• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 2, 2014 · 13 Comments

Pasta de ardei copti cu nuca (Muhammara)

Aperitive· De post (vegan)

Spune si altora!
 45     
45
Shares

pasta de ardei copti

Dupa ce v-am aratat cum am gatit eu o reteta de hummus imbunatatita, adica un pate de naut cu susan si ardei copti, dar si baba ganoush, adica salata de vinete libaneza, ambele retete specifice culturii culinare a lumii arabe, nu puteam sa las toamna sa treaca fara sa testez o alta reteta orientala gustoasa si usor de facut: muhammara. Mai pe intelesul nostru, pasta de ardei copti cu nuca, o reteta, specifica de data asta bucatariei Siriene, in care ingredientele de baza sunt ardeii rosii, nucile, pesmetul si uleiul de masline.

De asemenea se mai pot adauga usturoi, zeama de lamaie, condimente precum chimenul si melasa de rodii pe care o puteti inlocui cu miere de albine dat fiind faptul ca aceasta se gaseste mai greu pe meleagurile noastre. De asemenea pesmetul se poate inlocui chiar si cu o felie de paine iar nuca se poate adauga fie cruda, fie putin prajita, in functie de preferintele voastre.

Prima data cand am citit despre reteta de pasta de ardei copti cu nuca m-am dus cu gandul, automat, la piureul de sfecla rosie cu nuca, reteta despre care v-am spus deja pe site, anul trecut. Si cum mi-a placut foarte mult acea combinatie am zis ca nici aceasta dintre nuca si ardei copti nu are cum sa nu fie buna. Bineinteles ca a fost chiar peste asteptari de gustoasa!

Pasta de ardei copti cu nuca am citit ca se poate face si in varianta de reteta raw vegan, adica cu ardeii cruzi si fara pesmet (paine). Nu va mai avea acelasi gust dar ideea e ca se poate adapta si la acest stil alimentar. Nu am testat inca si varianta asta dar cred ca iese foarte gustoasa.

Reteta de muhamara este clasificata ca si dip, adica sos care insoteste o carne facuta la gratar, pestele sau kebabul. Insa se poate consuma si ca si aperitiv impreuna cu o felie de paine prajita sau biscuiti sarati. Eu una asa am consumat-o, ca si aperitiv. Alegerea o faceti voi ;)

Reteta de pasta de ardei copti cu nuca

  • Ingrediente pasta de ardei copti cu nuca

500 grame de ardei copti curatati de samburi si coaja
100 de grame de miez de nuca
zeama de la o jumatate de lamaie
un catel de usturoi
un sfert de ceapa mica
un sfert de lingurita de coriandru macinat
un sfert de lingurita de chimen macinat
o lingurita de miere sau melasa de rodii
o felie de paine (sau doua linguri de pesmet)
sare, piper, chilli dupa gust
o lingura, doua de ulei de masline

  • Mod de preparare pasta de ardei copti cu nuca
  1. Taiem bucati mai mici ardeii copti, nuca, ceapa, usturoiul si painea
  2. Cu ajutorul robotului de bucatarie le transformam intr-o pasta omogena pe care o transferam apoi intr-un castron
  3. Adaugam coriandrul, chimenul, mierea (melasa de rodii), sare, piper si chilli dupa gust
  4. Punem si cele doua linguri de ulei si zeama de lamaie si amestecam totul bine
  5. Dam la rece pentru macar jumatate de ora ca sa se intrepatrunda aromele si apoi servim ca si aperitiv sau dip (sos) alaturi de o friptura, de exemplu

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 45     
45
Shares
 
45
Shares
 45    
« Cartea de bucate a lunii septembrie
Tort cu mere intregi caramelizate, nuci si migdale »

Comments

  1. Mihaela Perju says

    November 11, 2017 at 6:33 am

    Foarte interesanta reteta. Totusi am o intrebare: ardeii cruzi au greutatea de 500 de grame, apoi se coc? Sau va referiti la 500 g ardei dupa ce au fost copti ?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      November 11, 2017 at 7:53 am

      Cantariti dupa ce au fost copti si curatati de samburi. Poate nu m-am exprimat prea bine daca nu se intelege. Am sa corectez. Multumesc!

      Reply
  2. Adriana Ivan says

    August 31, 2017 at 9:24 pm

    Nici ardeii copți, nici nucile nu-s pe placul meu, dar tot aș gusta din ce ai facut tu aici!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 1, 2017 at 2:11 pm

      Nu pot decat sa ma bucur :)

      Reply
  3. Cerasela says

    July 29, 2015 at 6:07 pm

    Claudia iti multumesc frumos pentru reteta ! Am facut-o in varianta raw ( o voi face si in varianta clasica :) ) este super gustoasa . In loc de pesmet am pus seminte de in galben macinat .

    Reply
  4. flori de mandarin says

    October 4, 2014 at 5:41 am

    Mi-ai lăsat gura apă :) Arată minunat!

    Reply
    • Claudia V says

      October 4, 2014 at 1:59 pm

      :) Ma bucur!
      Multumesc ;)

      Reply
  5. Iuliana says

    October 2, 2014 at 3:57 am

    Foarte interesanta reteta. Sunt sigura ca mi-ar placea si mie combinatia de ardei copti si nuca.

    Reply
    • Claudia V says

      October 2, 2014 at 11:14 am

      Cu siguranta! :) Sa incerci si sfecla cu nuca. O nebunie! :)

      Reply

Trackbacks

  1. De ce să consumi ardei + 20 de rețete în care să îi folosești - Lecturi si Arome says:
    June 11, 2024 at 11:36 am

    […] Pastă de ardei copți cu nucă […]

    Reply
  2. Cum se curăță ușor ardeii copți - Lecturi si Arome says:
    October 3, 2022 at 12:11 pm

    […] Pastă de ardei copți […]

    Reply
  3. Retete de aperitive de post. Delicioase, rapide și ușor de făcut. - Lecturi si Arome says:
    March 24, 2021 at 9:05 pm

    […] Pastă de ardei copți cu nucă […]

    Reply
  4. Aperitiv din ardei copti si branza telemea - Lecturi si Arome says:
    October 23, 2014 at 5:28 am

    […] persoane care imi apreciaza retetele pe paginile de Facebook si care, atunci cand a vazut reteta de pasta de ardei copti cu nuca mi-a sugerat ca ar fi bine sa incerc si combinatia dintre ardei copti si branza […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

October 2014
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Sep   Nov »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316