Retete pentru un meniu festiv de Craciun si Revelion
Sarbatoarea Craciunului este sarbatoarea magica asteptata de toti, cu mic cu mare. Iar la o saptamana dupa aceasta urmeaza o alta celebrare: trecerea intr-un nou an. Unul in care toti ne punem sperante, face rezolutii si faurim vise.
Unii dintre noi, mai norocosi si-au lasat zile din concediu pentru a putea fi liberi intre Craciun si Anul nou, asa incat sa serbeze mai mult. Altii, majoritatea de altfel mai merg inca la munca pana in ajun de An Nou.
Insa, oricum ar fi, din perspectiva oricarei categorii ai privi, gandul se cam invarte in jurul meselor festive. Unii au si sarbatoriti in familie. Pe 27 decembrie se sarbatoreste Sfantul Stefan. Alt motiv de sarbatoare.
Asa ca, uneori, gospodina zilelor noastre, gazda de sex feminin a casei, in aceasta perioada de inainte de Craciun este foarte ocupata. Trebuie sa se gandeasca in primul rand la un meniu festiv de sarbatori.
Sa faca lista cu ce are in casa, sa faca apoi aprovizionarea si in final sa ajunga in bucatarie, locul in care sa isi exercite talentele culinare pentru ca mai apoi sa ii primeasca pe invitati cu drag spre a gusta din bunatatile pregatite de ea.
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel ca sa fii la curent cu ultimele retete video!
Imi place sa cred, desi stiu ca nu e in totalitate adevarat, ca din ce in ce mai multe femei pregatesc in casa majoritatea mancarurilor traditionale (sau nu) pentru masa festiva de Craciun si Revelion (pentru cine nu iese la un restaurant, evident).
Cum luna aceasta am lucrat la mai multe colectii de retete specifice perioadei care v-au fost, sper, de ajutor, m-am gandit sa inchei aceasta serie printr-o colectie generala care sa le uneasca pe toate la un loc si sa mai adune si alte retete care sa va inspire in stabilirea unui meniu festiv de Craciun si Revelion.
La sectiunea aperitive aveti de ales intre colectiile de :
Aperitive traditionale din carne de porc – click aici
gasesti retete de lebar de casa, racituri, toba de casa, carnati din carne de vita si porc, chisca, slanina afumata, jumeri si osanza.
Alte aperitive pentru masa festiva – click aici
retete de: salata de boeuf, ciupercute cu maioneza, chiftelute cu ceapa si maioneza, rulouri aperitiv cu bacon, frigarui din midii pane, etc.
Retete de fripturi (de porc, pui, iepure, rata) – click aici
gasesti retete de: friptura de pui la cuptor, frigarui de pui in lapte de cocos, iepure la cuptor cu rosii, cu vin, cu bere, piept de rata, etc.
Retete de fursecuri si biscuiti – click aici
vei gasi retete de la fursecuri Arici, fursecuri cu nuca si cacao, frusecuri fragede cu ciocolata, fursecuri simple cu gem, turta dulce, etc.
Retete de prajituri festive cu creme si foi – click aici
gasesti retete de la: prajitura Krantz, Snickers, prajitura cu caramel, biscuiti si ciocolata, prajitura cu mac si jeleu de mure, prajitura cu visine si crema de vanilie, Alba ca Zapada, Televizor, etc.
Retete de torturi festive – click aici
gasesti retetele de tort Raffaello, tort diplomat, tort cu mere si crema de mascarpone, tort cu blat umed cu bere si crema de mascarpone, etc.
De asemenea, pe blog mai poti gasi si colectia de 7 retete de creme pentru torturi, prajituri si desert la pahar, care te pot inspira sa improvizezi in propria bucatarie exact desertul care ti se potriveste gustului tau.
7 retete de creme pentru torturi si prajituri – click aici
Alte retete potrivite pentru masa festiva de sarbatori, neincluse in colectiile de mai sus ar mai fi:
- Ciorba de burta – aici
- Cozonac cu nuca – aici
- Bomboane Raffaello – aici
- Salata de sfecla rosie cu hrean – aici
- Diferite retete cu peste si fructe de mare – aici
Si, in plus, ai la dispozitie, ca si sursa de inspiratie (daca inca nu ai descarcat) cartile de bucate in format electronic pe care le-am facut in colaborare cu Laura (de la casutalaurei.ro) te invit sa o faci acum.
Cartea de bucate 10 retete de fursecuri festive – o gasesti AICI
Cartea de bucate 10 retete de prajituri si torturi festive – o gasesti AICI
in plus, intreaga carte virtuala de bucate a site-ului ”Lecturi si Arome” o poti rasfoi online AICI
Sarbatori fericite si spor la pregatit bucate gustoase si inmiresmate!
Bratu Gabriela says
noi am facut un oarece meniu pentru revelion, ca primim musafiri – am in plan aperitiv cu salata boeuf, cascaval, salam, masline si oua umplute, o fripturica la cuptor cu carnati, codimente si vin rosu, sarmalute, cred ca trag si-o ciorba radauteana, iar la desert – alba ca zapada si trio chocolat. eu sunt ambitioasa, timp sa am sa le fac pe toate!
Claudia V says
Gabriela, cred ca toate suntem ambitioase :) Macar planuri sigur ne facem. Ca nu ne mai ajunge timpul sa le si punem in practica e partea a doua :))
Iuliana says
Eu inca nu mi-am facut meniul pentru nicio sarbatoare. Poti sa crezi asa ceva? :))
Dar cum sunt libera incepand de marti, am zis ca am tot timpul sa ma gandesc, sa ma razgandesc, sa aprovizionez si sa mesteresc la retete. Asa ca arunc un ochi si la tine sa vad ce ma inspira.
Claudia V says
Te rog, arunca :)) Am de toate pentru toti. Deci te poti inspira din ce gasesti in marea carte de bucate ”Lecturi si Arome”