Cum se curăță ușor ardeii copți. Tips&trics
Ardeii copți sunt preferații mei și abia aștept să vină sezonul lor și să mă bucur de gustul lor deosebit. E drept că și iarna ma delectez cu o porție de ardei copți, fie din ce puși în prealabil la congelator pe iarnă fie din cei puși la borcan în suc propriu dar, oricât de gustoși ar fi aceștia conservați peste iarnă, nu se compară, totuși cu ardeii proaspăt copți, ușor călduți și cu acea inconfundabilă aromă de fum.
Există mai multe metode de coacere a ardeilor, afară, la grătar, caz în care aroma de fum este mai pronunșată, în casă, pe plită/aragaz sau la cuptor. Ultima variantă este perfectă pentru cei ce locuiesc la bloc însă, din punctul meu de vedere, nu se compară cu un ardei copt în stil ”tradițional”, pe plită (într-o tigaie obișnuită sau una tip grill) sau la grătar. Oricum ar fi copți sunt buni. Rămăne să-i mai și curățăn, nu? Și cum facem asta? Hai să vedem răspunul în continuare.
Metoda de curățare a ardeilor este una foarte simplă. Necesită doar puțină răbdare deoarece pe de o parte este timpul de așteptare ca aceștia să se răcească, pe de altă parte este prodecura practică de îndepărtare a pielitei arse și a seminșelor din interio. Mie totuși îmi place tot aceste proces și curăț cu plăcere ardeii copți. Poate că mă motivează faptul că îmi plac atât de mult.
Vom coace doar ardei cărnoși și cât mai proaspeți. Nu contează culoarea acestora sau soiul. Se pot coace ardeii grași, ardeii capia și chiar și gogoșarii. Nici culoarea nu are importanță. Se pot coacea ardi roșii, galbeni sau chiar vezi, cu mențiunea că aceștia din urmă vor fi totuși ușor amari. Cei mai gustoși ardei copți mie mi se par cei din soiul capia sau gogoșarii. Orice ai alege, metoda de curățare nu diferă. A, și încă ceva! Să-i alegei pe cei cât mai drepți pentru că asta te va ajuta să-i cureți mai ușor la final.
Bun, din moment ce am stabilit acest lucru să trecem la coacere. Unul dintre secretele de care să ții cont este acela că un ardei copt ars se va curăța mai greu spre aproape deloc. Dacă ardeii nu sunt carnoși, dac îi coci până îi arzi, vei rămâne în final cu mai nimic. Nu vei mai avea ce curăța deoarece se vor carboniza și în interior, nu doar la exterior, pe partea care e necesar să fie îndepărtată. Așa că, dacă îi coci pe aragaz, ideal ar fi să folosești o placă subțire din metal. Bunicile noastre aveau o ”tablă pentru copt ardeii” pe care o foloseau atunci când se apucau de copt ardei. Se pot coace și deasupra flăcării direct însă va fi necesar să stai lângă ei și să fi ifoarte atent să nu se carbonizeze.
După ce coci ardeii pe toate părțile, primul lucru pe care va fi necesar să faci este să-i pui într-un castron și să presari peste ei sare grunjoasă, din cea care se folosește la castraveții murați. După ce ai făcut asta, pune imediat deasupra vasului un capac și lasă-i așa aproximativ 15-20 de minute, cât să se răcească puțin, să ajungă la o temperatură suportabilă pentru mână. Dacă uiți de ei și se răcesc de tot nu e o problemă! Se pot curăța și complet răciți.
După ce a trecut timpul necesar acelei părți de suprafață care s-a carbonizat să se înmoaie de la sare și aburul din vas, ardii copți se vor curăța foarte ușor, O să vezi că la unii ardei se poate lua chiar și dintr-o singură mișcare.
Curățarea acestora se face fără a fi trecuți printr-un jet de apă. Va fi necesar doar să treci din când în când mâinile prin apă, să le clătești pentru a înlătura părțile arse rămare pe mână. Dacă vei spăla adică vrei trece ardeii copți prin jet de apă, aceștia își vor pierde din sucul atât de gustos și nu vor mai avea ace aromă specifică de ardei copți.
După ce ai curățat pielița carbonizată va fi necesar să îndepărtezi cotorul și semințele. Pentru aceasta te poți folosi de un tocător și un cuțit. Așezi pe tocător ardeiul și tai de jur împrejur pulpa după care cotorul în indepărtezi iar pulpa o crestezi și o desfaci în două. Cu ajutorul unui cuțit îndepărtezi semițele acestuia începând de la bază spre locul în care era cotorul.
Cam asta e tot. Simplu și foarte ușor de făcut, nu-i așa? Acum poți să-i folosești în diferite preparate cum ar fi zacusca, tocana, salata. Iată mai jos 12 exemple de rețete cu ardei copți.
Zacuscă de ghebe cu ardei copți
Sos de ardei copți cu smântână
Mâncare de ardei copti cu vinete
Paste cu sos de ardei copți
Aperitiv din ardei copți și brânză telemea
Pastă de ardei copți
Mâncărică de dovlecei cu ardei copți
Pate de năut cu susan și ardei copți
Mâncare de ardei copți cu roșii
Mâncare de ardei copți cu morcovi
Salată cu ardei copți și roșii
Pesto de leurdă cu ardei copți
Tu la ce mai obișnuiești să folosești ardeii copți?
Eva Ancuta says
Eu nu fac ardei copți, dar bunicul meu face. Deci, voi ști să îl ajut dacă va avea nevoie.
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti e de folos articolul :)