Initial la prajitura asta am vrut sa ii spun tiramisu (asa am scris si pe poza) pentru ca are in compozitie clasicele piscoturi care se folosesc pentru realizarea acestei prajituri traditionale italiene. Insa acum ca scriu reteta si ma gandesc mai bine, nu ar fi fost denumirea potrivita asa ca i-am spus simplu prajitura cu mousse de ciocolata.
Si ca sa nu fie doar cu o prajitura cu mousse de ciocolata am pus si niste curd de capsune asa, pentru o aroma in plus si mai ales ca ne-a placut foarte mult tortul cu blat de nuca si curd de capsune.
Curdul de capsune il aveam deja facuta cu cateva zile inainte, din ultima tura de capsuni gasite pe piata. Asa ca as putea sa zic ca e o reteta rapida de prajitura, asta cu conditia sa avem crema deja pregatita. Insa chiar si daca e sa o pregatim atunci cand ne hotaram sa o facem tot nu ne ia prea mult timp pentru ca este o reteta de crema rapida si usor de facut.
Reteta de prajitura cu mousse de ciocolata si curd de capsune
- Ingrediente:
– pentru blat:
24 de bucati de picoturi
– pentru crema de curd de capsuni:
100 de grame de unt
50 de grame de zahar
400 grame de capsuni
2 oua
un plic de zahar vanilat
o lingura de zeama de lamaie
o lingura de apa
– pentru mousse:
100 grame de ciocolata neagra cu 45% cacao
200 grame de smantana de 20% grasime
– pentru insiropat:
o lingurita de zahar
o cana cu apa
o lingura de cacao
- Mod de preparare:
- Facem moussse-ul de ciocolata procedand ca in reteta de capsuni cu mousse de ciocolata alba si apoi il lasam la frigider macar o ora ca sa se intareasca putin
- Daca nu avem deja pregatit curdul de capsune procedam ca in reteta de baza de aici.
- Pregatim un vas in care sa punem piscoturile si cele doua creme
- Facem un sirop amestecam zaharul, apa si cacao si lasand pe foc sa fiarba cateva minute pana cand zaharul se topeste dupa care lasam lichidul sa se raceasca
- Luam fiecare piscot si il trecem rapid prin sirop dupa care il asezam in vas. Procedam la fel pana cand alcatuim un strat/baza de piscoturi
- Peste acest strat punem crema de curd de capsune
- Inmuiem si restul piscoturi cum am descris mai sus si le punem peste curdul de capsune
- Deasupra acestui rand de piscoturi punem mousse-ul de ciocolata si cu ajutorul unui cutit “asezam” putin crema cat sa ii dam o forma ca de valuri
- Dam prajitura la frigider pentru cateva ore dupa care o impartim in portii generoase si o servim cu pofta.
Pofta buna sa aveti!
Vienela says
Noi nu ne-am indurat sa facem nimic dulce cat timp au fost pe piata capsunile. Am preferat sa le mancam asa, crude… :)
Claudia V says
Si eu prefer sa le consum crude dar vazusem crema asta la Paula si atat de obsedata am fost de ea incat nu m-am lasat pana nu am facut-o :)
Si nu mi-a parut rau. Au iesit, si prajitura si tortul excelente!
Iuliana says
Ciocolata si capsuni…cine poate rezista unei asemenea combinatii :) Uite ca au trecut capsunile si eu n-am apucat sa fac un curd. Noroc ca am cateva pungute la congelator, deci mai am o sansa, chit ca nu va fi la fel de bun precum cel facut cu fructe proaspete.
Claudia V says
Neaparat sa faci si curd de capsune. Cred ca iese bun si cu fructe de la congelator ;)