Eu i-am spus ”cea mai rapida prajitura cu portocale si iaurt” insa denumirea ei originala este ”Portokalopita” adica placinta greceasca cu portocale si iaurt, un desert de vara, traditional in bucataria greceasca.
Cum insa, la noi portocalele abia acum spre sezonul de toamna/iarna incep sa fie fructe de sezon si se consuma foarte mult, am gandit ca aceasta reteta este potrivita cu care sa particip la concursul organizat de Laura, pe site-ul ei Retete ca la mama, impreuna cu sponsorul acestuia, ”Valahia Garden”.
O sa vedeti cat de simpa si rapida este aceasta prajiturica de origini mediteraneene. Practic, mare lucru nu aveti de facut decat sa combinati foile de placinta, portocalele, ouale si iaurtul intre ele si gata. Singurii timp lungi de asteptare sunt cei in care se usuca foile de placinta si in care sta prajitura la cuptor. In rest nu e de treaba mai mult de un sfert de ora daca luam in calcul si obtinerea sucului de portocala proaspat stors.
Si ce frumos miroase dupa aceea in bucatarie! Pentru ca, in afara de copt prajitura mai aveti de facut si un sirop de portocale. Arome minunate. Nici ca ati mai avea nevoie de lumanari parfumate pentru a face intreaga casa sa miroasa a sarbatoare. La treaba, deci! :)
Reteta pentru cea mai rapida prajitura cu portocale si iaurt
- Ingrediente pentru cea mai rapida prajitura cu portocale si iaurt
400 grame de foi de placinta
400 grame de iaurt cu 2,5% grasime
5 oua
50 grame de zahar
100 ml ulei de masline plus inca doua linguri pentru uns tava
doua lingurite de praf de copt
coaja si zeama de la doua portocale de marime medie
– pentru sirop
400 ml apa
200 grame de zahar
zeama si coaja de la o portocala (150 ml aproximativ)
- Mod de preparare pentru cea mai rapida prajitura cu portocale si iaurt
- Dezghetam, cu o seara inainte, foile de placinta si apoi le rupem bucati mici. Altfel spus, le jumulim, le facem zdrente :) dupa care le punem pe o tava/farfurie si le lasam sa se usuce peste noapte.
- A doua zi, inainte de a ne apuca de treaba aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava de 32/22 cm, in care punem doua linguri de ulei.
- Batem bine ouale, adaugam iaurtul, uleiul, zaharul, praful de copt si coaja si zeama de portocale si amestecam bine cu un tel.
- Punem peste foile de placinta, rupte si uscate intre timp, compozitia de iaurt sau, putem proceda invers, sa punem foile peste iaurt, in functie de vasul in care am lucrat cu fiecare. In reteta traditionala de portokalopita se pun si felii de portocale pe deasupra.
- Amestecam totul bine si apoi punem compozitia obtinuta in tava pe care o dam la cuptor pentru 45 minute, sau pana cand observam ca se desprinde de pe margini si se rumeneste.
- Intre timp punem apa, zaharul zeama si cojile de portocala la fiert pentru 8 minute (pana cand observati ca incepe sa se lege)
- Lasam siropul sa se raceasca si cand e gata prajitura il turnam peste ea cat e inca fierbinte. NOTA: se poate turna si invers, siropul fierbinte peste prajitura rece.
- Lasam sa se patrunda foarte bine pana a doua zi cand o taiem in forma dorita si o servim rece. Insa este foarte buna si calduta, adica, daca nu mai aveti rabdare pana a doua zi, puteti sa o mancati si dupa ce ajunge la temperatura camerei. Eu am incercat ambele variante. Cu cat e mai rece, cu atat e mai putin dulce.
- Eu am decorat cu nuci si coji de portocala caramelizate.
Pofta buna sa aveti!
Alternative:
Cea mai simpla prajitura cu foi de placinta iaurt si stafide (click aici pentru reteta)
Prajitura turceasca cu iaurt (click aici pentru reteta)
Desert rapid cu portocale (click aici pentru reteta)
Anastasia M says
Nu e rapida de loc. Dureaza trei zile! Eu cautam ceva care sa te salveze in criza de timp .
Claudia Vasilache says
Mda, poate ca aveti dreptate. Rapida intr-un anumit sens. M-am gandit la faptul ca nu ia mult timp sa o faci efectiv. Poate ar fi trebuit sa scriu ”cel mai simplu si mai usor de facut…”
o femeie says
am facut-o! e la insiropat pana maine dimineata.
Un film arata f. fain https://www.youtube.com/watch?v=6cLe4K3EXEE
Claudia V says
Oh, super! Sa imi zici cum a iesit. Noi preferam mai putin dulce :)
Iuliana says
Si eu tot iarna o fac. E minunata!