• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

June 29, 2013 · 8 Comments

Tort racoros cu visine

Deserturi· Torturi

Spune si altora!
       

tort racoros cu visineCe aţi zice de un tort răcoros cu vişine, că tot e acum sezonul lor?! Un tort care se face foarte uşor, nu e aşa de dulce dar totuşi împacă toate gusturile. Cel puţin aşa sper :). Noi îl facem cu orice ocazie specială dar în diferite combinaţii pentru că, fiind o reţetă în care sunt prezente fructele e şi foarte versatilă.

Reteta de tort racoros cu visine

  • Ingrediente tort racoros cu visine:

pentru blat : 

  • 4 ouă;
  • faină, cam 4 linguri  (mai pline);
  • zahăr, 4 linguri (mai rase);
  • un pliculeţ de praf de copt;
  • un pliculeţ de zahăr vanilat sau esenţă de rom, pentru aromă;
  • pişcoturi de şampanie (aproximativ 12 buc.).

pentru crema de vişine

  • vişine, curăţate, fără sâmburi, 300 g;
  • gelatină, 15 g;
  • smântână, 200 g;
  • iaurt grecesc, 400 g;
  • zahăr, 100 g şi încă două linguri în vişine.

pentru frisca :

smântână, 400 g
o lingura de zahar
un plic de zahar vanilat

  • Mod de preparare tort racoros de visine:

Desigur la început am făcut blatul de pandişpan, amestecând bine gălbenuşurile cu zaharul, după care am adăugat albuşurile bătute spumă şi făina amestecată cu praful de copt. Amestecul se dă la copt (folosindu-se o forma de copt detaşabilă) pentru 40 de minute, dar acest timp de coacere este relativ, în funcţie de cuptor.

Tips: Puteţi face şi un blat mai mic, micşorând cantităţile din reţetă, sau dacă nu vreţi să puneţi pişcoturi, îl puteţi face mai mare ca să obţineţi prin tăiere două, trei foi.

Crema de fructe e foarte simplu de făcut… Iaurtul cu zahărul şi smântâna se amestecă bine, după care se adaugă fructele (vişinele amestecate cu puţin zahăr, tocate la blender, sau ananas, sau caise, sau ce mai puteţi imagina…).

Tips: am dat deoparte nişte suc de la vişine pentru care îl vom folosi la însiropat blatul. Altfel am fi introdus o cantitate prea mare de apă (de la vişine) în cremă. Crema oricum conţine destulă apă de la iaurt şi de la smântână…

După ce am amestecat bine de tot a rămas de pus doar gelatina. Aceasta se înmoaie într-un mic vas metalic cu o lingură, două de apă şi… încă un secret… cu două trei linguri din crema de iaurt şi smântână, încălzind totul foarte uşor. Prin cărţi mai scrie că totul se face pe bain-marine, dar se poate face şi direct pe o flacără foarte mică, ţinând doar trei secunde vasul la încălzit, apoi amestecând foarte bine, apoi iar trei secunde pe flacăra minusculă… şi am scăpat de efortul de a mai face bain-marine. Lichidul astfel obţinut nu-l turnăm fierbinte, ci amestecându-l mereu îl răcim preţ de câteva minute (aşa doar în aer) şi când e doar călduţ îl încorporăm în cremă.

Mai ţineţi minte că luasem sirop de la vişine? Ei bine înainte să punem gelatina în cremă,  blatul de pandişpan trebuie să fie deja însiropat, pentru că după ce am pus gelatina în cremă nu mai avem timp de altceva… trebuie lucrat repede.

Avem deci blatul însiropat aşezat pe un platou şi înconjurat de partea laterală (detaşabilă) a formei în care am copt tortul. Acest mod de lucru e comun la toate torturile de acest tip, deoarece crema e destul de fluidă şi se scurge altfel. Peste blat punem crema (o parte, nu toată), apoi încă o foaie (noi am pus un strat de pişcoturi, peste care am pus cu lingura puţin sirop, dar foarte puţin… pentru că ele mai absorb umezeală de la cremă), după care punem restul de cremă. La final dăm totul la frigider pentru câteva ore bune, sau chiar pentru a doua zi.

După ce crema de fructe s-a gelificat, se scoate partea laterală a formei de copt şi se trece la ornarea cu frişcă, acoperind părţile laterale şi făcând pe partea de deasupra câte “sculpturi” doriţi. Mai puteţi orna peste frişcă şi cu ciocolată rasă sau pudră de cacao, sau chiar cu vişine.

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
       
 
      
« Chisalita, compot traditional de vara
Fasole verde frantuzeasca »

Comments

  1. rebecca says

    August 13, 2014 at 11:35 pm

    Puteti sa-mi spuneti ce dimensiune are blatul, fiindca eu am forma de tort de 28 cm si as vrea sa stiu cu cat trebuie sa suplimentez cantitatile…

    Reply
    • Claudia V says

      August 14, 2014 at 2:12 pm

      Eu folosesc o tava mai mica, de 26 de cm dar nu cred ca trebuie sa suplimentezi cantitatile. Diferenta va fi ca nu iti va iesi la fel de inalt. Insa cred ca merge si asa.
      Insa tu decizi ;)

      Reply
  2. Simona says

    July 1, 2013 at 7:39 am

    Ce bine arată!

    Reply
    • Claudia says

      July 1, 2013 at 7:40 am

      Multumesc, Simona. E si bun la gust :p

      Reply

Trackbacks

  1. Tort cu piscoturi si mousse de pere - Lecturi si Arome says:
    January 3, 2021 at 12:10 pm

    […] Tort racoros cu visine – click aici pentru reteta […]

    Reply
  2. Tort cu blat de nuca si curd de capsune - Lecturi si Arome says:
    May 23, 2016 at 8:21 am

    […] 100 ml de sirop de compot de visine […]

    Reply
  3. Tort cu cremă de iaurt şi bezea - Cartea de Bucate Aromate says:
    January 16, 2015 at 8:33 am

    […] de bezea cu migdale pentru care m-am inspirat de la Laura. Pentru cremă m-am inspirat de la tortul răcoros al Claudiei şi e dulce-acrişoară şi cu aromă pregnantă de vanilie, genul de cremă după […]

    Reply
  4. Tort cu mousse de ciocolata si mascarpone - Lecturi si Arome says:
    August 15, 2014 at 3:17 am

    […] Gelatina impreuna cu doua linguri de apa o dizolvam pe baie de aburi. Adaugam si doua linguri din compozitia de mascarpone si smantana si amestecam bine pana gelatina este bine dizolvata. Lasam sa se raceasca putin si apoi o adaugam in crema de mascarpone amestecand bine compozitia rezultata […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

June 2013
MTWTFSS
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
    Jul »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316