Cum locuiesc intr-o zona mai de munte, unde timpul frumos nu prea tine cu noi uneori, si recoltele sunt tarzii. Asa ca, desi sezonul capsunilor s-a cam incheiat in tara, la noi in gradina abia acum se coc. Si cum am avut vreo 2-3 kilograme de capsuni din recolta proprie, m-am gandit ca ar fi interesant sa incerc sa fac cu ele si o spuma de capsuni.
Cum insa ideea de a manca albus crud pe mine personal nu ma incanta iar cu smantana, mai bine zis frisca, ma saturasem sa le tot mananc, am zis sa incerc sa fac o bezea italiana. Si a fost si prima data cand incerc o astfel de bezea. Recunosc, evit orice e cu mult zahar, bezelele fiind si ele pe lista neagra.
Mi-am zis totusi ca o data, si ca sa experimentez nu strica asa ca am incercat. Evident, dupa ce am tot citit pe ici pe colo despre modul de preparare al acestui tip de bezea care se face de fapt din albus de ou gatit de un sirop de zahar foarte fierbinte.
Am avut emotii pentru ca nu am un termometru care sa masoare temperatura lichidului si era cat pe ce sa renunt din aceasta cauza. Mi-am adus insa aminte ca nici mama si nici bunica nu au gatit cu asa gadgeturi de bucatarie la indemana asa ca mi-am facut curaj si am trecut la executarea unei portii generoase de spuma de capsuni cu bezea italiana.
Concluzia: experimentati cu curaj ca nu are ce sa se intampla rau ;) Ba chiar, la final veti avea satisfactia ca a iesit ceva gustos din mainile voastre si veti spune ”vai daca stiam cat e de usor faceam pana acum”.
Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana
- Ingrediente pentru reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana
137 grame de albusuri (cam patru albusuri)
120 grame de zahar tos
un plic de zahar vanilat
300 grame de capsuni
40 ml apa
un varf de cutit de sare
- Mod de preparare pentru reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana
- Capsunile, curatate si spalate in prealabil le pasam cu ajutorul blederului si apoi separam semintele, folosindu-ne de o sita.
- Combinam zaharul cu apa, punem totul intr-o craticioara si lasam sa fiarba pe aragaz, la foc mediu, timpm de 5-7 minute, pana cand ajunge la tempertura de 112-160 grade (temperatura de softball). Daca nu aveti termometru, puteti sti cand este gata in felul urmator: fie puneti o picatura de sirop intr-o canita si daca ramane stabila (ca sa dulceata) atunci este gata, fie observati bulele de la fierberea lichidului si cand acestea devin foarte mari, siropul este gata.
- Cat timp fierbe siropul ne ocupam de albusuri. Pentru a ne fi mai usor si a ne sincroniza bine cu siropul o sa avem nevoie de un mixer cu stativ, care sa isi faca treaba fara ca sa ne tina ocupati :)
- Batem albusurile cu un sarea pana cand acestea devin ferme si la final adaugam zaharul vanilat si mai mixam o jumate de minut.
- Cand si siropul este gata il turnam in fir subtire peste albusuri continuand a mixa. Daca nu folosim un mixer cu stativ, vom avea nevoie de ajutorul unei a doua persoane care sa faca aceasta treaba.
- Continuam sa batem albusurile pana cand acestea se racesc si ajung la temperatura camerei. Vom obtine o bezea lucioasa si ferma.
- Cand bezeaua este rece turnam piureul de capsuni si amestecam cu ajutorul unei palete din silicon si asa am obtinut delicioasa noastra spuma de capsunui cu bezea italiana pe care o dam putin la rece si o putem servi cu mare pofta.
Pofta buna sa aveti!
Nota: In mod normal la 4 albusuri de pune 50 de grame de zahar. Eu am redus foarte mult cantitatea pentru ca nu mancam in casa asa dulce. Reteta am scris-o exact asa cum am facut-o. Mie mi-a iesit si asa dar peste noapte, pusa la frigider, a lasat mult sirop. Spuma s-a mentinut aerata si am putut face a doua zi un desert pe care il veti putea vedea maine. Siropului (foarte dulce de altfel) i-am gasit alte intrebuintari cum ar fi de exemplu topping pentru alt desert. Dupa lasarea siropului bezeaua a fost pe gustul nostru din punct de vedere al dulcetii :)
Daca doriti (si nu va deranjeaza gustul foarte dulce al bezelei) puteti mari cantitatea de zahar. La 137 de grame de albus ar trebui sa puneti 200 grame de zahar si 50 de apa pentru a face siropul.
Alte retete cu capsuni:
Panna cotta cu capsuni (click aici pentru reteta)
Sirop de capsuni concentrat (click aici pentru reteta)
Bavareza cu capsuni (click aici pentru reteta)
Ioana says
Siropul trebuie lasat sa fiarba in clocote 5 7 minute de cand incepe sa clocoteasca sau lasam pe foc de la inceput 7 minute?
Claudia Vasilache says
din momentul in care incepe sa fiarba. Ideal ar fi sa aveti un termometru care sa va arata temperatura exacta. Verificati turnand in apa rece o picatura si daca ramane ferma atunci e gata
Iuliana says
Wow, ce fain arata!! :)
Claudia V says
Multumesc, Iuliana! :)
Sa o incerci si tu ca se face asa de usor! :)