Aceasta reteta de panna cotta cu busuioc, gem de rosii si fursecuri cu piper si lamaie este o reteta facuta pentru o ocazie deosebita. Acum cateva saptamani in urma am avut placerea deosebita sa primesc invitatia de a participa la concursul lansat de Electrolux (#romacuelectrolux). Miza acestui concurs este una foarte ispititoare.
O excursie la Roma, la festivalul ”Taste of Roma” in perioada 18-20 septembrie pentru a lua parte la workshop-uri si demonstratii interactive cu nume celebre ale gastronomiei italiene. Nu puteam sa refuz asa o invitatie a celor de la agentia Golin, nu? Mai ales ca de Roma ma leaga amintiri placute si nu doar amintiri. Multe dintre rudele si prietenii mei sunt stabiliti in frumoasa zona a Romei. Asa ca am acceptat cu drag provocarea si m-am pus pe treaba.
Concursul va avea patru castigatori care vor fi punctati tinandu-se cont de cateva reguli stabilite prin regulamentul concursului. ”Includerea ingredientelor si alimentelor naturale si sanatoase, originalitatea ingredientelor si a mixului de ingrediente utilizate, creativitatea imbinarii acestora”, este unul dintre criterii, asa cum ne spune regulamentul.
Aceasta parte din regulament mi-a atras atentia si pornind de aici am am ajuns ca in final sa fac aceasta reteta. Ideea concursului este sa reusim sa gatim un preparat cu care credem noi ca am impresiona un chef italian. Hai sa mergem cu gandul mai departe si sa ne imaginam un fel de ”masterchef” vizual, stiti, emisiunea celebra care se difuzeaza si la noi pe un anumit post de televiziune.
Si daca un italian a castigat editia a patra a Masterchef SUA, in al carui juriu este nimeni altul decat Gordon Ramsey, am mizat si eu pe ideea lui Luca Manfè pentru a face preparatul de astazi si pentru a incerca sa impresionez un ipotetic chef italian. Preparatul cu care Luca Manfè a impresionat juriul a fost o panna cotta cu busuioc si marmelada de tomate. Un desert simplu, nu? Perfect pentru stilul meu de a gati. Si destul de extravagant pentru a-l incerca.
Nu stiu cum a facut aceasta reteta Luca Manfè, pentru ca nu este de gasit nicaieri pe net insa sper ca ceea ce o sa va arat eu mai jos, varianta mea adica, o sa va placa si o sa va tenteze sa o incercat si voi. Eu i-am pus alaturi si un fursec, ba doua chiar, cu aroma de lamaie (tot cu gandul la Italia) si gust usor picant de la un praf de piper strecurat in aluat. Asta ca sa merga bine cu rosia si busuiocul, desi vorbim totusi de un desert. Hai ca merg combinate si asa, in ceva dulce. Nu ma credeti pe cuvant? Incercati reteta si apoi mai discutam :)
E o idee indrazneata sa pui busuiocul si rosiile intr-un desert insa va asigur ca, daca sunteti deschisi la minte si va place sa experimentati o sa va placa cu siguranta. Mie cel putin, aceasta panna cotta cu busuioc mi s-a parut chiar deosebita ca si gust si am de gand sa o incerc si in alte combinatii.
Un alt motiv pentru care puteti sa incercati si voi panna cotta cu busuioc si gem de rosii este acela ca… daca aveti copii mofturosi ca al meu, acesta este momentul in care sa-i determinati sa manance busuioc si rosii. :) Si, un alt motiv pentru care m-am decis sa fac aceasta reteta a fost si faptul ca zilele trecute tocmai am testat o dulceata de rosii cu cardamom cu care am convins copilul sa manance si el ceva rosii.
Daca i-a placut dulceata de rosii mi-am zis ca nu are cum sa refuze si un gem de rosii. Si asa a si fost. Iar daca cel mic a fost incantat de aceasta combinatie de panna cotta cu busuioc si gem de rosii sunt sigura ca si voi veti fi. Stiti ca se spune ca cel mai exigent verdict este cel dat de un copil. Asa ca nu stiu ce va spune juriul competitiei insa deja desertul meu e castigator si cerut a fi inclus in meniul de toamna cat mai des.
Revenind la ideea de la care am pornit, aceea a ingredientelor naturale care ar trebui sa se regaseasca in produsul final, adica acea parte din regulament care mi-a fost ghid atunci cand am ales reteta, cred ca unul dintre argumentele cu care as putea eu convinge un chef italian este chiar recolta de rosii si busuioc din care am folosit o parte pentru a pregati acest desert.
Chiar si lamaile, desi nu sunt din gradina de la mine, imi sustin argumentatia. Sunt ”made in Italy”, adica de la mama lor, culese dintr-un copacel din Italia si primite de la fratele meu care este stabilit acolo. Oul de la gainutele din curte iar faina tot din productie proprie, macinata la moara de langa oras. Din cauza caldurii smantana a trebui sa o cumpar din pacate de la supermarket, neavand garantia ca cea din piata de la tarani ar fi prea ok acum. Un desert, deci, facut cam 80% din ingrediente garantat naturale.Si cum teoretic ar fi vorba sa ma prezint in fata unui juriu de chefi italieni, la partea finala, cea a prezentarii desertului m-am jucat putin cu elementele ce constituie aceste desert, asa ca nu veti vedea o singura varianta de plating ci mai multe. Mi-a placut sa ma joc, si credeti-ma ca m-as mai fi jucat, pentru ca variante mai erau insa, cel mic topaia pe langa mine sa trecem la degustat, plictisindu-se de atata decorat si pictat farfurii.
Multumesc deci celor de la Golin pentru ca mi-au dat sansa sa nu imi ies din mana dupa concursul sponsorizat de Horeca si sa imi pun mintea la contributie ca sa fac un desert in care farfuria finala sigur are un cuvant important de spus. Uhhh, deja am vorbit prea mult si sigur o vreti sa va apucati de treaba ca sa vedeti cum e cu aceasta panna cotta cu busuioc, gem de rosii si ceva biscuiti cu piper si lamaie pe langa. Tineti-mi, deci, pumnii stransi si… iata reteta …. :)
Reteta de panna cotta cu busuioc, gem de rosii si fursecuri cu piper si lamaie
- Ingrediente pentru reteta de panna cotta cu busuioc, gem de rosii si fursecuri cu piper si lamaie
pentru panna cotta:
3o0 de grame de smantana de 20% grasime
100 de ml de lapte dulce
8 grame de gelatina
25 grame de apa rece
15 frunze de busioc
50 de grame de zahar tos
pentru gemul de rosii
500 de grame de rosii
100 de grame de zahar
zeama de la o lamaie
doua pastai de cardamom
pentru fursecurile cu lamaie si piper
75 grame de unt
140 grame de faina alba
40 grame de zahar
1 galbenus de ou
un varf de cutit de sare
coaja de la o jumatate de lamaie
un sfert de lingurita de piper negru proaspat macinat
- Mod de preparare pentru reteta de panna cotta cu busuioc, gem de rosii si fursecuri cu piper si lamaie
– pentru panna cotta cu busuioc:
- Incepem prin a face zaharul condimentat cu busuioc. Spalam frunzulitele de busuioc, le stergem de apa si le tocam grosier dupa care le amestecam cu zaharul tos. Punem amestecul in rasnita de cafea (asta am folosit eu) si il transformam in zahar pudra aromatizat cu busuioc. Cel verde, dupa cum se vede si in poza.
- Punem intr-un vas zaharul aromatizat cu busuioc in lapte, amestecam si lasam pe foc sa dea un clocot cat sa se topeasca zaharul si sa se aromatizeze. Stingem focul, punem un capac deasupra si lasam la infuzat zece minute, un sfert de ora, dupa care il strecuram pentru a inlatura resturile grosiere de la frunzulitele nemacinate de busuioc.
- Amestecam, intr-un vas de inox smantana si compozitia de lapte cu busuioc care intre timp s-a racit, punem vasul pe foc si aducem la punctul de fierbere. Cand observam ca incep sa apara mici bule la suprafata oprim focul.
- Cat timp asteptam sa ajunga smantana la punctul de fierbere punem si gelatina la inmuiat in apa rece si o lasam sa se hidrateze zece minute dupa care o topim pe baie de aburi, amestecand din cand in cand. Dupa ce s-a topit gelatina luam o lingura din compozitia de smantana si o adaugam in cea de gelatina, amestecam si apoi turnam totul inapoi in cea de smantana. Turnam in vase de forma dorita si dam la frigider macar doua-trei ore ca sa se intareasca gelatina, timp in care face gemul de rosii.
– pentru gemul de rosii
- Spalam bine rosiile si apoi le crestam in cruce la unul din capete.
- Scufundam pentru zece secunde rosiile in apa clocotita, le transferam intr-un vas cu apa foarte rece (cu gheata, de la congelator) si apoi le curatam de coaja.
- Pasam rosiile cu ajutorul unui blender si apoi separam semintele de pulpa, cu ajutorul unei site.
- Punem sucul de rosii intr-un vas de inox, pe aragaz si il lasam sa fiarba pana cand scade apa din ele si se formeaza un suc mai gros, dupa care adaugam zaharul, pastaile de cardamom intregi si lamaia si lasam sa scada in continuare, la foc mediu pana cand se topeste zaharul si se leaga ajungand de consistenta groasa a unui gem. Cand este gata scoatem pastaile de cardamom si punem gemul intr-un borcan pentru a-l folosi mai tarziu la desert.
– pentru biscuitii cu piper si lamaie
- Frecam untul topit cu zaharul, adaugam galbenusul si omogenizam.
- Punem coaja de lamaie si condimentele si apoi faina, amestecam si obtinem un aluat moale pe care il invelim in folie alimentara si il dam la frigider pentru macar jumatate de ora.
- Inainte de a ne apuca de facut fursecurile, incingem cuptorul la temperatura medie (180 de grade) si punem intr-o tava hartie de copt.
- Punem aluatul pe masa de lucru si il intindem cu ajutorul unui sucitor intr-o foaie subtire, groasa de circa jumatate de centimetru.
- Decupam, cu ajutorul formelor speciale de facut biscuiti, punem fursecurile astfel formate in tava si le dam la cuptor pentru aproximativ 10- 12 minute (in functie si de cum coace cuptorul fiecaruia), pana cand incep sa se rumeneasca pe fund, moment in care sunt gata si le putem scoate din cuptor.
- Le scoatem din tava cu grija si le lasam la racit pe un gratar.
Farfuria finala, asa cum se vede si in poze o montam dupa ce toate elementele desertului sunt gata. La ornare eu am folosit frunzulite de busuioc, flori de busuioc si de rosii precum si cateva seminte de busuioc… si chiar un biscuite transformat in crumble…
Buon appetito!
Iuliana says
O reteta pe care as incerca-o si eu, desi la plating stiu sigur ca nu voi avea atata rabdare si indemanare :)
Felicitari si succes! Sa fii intre cei 4 ;)
Claudia V says
Multumesc, Iuliana. Sa fie!
Poate sa para greu de aranjat dar nu e chiar asa. Poate doar biscuitele ala rotund sa fie mai naravas ca imi tot aluneca pe farfurie :)))
Mi-ar placea sa fiu intre cei patru dar concurenta e foarte mare iar retelele celor inscris sunt, o parte dintre ele, perfecte, de ramai fara cuvinte :)
vavaly says
Multe felicitari Claudia pentru reteta asta. Arata cu adevarat profi fotografiile dar si combinatiile indraznete de ingrediente sunt absolut geniale.
Ma uit cat de multe progrese ai facut in ultima vreme si cat de mult curaj ai prins si ma bucur mult pentru evolutia ta.
Iti doresc mult succes. Il meriti pe deplin!
Claudia V says
Multumesc, Valy! :)
Comentarii ca al tau ma fac sa pot merge mai departe oricat de greu ar fi. Ca usor nu e, stii si tu :)
adnia says
arata superb si tare ma tenteaza! chiar ma intrebam ce floricele ai folosit la decor, ca sunt tare delicate! Acum am aflat si voi cauta si eu… Felicitari si-ti tin pumnii!
Claudia V says
Multumesc, Dia! :)
Merita sa o incerci daca nu pentru voi macar pentru cel mic si mofturos :)
Florile… am devastat gradina mamei….si i-am luat ultimele flori de rosii si ce am mai gasit la busuioc :)