Un curd de fructe este de fapt o crema care se poate folosi la diferite deserturi si care se face cel mai frecvent din fructe precum lamai sau portocale. Insa, in pricipiu se poate folosi orice fel de suc de fructe pentru a face curd de fructe, asa cum este si reteta de astazi de curd de visine. Ingredientele de baza pentru a obtine un curd de fructe sunt obligatoriu galbenusuri de ou, zahar, suc de fructe si coaja in cazul lamailor si portocalelor. Acestea sunt gatite impreuna pana cand scad si devin o crema aromata. La sfarsit se poate adauga si unt in crema, aceasta devenind mult mai gustoasa. De asemenea unele variante de retete de curd de fructe contin ou intreg in loc de galbenus.
Curdul cel mai cunoscut si cel mai folosit in retetele de patiserie este, indiscutabil cel de lamaie care isi are originile in Anglia sfarsitului de secol 19 si inceput de secol 20, cand in mod traditional se servea cu paine sau scones ca si alternativa la gem in gustarea luata alaturi de ceaiul de la ora cinci sau ca si umplutura pentru alte prajituri si tarte.
Desi este cel mai cunoscut si mai folosit, eu inca nu am testat curd de lamaie si nici de portocala insa am fost curioasa sa vad cum este un curd de capsuni pe care l-am testat deja vara trecuta si pe care l-am folosit in reteta de tort cu blat de nuca si curd de capsune si in cea de prajitura cu mousse de ciocolata si curd de capsuni. Acum, la fel, avand multe visine in copacul din gradina mi-am spus ca nu are cum sa fie rau nici un curd de visine asa ca astazi o sa va scriu aceasta reeta simpla de curd pe care o puteti folosi ca si pentru orice fel de prajitura. Zilele urmatoare o sa va spun si cum am folosit eu acest curd ca sa aveti asa, o idee desi, crema fiind puteti lasa imaginatia sa creeze desertul dorit pe gustul vostru :)
Reteta de curd de visine
- Ingrediente pentru reteta de curd de visine
250 ml suc de visine proaspat stors (300 grame de visine fara samburi)
125 grame de unt
4 galbenusuri
75 grame de zahar
- Mod de preparare pentru reteta de curd de visine
- Punem intr-un vas din inox galbenusurile si adaugam sucul de visine dupa care amestecam pana la omogenizare.
- Adaugam zaharul si punem vasul pe foc, pe baie de aburi, amestecand continuu. Nu trebuie sa fiarba compozitia pentru ca in acest cazul galbenusurile se vor transforma in omleta.
- Cand si zaharul s-a topit adaugam untul taiat bucatele si continuam scaderea compozitiei pe baie de aburi pana cand aceasta se ingroasa si devine ca o crema. Luati in considerare ca in momentul in care se va raci se va mai ingrosa.
- Lasam creama sa se raceasca si apoi o transferam intr-un borcan inchis cu capac ermetic si o putem pastra cateva zile in frigider.
- O puntem folosi la deiferite deserturi cum ar fi tarte sau inghetate.
Pofta buna sa aveti!
viki says
se pot folosi si visinele din compot?
Claudia V says
Sincera sa fiu nu as sti ce sa spun. Mai degraba daca ai avea visine congelate as fi mai sigura ca e ok.
Insa poti face curd din altceva. De exemplu din capsuni sau lamaie. Sau poti umple doar cu frisca :)
Iuliana says
Imi plac cremele acrisoare, dar uite ca nu m-am gandit niciodata sa fac curd de visine. Foarte buna ideea ta. Din pacate pe la noi visinele s-au cam dus…cred ca ramane pe anul viitor :(
Claudia V says
Noi inca mai avem visine. Sunt pe trecute dar se mai gasesc. Iese foarte bun curdul. Dulce acrisor, exact cum imi place mie :)