Anul trecut va recomandam o carte, “Alimente care combat cancerul” iar la sfarsitul acelei recenzii am promis ca va voi vorbi si despre o alta carte, un fel de continuare, de volumul 2 al acesteia si mai exact despre “Cum sa gatesti cu alimente care combat cancerul“, carte aparuta tot la editura “Vidia” in anul 2011, scrisa tot de Richard Beliveau şi Denis Gingras, doi cercetători de origine canadiana, din Montreal.
Cartea începe cu un prim capitol intitulat “Lupta împotriva cancerului: un efort de fiecare zi” şi continuă cu alte două capitole dedicate tot acestui subiect, capitolul 2 – “Cancerul, o problemă de context” si capitolul 3 – “Obezitatea, o problemă de proporţii” încheind cu un ultim capitol, 4 – “Alimentaţia: la baza prevenirii cancerului”.
Se reia astfel subiectul problemei cancerului discutat pe larg în cartea “Alimente care combat cancerul” şi aflăm că această teribilă boală nu este o fatalitate care se poate abate din senin asupra noastră, ci este în cele mai multe cazuri o consecinţă a modului nostru de viaţă haotic, nesănătos, plin de excese.
Printre factorii de risc s-a demonstrat că alimentaţia joacă un rol esenţial în declanşarea bolii şi prin urmare tot alimentaţia va fi şi arma noastră puternică de luptă cu cancerul.
Mai putem afla că un cancer are o lungă istorie până să poată fi detectat clinic şi de aceea este o boală atât de periculoasă. Dar pe de altă parte, în lunga perioadă de latenţă, celulele canceroase sunt foarte vulnerabile şi astfel, prin alimentaţie şi un stil de viaţă sănătos le putem combate cu succes deplin, corpul anihilându-le fără urmări. Concluzia? Prevenţie, prevenţie, prevenţie…!
Cancerul – o boala ce poate fi controlată
Cercetările au arătat că un cancer ia naştere dintr-o singură celulă (se zice că are origine monoclonală) şi se dezvoltă prin mutaţii.
Prima mutaţie este ereditară sau dobândită. Mulţi au deja celula cu mutaţie din naştere.
A doua mutaţie este o micro-tumoare inactivă (latentă).
A treia mutaţie este o tumoare pre-canceroasă, iar a patra mutaţie este o tumoare malignă. În toate aceste stadii celulele canceroase sunt vulnerabile şi se dezvoltă numai dacă au condiţii favorabile. Abia după a patra mutaţie când tumoarea îşi formează şi propriile vase de sânge ca să se hrănească, problemele devin serioase.
S-a mai descoperit şi că, în medie, sunt necesari şase ani pentru ca o celulă cu mutaţie să devină o micro-tumoare cu volumul de un milimetru cub. Uneori avem toată viaţa micro-tumori care nu ne afectează. Tragem concluzia că lupta cu prevenirea cancerului este practic o luptă care trebuie dusă pe parcursul întregii vieţi. Dar nu este greu deloc, trebuie doar atenţie şi cumpătare.
Este de reţinut, de asemenea şi faptul că inflamaţia, care este un răspuns natural al sistemului imunitar la atacul agenţilor externi periculoşi este şi cea care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase. O stare prelungită de inflamaţie în organism nu este deci de acceptat.
Cum să luptăm eficient împotriva cancerului?
Cheia unei alimentaţiei sănătoase este consumul de vegetalele (fructe şi legume) şi grăsimile de tip omega-3, informaţie despre care ni se vorbeşte pe larg în partea a doua a cărţii unde sunt prezentate grupe de alimente care sunt armele noastre de luptă cu „boala secolului”: algele marine, ciupercile, seminţele de in, plante aromatice şi mirodenii, probioticele (bacterii benefice), varza, usturoiul, soia, roşiile, fructele de pădure, citricele, ceaiul verde, vinul roşu, ciocolata.
Despre aceste am mai discutat şi în cartea prezentată anterior, dar pentru a se putea prezenta reţetele, sau pentru a se putea citi prezenta carte independent de cea dinainte, au fost rediscutate şi aici. În plus, unele alimente au fost prezentate mult mai detaliat, cum ar fi cazul ciupercilor, despre care nici nu ştiam că sunt atât de eficiente în combaterea cancerului.
Cum gătim cu alimente care combat cancerul?
Partea a treia a cărţii este o culegere de reţete din bucătăriile lumii, o parte dintre ele însoţite şi de fotografii ale produsului final. Desigur că utilizând fructele şi legumele anti-cancerigene putem încerca o infinitate de reţete, dar odată cu cele prezentate în carte învăţăm nişte principii care ne sunt de folos pentru a găti sănătos, astfel încât să nu deteriorăm substanţele utile pe care le conţin acestea.
De asemenea putem fi inventivi şi putem modifica reţetele după gustul nostru, păstrându-le savoarea şi valoarea de arme de prevenire atât a cancerului, cât şi a altor boli. Pentru că eu cred că nu numai cancerul poate să apară printr-o alimentaţie nesănătoasă.
Iata mai jos, alese la intamplare cateva retete (titluri, ca sa fiu mai exacta) ca sa va faceti o idee :
- avocado cu suc de citrice
- rosii mexicane umplute
- terina de gradina
- pateu vegetarian cu tofu si linte
- fursecuri din aluat fraged cu ovaz si ghimbir
- clatite energizante
- escalop de somon in vin alb, etc
Multe din retete sunt de influenţă asiatică dar dacă vă place acest gen, atunci cartea e pentru voi ;) Eu voi alege o reteta din carte pe care să o testez şi o voi posta şi aici pe site cat de curând.
Iar la final o să reiau încă o dată sfaturile pe care le-am menţionat deja în recenzia la prima carte, “Alimentele care combat cancerul“, sfaturi utile pentru a lupta eficient cu boala care macină societatea modernă:
- Lăsaţi-vă de fumat.
- Reduceţi aportul de calorii.
- Reduceţi consumul de carne roşie.
- Evitaţi alimentele care conţin substanţe posibil cancerigene.
- Faceţi exerciţii fizice cu regularitate.
- Şi nu uitaţi, adoptaţi o dietă bogată în fructe şi legume!
Cartea “Cum sa gatesti cu alimente care combat cancerul” o găsiţi de cumpărat în marile librării – poate fi comandata de aici.
Lectură plăcută să aveţi!
Leave a Reply