la blog mai au un vecin, doi care sa se indure si sa le dea ceva fum cu slanina cu tot :))