Conopidă murată cu sfeclă roșie. Conopidă roz murată în saramură. Conopidă roz, murată cu sfeclă roșie, la borcan. Conservă pentru iarnă.
Acum ceva timp vă povesteam cum am pus conopidă la murat în varianta clasică dare precizam că se poate obține și o conopidă murată colorată. Mai exact o conopidă murată roz, culoare obținută prin adăugarea în borcan, alături de celelalte ingrediente a câtorva bucățele de sfeclă roșie.
Revin acum, așa cum am promis atunci, cu rețeta în detaliu și a a cestei variante de conopidă murată cu sfeclă roșie, o rețetă de toamnă foarte ușor de făcut. Mai mare e timpul de așteptare până să închizi borcanele și să le duci în cămară plus timpul de așteptare ca să se mureze. Dar apoi, vai, cât de gustoasă e conopida murată în saramură!
Și numai bine, dacă se pune acum la murat, de sărbători poți avea pe masă, alături de o friptură savuroasă și o delicioasă și aromată conopidă murată roz. Sigur îți vei impresiona musafirii cu o astfel de delicatesă, o conservă pentru iarnă care merită tot efortul să fie pusă la păstrare în cămară.
- 400-500 grame de conopidă
- 3-4 fire de mărar uscat
- 8 fâșii de hrean - rădăcină și/sau frunze
- 6-7 catei de usturoi
- 1 litru de apă
- o lingură cu sare (20 grame) fără iod
- frunze de țelină
- ½ linguriță cu condimente pentru murături per borcan
- o lingură cu oțet pentru fiecare borcan
- un ardei iute mic
- un sfert de sfeclă roșie mică
- 2 borcane de 800 ml
- Spălăm bine conopida și apoi o desfacem buchețele mai mici
- Curățăm cățeii de usturoi și bucata de hrean pe care o tăiem fâșii
- Curățăm sfecla roșie și o tăiem cuburi mici
- Spălăm frunzele de țelină și hrean (dacă folosim)
- Punem pe fundul borcanelor 1-2 fire de mărar uscat (cu tot cu tije), o frunză de țelină, 2-3 căței de usturoi.
- Adăugăm bucățile de conopidă și punem printre ele feliile de sfeclă roșie
- După ce am așezat în borcan toată conopida așa încât acesta să se umple încheiem prin a adăuga, la fel ca și la bază, câteva fire de mărar, țelină, usturoi, câteva felii de ardei iute și fâșii de țelină.
Vezi aici rețeta video!
Apasă pe poză și ABONEAZĂ-TE și tu la canalul de Youtube!
Pregătirea saramurii: punem apa într-un vas, adăugăm sarea și dăm 3-4 clocote după care luăm vasul de pe foc. Lăsăm la răcit câteva minute.
- Punem borcanele pe un suport metalic și turnăm saramura în borcane. Suportul metalic îl folosim pentru a evita ca, prin transerul de căldură acestea să nu se spargă.
- Așezăm capacele peste borcane doar provizoriu. Nu le înfiletăm ci le lăsăm doar așa, acoperite, până a doua zi (minim 12 ore) ca să permitem procesului de fermentare să înceapă. Vom observa că a doua zi deja conopida noastră plutește într-un lichid roșiatic care în timp va duce și la colorarea ei.
- A doua zi turnăm în fiecare o lingură cu oțet după care înfiletăm bine capacul și dăm borcanele la rece în cămară lăsând în felul acesta conopida să se mureze. Murarea durează aproximativ 60 de zile.
Spor la pregătit conopidă murată cu sfeclă roșie sau altfel spus, conopidă roz murată în saramură!
Leave a Reply