Acesta nu este primul tort cu blat de nuca pe care il fac. Pe blog mai puteti si o alta varianta a acestuia, tort cu blat de nuca si ganache de ciocolata. Faptul ca imi place cum iese blatul ma face sa-l folosesc in combinatii cu diferite creme si cum zilele trecute am facut un curd de capsuni mi-a venit si ideea de a o folosi la un tort cu un blat de nuca. A avut un succes bine meritat printre musafirii care au avut norocul sa il guste asa ca va recomand sa il incercati si voi acum cat mai gasiti capsuni pe piata.
Si sa va mai spun un mic secret. Mi-a placut asa de mult cum a iesit curdul de capsune incat am mai facut si o prajitura cu mousse de ciocolata si curd de capsune, si ea la fel de indragita de cei de au gustat-o.
Reteta tort de nuca si curd de capsune:
- Ingrediente tort de nuca si curd de capsune:
– pentru blat:
5 oua
4 linguri de nuca macinata
o lingura de pesmet
patru linguri de zahar
un plic de praf de copt
– pentru frisca:
400 grame de smantana 20% grasime
o lingura de zahar vanilat
– pentru sirop
100 ml de sirop de compot de visine
– pentru crema de curd de capsune
300 grame de capsuni
50 grame de zahar
un pic de zahar vanilat
90 de grame de unt
o lingura de apa
o lingura de zeama de lamaie
doua oua
- Mod de preparare tort de nuca si curd de capsune:
- Incepem prin a face blatul dupa ce toate ingredientele au ajusn la temperatura camerei.
- Ungem bine cu ulei si tapetam usor cu faina o forma de copt de tort, detasabila (cu diametrul de 24 cm)
- Frecam spuma galbenusurile cu zaharul, adaugam nuca macinata si pesmetul impreuna cu praful de copt si amestecam totul bine.
- Separat se batem albusurile spuma si le adaugam peste compozitia de mai oua de mai sus, inglobandu-le, cu miscari usoare, de jos in sus.
- Turnam compozitia in forma de copt pregatita in prealabil si o dam la cuptor, la foc mic (140 grade) pentru aproximativ 40 de minute.
- Ca sa fim sigur ca este copt blatul facem testul cu scobitoarea si cand este gata stingem flacara de la cuptor
- Lasam blatul sa se raceasca in cuptor inca un sfert de ora si apoi, lent, la temperatura camerei.
- Cat timp se coace blatul pregatim crema de curd de capsuni ca in reteta de aici si apoi o dam la rece.
- Pregatim si frisca batand bine cu telul smantana si zaharul dupa care o dam la rece.
- Dupa cateva ore, cand blatul s-a racit iar crema si frisca s-au intarit montam tortul: il insiropam cu siropul de visine, intindem curdul de capsuni si peste el frisca.
- Ornam simplu, presarand nuca macinata si asezand deasupra cateva feliute de capsuni dupa care il dam din nou la frigider pentru cateva ore, macar.
- Tips&Trics:
Daca suferiti de intoleranta la gluten sau celiachie puteti sa faceti acest tort inlocuind folosind pesmetul fara gluten sau sa il inlocuiti cu o lingura de faina fara gluten, ca in reteta de tort fara gluten cu nuca si mac. O alta varianta a acestui tort o gasiti si in reteta de tort cu blat de nuci si ganache de ciocolata si puteti, de asemenea sa rasfoiti mini cartea de bucate din pagina special dedicata acestui gen de retete, “Retete fara gluten“
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retelele sociale! Multumesc!
Superba combinatie! Blaturile cu nuca sunt tare bune si umede.
Daaaa, as manca asa ceva in fiecare zi :)
Foarte interesant blatul! Arata de nota 20!
L-am notat, cu proxima ocazie il fac si revin cu pareri.
O zi frumoasa iti doresc!
Ma bucur ca iti place! )
Astept impresiile du dupa ;)