Prajitura cartof cu merisoare si portocale
Craciun fericit si binecuvantat, dragii mei! :) E deja a doua zi de Craciun si, dupa ce l-am primit cu fursecuri pe Mos Craciun care ne-a adus daruri, dupa ce m-am bucurat impreuna cu familia de Nasterea Domnului, dupa mesele de sarbatoare si dupa o plimbare care sa ne redea tonusul iata-ma in bucataria virtuala pentru incepe sa scriu, asa cum v-am obisnuit deja, din anii ce au trecut, seria postarilor cu retetele pe care le-am pregatit pentru mesele festive.
Am cateva retete deja pregatite in sertar si care vor vedea ”lumina zilei” in perioada ce urmeaza, chiar daca, unele dintre ele poate le veti folosi abia in anul care vine. Si fiindca e inca zi de mare sarbatoare, o sa incep, evident, cu o reteta de desert.
Anul acesta am preferat un meniu de sarbatoare ceva mai ponderat, gandindu-ne mai mult la sanatatea noastra si la a fi cat mai putina risipa in final. Asa ca am gatit mai putin ca de obicei si retete simple de prajituri, folosind retete vechi din carti de bucate si caietul matusii mele.
In ce priveste aperitivele si felurile principale am mers pe ideea de meniu traditional, folosind retetele mamei, asa ca vor urma trei retete de prajituri simple, rapide si gustoase si trei retete de mancaruri traditionale, specifice sarbatorilor de iarna si o reteta sarata de inspiratie Nigella Lawson.
O sa incep deci astazi cu una dintre cele mai simple si mai rapide dintre prajituri, o reteta pe care poate multi dintre voi o stiti sau ati auzit despre ea: ”prajitura cartof”. Face parte din categoria retetelor vechi si m-am inspirat, pentru a o readuce la viata, din cartea de bucate a Sandei Marin, modificand usor reteta originala, pentru un plus de savoare, adaugandu-i merisoare si portocala confiata.
Prajitura cartof are o reteta atat de simpla incat o poate face si un copil, insa, pe cat este de simpla, pe atat este de gustoasa si aspectuoasa. Nu aveti nevoie de mari talente culinare pentru a o face si nici de aragaz pentru a o pregati si va poate scoate rapid din incurcatura atunci cand s-au anuntat ceva musafiri in ultimul moment si aveti nevoie de un desert cu care sa ii intampinati.
In plus, daca sunteti mamici de copii scolari, reteta de prajitura cartof va va da o mana de ajutor in folosirea biscuitilor scolari primiti de elevul casei in fiecare zi de scoala si transformarea lor magica in ”bilute de ciocolata”.
Reteta de prajitura cartof cu merisoare si portocale
- Ingrediente pentru reteta de prajitura cartof cu merisoare si portocale
300 grame de biscuiti
250 ml lapte condensat pentru cafea
100 grame de nuca macinata
50 de grame de portocale confiate
50 de grame de merisoare uscate
zeama de la o portocala
doua lingurite de cacao
o lingurita de esenta de rom
o lingurita de esenta de vanilie
o lingura de cacao pentru ornat
- Mod de preparare pentru reteta de prajitura cartof cu merisoare si portocale
- Sfaramam biscuitii cu ajutorul unui sucitor, lasandu-i bucati mai marisoare.
- Punem merisoarele uscate la inmuiat in zeama de la portocala si le lasam macar jumatate de ora. Nota! Daca nu aveti copii printre consumatori, in loc de zeama de portocala puteti sa folositi rom.
- Punem biscuitii intr-un castron si adaugam peste ei laptele condensat. Tips&Trics: daca nu aveti lapte condensat puteti folosi aceeasi cantitate de lapte indulcind-ul cu putin zahar sau, si mai bine, cu miere.
- Adaugam nucile, cacaua, esenta de rom si vanilie, merisoarele scurse de zeama de la portocale in care au stat precum si cojile de portocala confiata.
- Amestecam bine ingredientele si apoi compozitia rezultata o dam la rece pentru cateva ore dupa care formam din ea mici bilute, de marimea dorita, le dam prin cacao si le asezam in hartiute speciale pentru bomboane sau briose, daca le facem de marime mai mare. Le punem pe o farfurie/platou si gata, desertul nostru e numai bun de servit musafirii. Nota! Sunt totusi mult mai bune a doua zi, dupa ce s-au intrepatruns mai bine toate aromele.
Craciun fericit!
Bratu Gabriela says
ce bine suna si arata!!! clar o sa fac cartofeii astia! si sigur am si portocala confiata prin casa!
Claudia V says
Astept impresii, Gabriela! :)
Iuliana says
Vai, ce-mi mai place prajitura asta! Si ieftina, si usoara si atat de buna! :)
Claudia V says
Daa! E prajitura perfecta! ;)