Cea mai cunoscuta reteta de curd este cea de la curdul de lamaie insa lamaia nu este singurul fruct din care se poate face curd. Iar cand am vazut la Paula aceasta reteta de curd de capsune nu am avut liniste :) pana cand nu am incercat-o si eu. Reteta este un pic modificata si asta nu din cauza ca as fi avut vreo intentie sa fac asta. Desi am citit reteta bine si este si foarte usor de retinut, nu stiu cum s-a intamplat dar atunci cand am ajuns in bucatarie sa ma apuc de treaba am pus la fiert capsunile cu zaharul.
Cand mi-am dat seama de greseala (in reteta se fierb capsunile doar cu apa si lamaie), primul impuls a fost sa renunt si sa mananc capsunile asa cum erau gatite. Insa, cum stiu ca uneori o greseala poate fi reparata si ca in bucatarie este mereu loc pentru experimente am continuat sa fac reteta si spre bucuria mea mi-a reusit. Asa ca, dragii mei, nu disperati cand vedeti ca ati gresit sau mai bine spus ca nu ati respectat reteta. Continuati. Uneori veti avea sanse de reusita :)
Acum urmeaza sa si gatesc ceva cu aceasta crema minunata si planuiesc un tort, ceva cu mascarpone si ciocolata. Ce ziceti, cum vi se pare combinatia? Dar pana atunci sa va dau reteta de curd de capsune
Ingrediente:
300 grame de capsuni
75 grame de zahar
un pic de zahar vanilat
90 de grame de unt
o lingura de apa
o lingura de zeama de lamaie
doua oua
Mod de preparare:
- Punem la fiert capsunile cu zaharul, apa si zeama de lamaie si lasam sa fiarba la foc mic pana scade apa si se inmoaie capsunile.
- Cand este gata luam de pe foc si lasam la racit. Dupa ce s-a racit putin pasam capsunile transformand totul intr-o pasta, ca un gem.
- Batem bine ouale cu zaharul vanilat pana acesta se omogenizeaza.
- Dam din nou pe foc gemul de capsuni si cand e fierbinte luam o lingura de capsuni si o punem peste ouale batute bine amestecand bine cu telul.
- Facem si operatiunea inversa, adaugam compozitia de oua peste capsuni si lasam la fiarba la foc mic amestecand continuu.
- Dupa aproximativ cinci minute adaugam si untul taiat cubulete. Amestecam in permanent. Daca nu facem acest lucru crema se va taia.
- Lasam sa fiarba la foc mic pana cand scade si devine ca o budinca.
- Punem curdul intr-un borcan steril si il putem pastra la frigider timp de maxim doua saptamani.
Tips&Trics. Daca focul de la aragaz este prea tare, ca sa nu riscati sa se taie crema luati din cand in cand oala de pe fo sau lucrati pe baie de aburi. In acest caz va dura mai multe de zece minute pana cand sa se ajunga a consistenta de budinca.
Curdul de capsune poate fi folosit ca atare sau combinat in diferite alte creme pentru torturi, prajituri, tarte, cheescake-uri, etc
Pofta buna sa aveti!
[…] Curd de capsune (click aici pentru reteta) […]