Carnatii se numara printre preparatele traditionale din carne aflate foarte des in meniurile noastre, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna.
Desi se pot cumpara din comert, carnatii de casa sunt o alegere mult mai sanatoasa. Am sa va dau mai jos retetea de carnati de casa din carne de porc si vita pe care am facut-o noi cu aceasta ocazie.
Aceasta este retea mamei mele. Asa facem noi carnatii in casa de cand ma stiu. Clar ca sunt mai multe modalitati de a face carnati, mai multe combinatii. Evident ca si condimentele folosite pot varia in functie de gusturi si zona tarii in care traim.
Dacă doriti să aflati altfel de retete de carnati sau preparate din carne de porc puteti chiar să vă comandati o carte de bucate cu astfel de retete. Este vorba despre cartea ”Prepararea mezelurilor in buatarie”, aparuta la editura Casa. Eu mi-am comandat-o si pot spune ca are retete multe si interesante. Din pacate nu am apucat sa si testez retetele respective dar sunt sigura ca sunt in regula.
Inscriete-te si tu in grupul ”Lecturi si Arome” de pe Facebook,
– apasa AICI pentru inscriere –
Dar, hadeti sa vedem in continuare reteta mamei mele de carnati de casa din carne de porc si vita, reteta pe care sper sa o incercati si voi. La finalul articolului aveti chiar si un extrasfat de la unul dintre fanii blogului.
Reteta de carnati de casa din carne de porc si vita
- Ingrediente carnati de casa din carne de porc si vita:
750 grame de carne de vita
2400 grame carne grasa de porc
mate de porc
o capatana de usturoi
2 linguri de sare
o lingura de piper
cimbru, nucsoara, oregano,boia (condimente dupa gustul fiecaruia)
- Mod de preparare carnati de casa din carne de porc si vita:
- Se da carnea prin masina de tocat.
- Matele le vom pune in apa rece, pentru cateva ore deoarece fiind cumparate din comert sunt conservate cu sare si deci vor trebui desarate.
- Usturoiul se striveste ca pentru mujdei si se amesteca cu o o cana de apa, sarea si piperul.
- Peste carnea tocata adaugam amestecul de usturoi, restul condimentelor si framantam compozitia pana aceasta se leaga. Eventual mai adaugam si putina apa pana cand devine ca o pasta legata bine.
- Punem la masina tocat carne dispozitivul pentru umplut carnati si introducem matele scurse de apa.
- Umplem matele cu carne si apoi le portionam in marimea dorita rasucindu-le in locul in care dorim sa formam carnatii.
- Punem carnatii pe un bat, ii lasam la scurs si uscat in loc racoros minim o zi dupa care ii putem praji si pastra in untura, ii putem afuma sau pastra la congelator.
Update:
Am primit un sfat, de la un membru al comunitatii, despre cum se pot face niste carnati mai gustosi. Il redau in continuare, exact asa cum l-am primit:
”In loc sa folositi apa simpla pentru afanarea carnii (400ml per 3kg) folositi oasele de la pulpa sau luati oase separate. Le rumeniti la cuptor la 150 de grade timp de o ora si le fierbeti vre-o 3. Zeama iesita o lasati la racit si o treceti prin usturoi pisat marunt. Cand turnati zeama folositi tifon sa nu intre usturoiul in carne, oxideaza si devine amar. O sa de-a un gust carnatilor extraordinar, garantez.„
Va multumesc pentru acest sfat, domnule Razvan Sorescu! :)
Pofta buna sa aveti!
Valavanis Iuliana says
Si eu fac carnati dupa o reteta asemanatoare cu reteta dumneavoastra.Carnea o toc prin tocatorul cu gauri mari si in loc de usturoi pun praz tocat.Ies tare faini cu condimentele astea,nucsoara,boia,cimbru…
Claudia Vasilache says
Ma bucur sa aud ca reteta mea seamana cu a dumneavoastra. Intr-adevar, ies tare buni!
Sarbatori fericite! :)
adnia says
Craciun fericit alaturi de cei dragi!
Claudia V says
Multumesc, Dia.
La fel si voi sa aveti un Craciun fericit si plin de bucurii!