Bavareza cu capsuni si trandafiri
In fiecare an astept cu nerabdare momentul in care se coc capsunile autohtone si pretul acestora scade bine de tot, ajungand chiar si la trei-patru lei. Atunci profit de moment si cumpar o ladita ca sa pun la pastrare, la congelator, pentru iarna vreo doua-trei kilograme iar din restul sa ne rasfatam, fie mancadu-le asa, pur si simplu, sau cu un strop de frisca, sau puse in diferite feluri de smoothie-uri.
Evident ca profit de moment si pentru a face un desert mai aratos si mai sofisticat. Nu greu de facut, pentru ca nu imi sta in fire sa fac deserturi prea complicate. Desi, cand veti arunca o privire doar pe lista ingredientelor veti spune ca e greu de facut.
Nimic mai neadevarat. Este exemplul de desert pe care il poti face linistita ”in transe”, un pic azi, un pic maine. Asa economisesti timpul pe care poate nu il ai intr-o singura zi la dispozitie. Cel putin asa am facut eu. Am pregatit aluatul de tarta intr-o zi, a doua zi am copt si am facut bavareza, apoi, abia a treia zi am ornat-o, taiat-o, pozat-o si … mancat-o :)
Spre exemplu, in reteta de fata, de bavareza cu capsuni si trandafiri am ales, in locul unui simplu blat de biscuiti, facut din biscuiti populari sfaramati combinati cu unt, ca in reteta de cheesecake cu unt de arahide, pe care o gasiti aici sa fac un biscuite din aluat de tarta cu care am facut si tartele cu piersici si levantica anul trecut.
Vezi mai jos cum poti face tiramisu cu capsuni!
Aboneazate-te si tu la canalul de Youtube!
Aluatul mi-a ajuns pentru doua blaturi de tarta, unul mare si unul mic, plus cativa biscuiti pe care i-am gustat impreuna cu cel mic si din care am folosit putin si la ornat bavareza cu capsuni si trandafiri.
Am ales sa folosesc in crema, in loc de zahar, sirop de trandafiri pe care l-am facut anul trecut (vezi aici reteta). La fel si pentru a indulci frisca precum si la decor. Daca nu aveti sirop de trandafiri puteti sa folositi in crema 100 grame de zahar iar la frisca o lingura sau doua, in functie de gusturile fiecaruia. Dar, sa vedem deci si cum se face bavareza cu capsuni si trandafiri, nu?
Reteta de bavareza cu capsuni si trandafiri
- Ingrediente pentru reteta de bavareza cu capsuni si trandafiri
– pentru crusta
un ou
140 grame de unt
300 grame de faina
50 de grame de zahar
o lingura de esenta de vanilie
– pentru piureul de capsuni
250 grame de capsuni
o lingura de zahar
– pentru crema bavareza
50 ml sirop de trandafiri
2 galbenuse de ou
250 ml lapte cu 1,5% grasime
250 grame de smantana de 30% grasime
12 grame de gelatina
60 de grame de apa rece
150 grame de capsuni taiate marunt
– pentru ornat
150 grame de smantana de 30% grasime
doua linguri de sirop de trandafiri (sau trei daca vreti mai dulce)
petale uscate de trandafiri
bucati mici de capsuni
firmituri de biscuite ramas de la blat
Mod de preparare pentru reteta de bavareza cu capsuni si trandafiri
- Incepem prin a face aluatul pentru baza de biscuite, procedand ca in reteta de tarte cu piersici si levantica adica, amestecam untul cu zaharul pana se topeste, adaugam oul si apoi faina si formam un aluat pe care il dam la rece macar jumatate de ora sau peste noapte. Eu l-am lasat pana a doua zi cand am avut timp sa coc biscuitele si sa fac crema. NOTA: Daca lasati aluatul la frigider pana a doua zi, pentru a-l modela mai bine trebuie sa il scoateti din frigider si sa il lasati la temperatura camerei minim jumatate de ora.
- Aprindem cuptorul la 160 de grade si pregatim o tava punand hartie de copt pe ea. Eu am folosit o tava rotunda cu maginile detasabile, de 17 cm, in care fac de obicei blaturile pentru torturi.
- Punem o bucata de aluat pe masa de lucru pe care am presarat in prealabil putina faina si, cu ajutorul unui sucitor intindem o foaie pe care o decupam de marimea fundului tavii in care vom coace si o intepam din loc in loc cu ajutorul unei furculite.
- Punem foaia pe fundul tavii iar peste aceasta punem o folie de aluminiu si asezam boabe de fasole astfel incat, la final sa obtinem un biscuite cat mai uniform.
- Dam la cuptor pentru 25 de minute dupa care scoatem tava, indepartam folia de aluminiu in care avem boabele de fasole si mai dam tava la cuptor inca 10 minute (aproximativ) ca sa se coaca mai bine aluatul.
- Cand este gata, scoatem tava, dam departe biscuitele si lasam la racit timp in care incepem sa pregatim crema bavareza de capsuni.
- Si incepem prin a pregati piureul de capsuni. Spalam bine capsunile si le pasam cu blenderul dupa care adaugam putin zahar si punem intr-o craticioara pe foc lasand sa dea un clocot, doua dupa care dam deoparte si lasam la racit. NOTA: Acest lucru in puteti face si cu o zi inainte dupa care raciti piureul si il lasati peste noapte la frigider intr-un borcan inchis cu capac. Asa am procedat eu, tot ca sa economisesc timp a doua zi.
- Cat timp piureul se raceste ne apucam de facut crema de ou procedand ca in reteta de prajitura cu crema bavareza da vanilie. Punem intr-o craticioara galbenusurile, adaugam siropul si amestecam bine pana la omogenizare dupa care adaugam laptele si amestecam iarasi foarte bine.
- Punem craticioara pe aragaz, la foc mediu si lasam sa scada si sa se formeze crema amestecand in permanenta pana cand se ingroasa. La mine a durat aproximativ 35 de minute. Cand s-a ingrosat o dam deoparte si o lasam la racit. NOTA: atentie mare sa nu ridicati prea mult temperatura la flacara de la aragaz sau sa renuntat la a amesteca in crema. Riscati sa transformati totul in omelta daca temperatura creste prea mult. Ideal ar fi sa avem un termometru care sa ne masoare temperatura dar cum in mod obisnuit mult nu aveam in casa asa ceva e suficient doar sa fim cu bagare de seama.
- Cat crema e la racit pregatim frisca asa cum v-am explicat deja aici. Putem adauga si zahar daca dorim mai dulce insa pentru noi a fost suficent cat zahar am pus in restul compozitiei.
- Dupa ce avem totul pregatit ne putem apuca sa facem bavareza de capsuni si trandafiri, incepand prin a pune in interiorul tavii rotunde in care am copt blatul de biscuite folie alimentara, pe fundul tavii si pe peretii acesteia. Am procedat in felul acesta pentru ca, la copt, biscuitele s-a strans putin si avea dimensiunea putin mai mica decat a diametrului tavii. Se poate insa renunta la folie iar cand scoateti din tava, la final este suficient sa incalziti peretii cu ajutorul unei torte de bucatarie sau a unei carpe fierbinti. Mie mi s-a parut mai simplu si mai comod asa, mai ales ca la final am imbracat in frisca totul si urmele de model lasate de folie nu s-au mai cunoscut.
- Dupa ce am pus folia asezam pe fund biscuitele copt in prealabil si in felul acesta putem spune ca forma in care vom pregati in final bavareza cu capsuni este pregatita.
- Piureul de capsuni il putem trece printr-o sita pentru a separa samburii mici de la fruct, in varianta eleganta sau, il putem lasa asa cum este daca nu ne deranjeaza. Eu am optat sa nu separ si samburii la gandul ca fac un bine digestiei ;)
- Amestecam piureul de capsuni in crema de oua racita si ea.
- Punem intr-un vas mic, la inmuiat gelatina impreuna cu apa si lasam sa se hidrateze zece minute dupa care asezam vasul pe baie de aburi si topim bine gelatina.
- Cand si gelatina este gata incorporam frisca in crema de capsuni si ou dupa care luam o lingura, doua din crema si le punem in gelatina. Amestecam bine si adaugam totul inapoi peste crema. Amestecam si turnam jumatate din compozitie in tava pregatita asa cum am aratat mai sus.
- Dam la congelator pentru zece minute, timp in care taiem bucati cele 150 de grame de capsuni ramase.
- Scoatem tava din cuptor, asezam bucatile de capsuni din loc in loc dupa care turnam si restul de crema bavareza de capsuni care ne-a ramas.
- Dam la rece pana a doua zi cand vom scoate bavareza de capsuni din forma, desprindem folia alimentara si asezam pe o farfurie/suport pe care o vom orna si servi.
- Pregatim frisca asa cum stiti deja, sigura diferenta fiind aceea ca la final veti adauga in frisca doua linguri de sirop de trandafiri. Veti obtine o frisca aromata si gustoasa.
- Intindem bine frisca peste bavareza cu capsuni si apoi ornam dupa imaginatie sau cu: felii de capsuni, petale uscate de trandafiri, o lingura de sirop de trandafiri si biscuite sfaramat.
- Taiem si servim cu pofta feliile de bavareza cu capsuni si trandafiri.
Pofta buna sa aveti!
- Tips&Trics:
– Daca, din diferite motive, nu doriti sa folositi blat la bavareza cu capsuni, puteti sa renuntati la el. Faceti doar crema bavareza cu capsuni si puneti in tava asa cum am explicat.
– O alta varianta, daca vreti sa faceti o tarta cu aceasta crema, ar fi sa folositi un blat ”la rece” din biscuiti si unt asa cum am folosit la retetele de cheesecake (vezi aici).
– Cu restul de aluat puteti coace un alt blat pentru a face o tarta cum este cea cu mousse din curd de visine (vezi aici) precum si cativa biscuiti pentru rontait pe loc :)
Alte retete cu capsuni:
Pandispan cu capsuni (vezi aici reteta)
Inghetata cu capsuni (vezi aici reteta)
Tort cu blat de nuca si curd de capsune (vezi aici reteta)
Iuliana says
Ooo, ce minunatie ai tu aici! E superb desertul tau de azi!
Claudia V says
Multumesc, Iuliana!
Si gustos, iti garantez ;)