Tarta cu crema de ciocolata si mousse din curd de visine
Imi plac tartele. Le consider un desert elegant, gustos si usor de facut. Cu toate astea, facand un tur vizual al blogului, mi-am dat seama ca am foarte putine retete de tarta in cartea virtuala de bucate. Asa ca m-am gandit sa imi ”rascumpar” greseala si sa ma apuc de treaba postand mai multe retete de tarte.
O sa incep astazi cu o reteta simpla de tarta cu crema de ciocolata combinata cu o crema acrisoara facuta cu curd de visine pregatiti in prealabil (a carui reteta o stiti deja si o gasiti aici). Daca nu aveti curd de visine puteti linistiti sa inlocuiti crema facuta cu ajutorul acestuia cu orice alt fel de crema, doar sa fie putin acrisoara ca sa contrasteze cu gustul dulce al blatului de tarta si al cremei de ciocolata.
Pentru reteta de blat m-am inspirat de la Olguta (pastry-workshop) pe unde trec foarte des in cautare de inspiratie deoarece consider blogul ei unul de pe care poti sa inveti sa te joci cu retetele de deserturi, sa inveti sa le faci cat mai corect, pornind de la un simplu blat de tarta, cum este cel de astazi, a carui reteta, ne spune ea, este adaptata dupa o reteta semnata Pierre Herme, cunoscutul patiser francez si pana la deserturi mai complicate cum sunt entremeturile, prajituri cu mai multe straturi de creme si blaturi.
La randul meu am mai modificat si eu putin reteta de blat de tarta inlocuind o mica cantitate de faina din blat cu putina cacao. Am vrut o tarta mai ciocolatoasa. Deh, slabiciunea mea ramane ciocolata. :)
Vezi cum se face si prajitura cu rubarba si iaurt!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click si pe clopotel pentru noutati!
Buun… acum ca am lamurit unele lucruri :) sa vedem cum facem noi tarta aceasta simpla si delicioasa dar si foarte versatila in acelasi timp, zic eu, pentru ca va puteti juca cu diferite tipuri de creme in functie de gusturile voastre. In primul rand pregatiti aluatul de baza, coaceti crusta si apoi puteti face cate combinatii doriti. Din acest aluat eu am facut o tarta mare, cea din reteta de astazi dar si sase tarte mai mici pe care le-am umplut altfel si despre care o sa aflat in curand la ce ombinatie m-am gandit.
Reteta de tarta cu crema de ciocolata si mousse din curd de visine
- Ingrediente pentru reteta de tarta cu crema de ciocolata si mousse din curd de visine
– pentru blat
140 grame de unt
un ou
70 grame de zahar
280 grame de faina alba de tip 000
20 grame de cacao
un varf de cutit de sare
– pentru crema din curd de visine
200 grame de curd de visine (vezi reteta aici)
200 grame de smantana pentru frisca de 20 % grasime
o lingura de zahar pudra vanilat
4 grame de gelatina granule
20 de grame de apa rece
– pentru ganache de ciocolata neagra
100 ciocolata
100 smanatana pentru frisca de 20% grasime
2 grame de gelatina
o lingura de apa rece
- Mod de preparare pentru reteta de tarta cu crema de ciocolata si mousse din curd de visine
– pentru aluatul de tarta:
- Punem intr-un castron untul cu zaharul si frecam foarte bine pana cand se dizolva zaharul si se transforma compozitia intr-o crema
- Batem oul bine si apoi il adaugam in crema de unt si zahar.
- Incorporam faina, sarea si cacaoa si amestecam bine pana cand obtinem un aluat omogem caruia ii dam o forma de bila, il invelim in folie alimentara si il dam la frigider pentru cel putin 30 de minute ca sa se intareasca untul si sa il putem lucra mai bine.
- Intre timp ne ocupam de formele de tarta. Fie le ungem cu putin ulei si le tapetam cu faina sau cacao (daca blatul are cacao), fie le lasam asa daca sunt din silicon.
- Dupa ce a trecut timpul in care aluatul a stat la rece incepem sa dam forma aluatului si sa il punem in tavitele pregatite pentru a fi copt.
- Intindem o bucata de aluat (in cazul meu a fost 300 de grame de aluat pentru forma rotunda de tarta din silicon de 21 cm), decupam aluatul de marimea potrivita pentru forma respectiva, il asezam in tava si ii indreptam marginile, indepartam, cu ajutorul unui cutit surplusul. Eu am vrut o crusta de tarta cu peretii inalti de doar un centimetru asa ca nu l-am ridicat prea mult, asa cum sunt formele de tarta de obicei, mai inalte.
- Acoperim aluatul cu hartie de copt sau folie de aluminiu, punem peste aceasta boabe de fasole si coacem crusta de tarta ”in orb”, adica fara umplutura, timp de 15 minute la 160 de grade dupa care scoatem tava din cuptor, dam deoparte folia protectoare si boabele de fasole si mai introducem tava la cuptor pentru inca alte 5 minute.
- Cand crusta este coapta scoatem tava din cuptor, lasam la racit si apoi scoatem si blatul pe care il asezam pe un platou si il dam la rece pana cand facem crema din curd de visine.
– pentru crema din curd de visine:
- Din cele 200 de grame de smantana si o lingura de zahar facem frisca respectand pasii de aici.
- Combinam curdul de visine pe care il avem deja pregatit din ziua anterioara dupa reteta de aici si amestecam cu frisca amestecand usor, de jos in sus, cu miscari usoare pentru a pastra aerarea obtinuta in prealabil cand am facut frisca.
- Punem folie alimentara in tava in care am copt crusta si asezam blatul inapoi in forma.
- Peste gelatina adaugam apa si lasam la hidratat cateva minute dupa care o dizolvam pe baie de aburi pana cand devine lichida.
- Luam o lingura din compozitia de curd de visine si frisca, o adaugam in gelatina, amestecam bine si apoi punem totul inapoi in crema.
- Amestecam, turnam peste crusta de tarta racita bine in prealabil si pusa inapoi in tava si dam la rece pana cand se intareste crema. Fie cateva ore, chiar pana a doua zi, la frigider, fie mai rapid, daca ne grabim, o putem pune la congelator jumatate de ora.
– pentru crema de ciocolata:
- Punem smantana la incalzit fiind atenti sa nu dea in clocot.
- Adaugam ciocolata rupta bucati si o lasam sa se topeasca, amestecand usor, din cand in cand.
- Dupa ce am incorporat smantana in ciocolata lasam sa se raceasca si pregatim gelatina precedand asa cum am explicat mai sus dupa care o incorporam in crema de ciocolata si amestecam bine.
– finisarea tartei:
- Scoatem cu grija tarta din forma, desprindem folia alimentara si o asezam pe un platou.
- Turnam crema de ciocolata si o distribuim uniform peste tarta lasand sa cada chiar putina compozitie pe margini.
- Cu ajutorul cutitului facem forme in crema si adaugam din loc in loc mici cantitati de crema ca niste stropi.
- Ornam cu cateva visine in mijloc si dam la rece pana cand se intareste crema. Ideal ar fi sa o taiem a doua zi cand blatul se va mai inmuia si cremele se vor intari mai bine.
Pofta buna sa aveti!
Buna! Ce diametru a avut tava ta?
Multumesc anticipat.
Buna! O tava de silicon de 23 cm :)
Vaaai, Clau, ce frumusete ai facut tu aici!!! Ciocolata cu visine, o minunatie, vreau si eu! :)
multumesc, Iuliana! S-a cam dus rapid din farfurii :))) Dar pt tine mai fac una special! ;)