Desi nu am taiat porcul de Ignat, adica zilele trecute, asa cum e traditia de Craciun pe la noi, am cumparat de la macelaria locala ingredientele necesare pentru a face lebar de casa. Mi-am adus aminte de copilarie si mi-a venit asa un dor de lebar de casa, un fel de pateu pus in intestine de porc.
E mai simplu de facut un pateu de casa pentru ca nu te mai complici cu umplutul intestinelor insa si aceasta reteta de lebar de casa are farmecul ei. In primul rand e traditionala si traditia in meniul de sarbatoare de pe masa de Craciun e cea care primeaza, nu? :)
Reteta de lebar de casa
- Ingrediente pentru reteta de lebar de casa
500 plamani de porc
1 kg ficat de porc
200 grame de slanina
300 grame de carne de porc
sare, piper, coriandru, foi de dafin
1 ceapa
intestine mai groase de porc (pentru carnati)
- Mod de preparare pentru reteta de lebar de casa
- Se pune la fiert plamanul, ficatul si carnea de porc impreuna cu ceapa si condimentele, intr-o oala mare, cu apa cat sa le acopere si se lasa la foc mediu sa fiarba in tihna pana cand se gatesc complet.
- Cand sunt gata le scoatem din apa, le scurgem si le lasam la racit. Apa o pastram pentru fierberea finala a lebarului de casa.
- Dupa ce s-au racit dam carnurile impreuna cu ceapa de doua ori prin masina de carne sau, daca folosim robotul de bucatarie, le tocam pana cand devine o pasta fina.
- Cu aceasta pasta umplem intestinele dupa care le legam la capete si apoi le mai punem la fiert, in apa in care au fiert initial carnurile, inca jumatate de ora, cat sa se fiarba si intestinele.
- Cand sunt gata le scoatem si le punem pe un fund de lemn ca sa se raceasca. Deasupra bucatilor de lebar de casa punem o greutate (tot un fund de lemn) care sa le preseze usor.
- Dupa ce s-a racit lent, la temperatura camerei, lebarul de casa se pastreaza cateva zile la frigider. Se taie felii si se serveste ca aperitiv alaturi de gogsari murati sau mustar.
Pofta buna sa aveti!
CORNELIA says
ȘTIU DE LA BUNICA MEA CA ALAMANUL SE DA LA CÂINI ȘI NU SE PUNE ÎN NICI UN PREPARAT DE CRĂCIUN. ASA CUM LA DROBUL DE MIEL NU SE FOLOSEȘTE DECÂT FICAT.