• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 6, 2016 · 7 Comments

Spuma de capsuni cu bezea italiana

Deserturi speciale· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
       

Cum locuiesc intr-o zona mai de munte, unde timpul frumos nu prea tine cu noi uneori, si recoltele sunt tarzii. Asa ca, desi sezonul capsunilor s-a cam incheiat in tara, la noi in gradina abia acum se coc. Si cum am avut vreo 2-3 kilograme de capsuni din recolta proprie, m-am gandit ca ar fi interesant sa incerc sa fac cu ele si o spuma de capsuni.

Cum insa ideea de a manca albus crud pe mine personal nu ma incanta iar cu smantana, mai bine zis frisca, ma saturasem sa le tot mananc, am zis sa incerc sa fac o bezea italiana. Si a fost si prima data cand incerc o astfel de bezea. Recunosc, evit orice e cu mult zahar, bezelele fiind si ele pe lista neagra.

spuma de capsuni

Mi-am zis totusi ca o data, si ca sa experimentez nu strica asa ca am incercat. Evident, dupa ce am tot citit pe ici pe colo despre modul de preparare al acestui tip de bezea care se face de fapt din albus de ou gatit de un sirop de zahar foarte fierbinte.

Am avut emotii pentru ca nu am un termometru care sa masoare temperatura lichidului si era cat pe ce sa renunt din aceasta cauza. Mi-am adus insa aminte ca nici mama si nici bunica nu au gatit cu asa gadgeturi de bucatarie la indemana asa ca mi-am facut curaj si am trecut la executarea unei portii generoase de spuma de capsuni cu bezea italiana.

Concluzia: experimentati cu curaj ca nu are ce sa se intampla rau ;) Ba chiar, la final veti avea satisfactia ca a iesit ceva gustos din mainile voastre si veti spune ”vai daca stiam cat e de usor faceam pana acum”.

Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana

  • Ingrediente pentru reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana

137 grame de albusuri (cam patru albusuri)
120 grame de zahar tos
un plic de zahar vanilat
300 grame de capsuni
40 ml apa
un varf de cutit de sare

  • Mod de preparare pentru reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana
  1. Capsunile, curatate si spalate in prealabil le pasam cu ajutorul blederului si apoi separam semintele, folosindu-ne de o sita.
  2. Combinam zaharul cu apa, punem totul intr-o craticioara si lasam sa fiarba pe aragaz, la foc mediu, timpm de 5-7 minute, pana cand ajunge la tempertura de 112-160 grade (temperatura de softball). Daca nu aveti termometru, puteti sti cand este gata in felul urmator: fie puneti o picatura de sirop intr-o canita si daca ramane stabila (ca sa dulceata) atunci este gata, fie observati bulele de la fierberea lichidului si cand acestea devin foarte mari, siropul este gata.
  3. Cat timp fierbe siropul ne ocupam de albusuri. Pentru a ne fi mai usor si a ne sincroniza bine cu siropul o sa avem nevoie de un mixer cu stativ, care sa isi faca treaba fara ca sa ne tina ocupati :)
  4. Batem albusurile cu un sarea pana cand acestea devin ferme si la final adaugam zaharul vanilat si mai mixam o jumate de minut.spuma de capsuni cu bezea italiana
  5. Cand si siropul este gata il turnam in fir subtire peste albusuri continuand a mixa. Daca nu folosim un mixer cu stativ, vom avea nevoie de ajutorul unei a doua persoane care sa faca aceasta treaba.
  6. Continuam sa batem albusurile pana cand acestea se racesc si ajung la temperatura camerei. Vom obtine o bezea lucioasa si ferma.
  7. Cand bezeaua este rece turnam piureul de capsuni si amestecam cu ajutorul unei palete din silicon si asa am obtinut delicioasa noastra spuma de capsunui cu bezea italiana pe care o dam putin la rece si o putem servi cu mare pofta.

 

Pofta buna sa aveti!

Nota: In mod normal la 4 albusuri de pune 50 de grame de zahar. Eu am redus foarte mult cantitatea pentru ca nu mancam in casa asa dulce. Reteta am scris-o exact asa cum am facut-o. Mie mi-a iesit si asa dar peste noapte, pusa la frigider, a lasat mult sirop. Spuma s-a mentinut aerata si am putut face a doua zi un desert pe care il veti putea vedea maine. Siropului (foarte dulce de altfel) i-am gasit alte intrebuintari cum ar fi de exemplu topping pentru alt desert. Dupa lasarea siropului bezeaua a fost pe gustul nostru din punct de vedere al dulcetii :)

Daca doriti (si nu va deranjeaza gustul foarte dulce al bezelei) puteti mari cantitatea de zahar. La 137 de grame de albus ar trebui sa puneti 200 grame de zahar si 50 de apa pentru a face siropul.

Alte retete cu capsuni: 

Panna cotta cu capsuni (click aici pentru reteta)

panna cotta cu capsuni

Sirop de capsuni concentrat (click aici pentru reteta)

sirop de capsuni

Bavareza cu capsuni (click aici pentru reteta)

bavareza cu capsuni si trandafiri


Spune si altora!
       
 
      
« Panna cotta cu capsuni
Desert cu spuma de capsuni si crumble »

Comments

  1. Ioana says

    May 6, 2018 at 7:46 pm

    Siropul trebuie lasat sa fiarba in clocote 5 7 minute de cand incepe sa clocoteasca sau lasam pe foc de la inceput 7 minute?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      May 6, 2018 at 7:54 pm

      din momentul in care incepe sa fiarba. Ideal ar fi sa aveti un termometru care sa va arata temperatura exacta. Verificati turnand in apa rece o picatura si daca ramane ferma atunci e gata

      Reply
  2. Iuliana says

    June 6, 2016 at 10:33 am

    Wow, ce fain arata!! :)

    Reply
    • Claudia V says

      June 6, 2016 at 10:34 am

      Multumesc, Iuliana! :)
      Sa o incerci si tu ca se face asa de usor! :)

      Reply

Trackbacks

  1. 10 + retete delicioase cu capsuni pe care trebuie sa le incerci - Lecturi si Arome says:
    May 27, 2021 at 10:00 am

    […] Spuma de capsuni cu bezea italiana – click aici […]

    Reply
  2. Prăjitură "Zi și Noapte" reinterpretată | Selgros Cauta Pasiunea says:
    July 9, 2018 at 10:06 am

    […] bezeaua italiană procedăm exact ca la rețeta de spumă de căpșuni cu bezea italiană: începem prin a bate bine albușurile, cu un praf de sare, până își măresc volumul și se […]

    Reply
  3. Desert cu spuma de capsuni si crumble - Lecturi si Arome says:
    June 7, 2016 at 5:59 am

    […] tot v-am dat ieri reteta la spuma de capsuni cu bezea italiana, m-am gandit ca nu ar strica sa va sugerez si ce desert ati putea face cu ea. In afara de a o […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 5 trucuri pentru a tăia ceapa fără lacrimi January 31, 2025
  • Cum să economisești bani în ianuarie planificând inteligent mesele January 14, 2025
  • 5 idei de mic dejun nutritiv pentru zilele friguroase de ianuarie January 10, 2025

Archives

June 2016
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
« May   Jul »

Copyright © 2025 · captivating theme by Restored 316