• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

January 25, 2014 · 8 Comments

Clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzette)

Deserturi speciale· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 37     
37
Shares

clatite_suzette“Crepes Suzette” este denumirea unei bine cunoscute retete de clatite frantuzesti, un desert  care este traditional in Franta. Reteta este un clasic al gastronomiei si o puteti gasi facuta in diferite variante, de catre mari maesti bucatari precum Gordon Ramsey sau Julia Child. Practic Crepes Suzette inseamna clatite cu “beurre Suzette”, un sos facut din zahar caramelizat, unt si suc de portocale peste care se pune un lichior de portocale (Grand Marnier) si se flambeaza.

Mi-a placut foarte mult aceasta reteta si cum nu cred ca o sa ajung prea curand in Franta am zis sa fac in asa fel incat sa vina Franta la mine ;). Cred ca aproape orice reteta, oricat ar fi ea de celebra si aparent inaccesibila multora dintre noi o putem adapta, in felul acesta putand foatre usor calatori, macar gastronomic in jurul lumii. :)

Din multele retete de Crepes Suzzete pe care le-am gasit mi-a placut cel mai mult reteta si modul de a explica a celebrului Gordon Ramsey si pe aceasta am incercat-o iar singurul ingredient pe care am fost nevoita sa il inlocuiesc a fost lichiorul Grand Marnier. Am improvizat eu un fel de lichior de portocale facut in casa insa eu o sa va scriu exact reteta lui Gordon Ramsey in ideea ca poate voi veti gasi totusi acest lichior. Cu siguranta nu au acelasi gust daca inlocuiti lichiorul dar va asigur ca sunt foarte bune.

Reteta de clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzette)

  • Ingrediente clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzette)

– pentru clatite

125 grame de faina
doua oua medii
o lingurita de unt topit
300 grame de lapte
un varf de cutit de sare
coaja rasa de la doua portocale

– pentru sos

zeama de la trei portocale mari (eu am pus patru mai mici)
50 grame de zahar brun
100 grame de lichior de portocale

  • Mod de preparare clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzette)
  1. Cernem faina impreuna cu sarea
  2. Batem bine ouale si le amestecam cu laptele si untul topit
  3. Adaugam coaja de portocala si faina si batem bine totul obtinand un aluat de consistenta unei smantani.
  4. Incalzim bine, la foc mediu, o tigaie antiaderenta, adaugam putin unt sau ulei cat sa o ungem usor si turnam cantitatea dorita de compozitie.
  5. Lasam sa se coaca aproximativ un minut, un minut si jumatate dupa care o intoarcem, cu grija, pe partea cealalta.
  6. Procedam la fel si cu restul de aluat pana il terminam de facut.
  7. Lasam clatitele la cald si ne apucam sa facem sosul
  8. Pregatim sucul de portocale pastrand o jumatate de portocala felii.
  9. Caramelizam zaharul intr-o tigaie iar cand acesta a devenit lichid turnam cu grija lichiorul. In mod normal se flambeaza insa eu nu am avut curajul sa fac asta :)
  10. Adaugam sucul de la portocale si lasam sa scada pana devine un sos mai gros. Cand este aproape gata adaugam si bucatile de portocala pastrate, mai lasam sa fiarba un pic si stingem focul.
  11. Impaturim clatitele in patru si le adaugam in tigaie combinandu-le cu sosul ca sa se intrepatrunda un pic aromele si sa absoarba din sosul format.
  12. Le servim calde asezand pe o farfurie clatita, sosul si cateva bucati de portocala

Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romanie, initiata de Mihaela si organizata luna asta de catre Corina

Pofta buna sa aveti!


Spune si altora!
 37     
37
Shares
 
37
Shares
 37    
« Faina de grau si continutul in gluten
Aperitiv cu avocado si ton »

Comments

  1. adnia says

    January 25, 2014 at 6:42 pm

    foarte bine arata clatitele! si imi place si mai mult culoarea noua a blogului…e tare imbucuratoare!

    Reply
    • Claudia V says

      January 25, 2014 at 7:37 pm

      Multumesc, Dia :)

      Reply

Trackbacks

  1. "Dulce Romanie"-parada retetelor - Bucătăria Urecheatei says:
    January 17, 2016 at 8:44 pm

    […] interesanta reteta, trebuie musai sa o incerc.  Claudia, Lecturi si arome, a pregatit Clatite frantuzesti cu sos de portocale. Stefy, Stefy harnicutza, a pregatit Clatite de ciocolata. Mimmi, Bucate pe alese, a […]

    Reply
  2. Cum se topeste ciocolata | Schimba reteta says:
    October 26, 2015 at 7:18 pm

    […] baza acestei retete si a mai vechilor cunostinte, am facut clatite. Au iesit bune, am primit felicitari sincere. Ei […]

    Reply
  3. Clatite cu branza camembert si sos de portocale - Lecturi si Arome says:
    February 1, 2015 at 5:01 pm

    […] In primul rand vom avea nevoie de sase clatite pe care le puteti face ca in reteta de clatite frantuzesti cu portocale. […]

    Reply
  4. Clatite cu crema de branza si ciocolata | Lecturi si Arome says:
    August 7, 2014 at 10:39 am

    […] Faceti clatitele dupa indicatiile pe care le gasitit in reteta de clatite frantuzesti cu sos de portocale […]

    Reply
  5. Clatite americane cu portocale | Lecturi si Arome says:
    February 17, 2014 at 6:18 am

    […] americane cu portocale, mai exact cu suc de portocale. Sa va mai spun ce aromate sunt? Ca si clatitele frantuzesti (crepes suzette) cu sos de portocale. Diferenta intre ele e, printre altele faptul ca sucul de portocale, de data asta se adauga in […]

    Reply
  6. Cartea de bucate a lunii ianuarie says:
    January 31, 2014 at 4:11 am

    […] Clatite frantuzesti cu sos de portocale (crepes suzette) […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

January 2014
MTWTFSS
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
« Dec   Feb »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316