Toata vara am “poftit” la niste chiftelute cu dovlecel si mereu am amanat sa le fac. Am gatit dovlecelul in fel si chip, stiti si voi, ba cu in combinatie cu orez, ba cu ardei copti, ba cu rosii si branza Brie, si i-am pus chiar si intr-o omleta facuta la cuptor. Ce sa fac, daca am gradina plina de dovlecei din aceea cu coaja inchisa la culoare si care se numesc zucchini si imi mai si plac foarte mult. Ii gatesc, nu?! Asa ca nu o sa va mirati daca pana da frigul o sa va mai spun cateva retete cu dovlecei.
Si incep azi cu cea de chiftelute cu quinoa si dovlecel, ca doar nu puteam sa las vara sa treaca si eu sa nu fac niste chiftelute cu dovlecel daca tot am poftit la ele. Ei, si nu le-am facut oricum ci cu quinoa. Am testat ceva nou pentru noi si am fost suprinsi de cat de bune au iesit. Chiar nu ma asteptam sa iasa atat de gustoase si sa fie pe placul intregii familii care uneori mai stramba din nas la propunerile mele culinare dar dupa ce gusta din preparatul final cer portie dubla. :)
Asa si cu chiftelutele de quinoa si dovlecel de azi, de ar mai fi fost! Dar vor mai fi si in meniul altei zile ca ar fi pacat sa nu ne bucuram acum de ele desi ma gandesc ca nu au cum sa nu iasa si din dovlecei pusi la congelator pe iarna. Voi testa cu siguranta si aceasta varianta si chiar am de gand sa incerc sa fac reteta asta si in stil clasic adica cu usturoi si nu cu parmezan cum am facut-o azi. Deci, stati pe aproape ca sa vedeti ce mai combin cu dovlecel :) Dar sa nu mai lungesc vorba si sa va spun aceasta reteta simpla si rapida.
Reteta de chiftelute cu quinoa si dovlecel
- Ingrediente chiftelute cu quinoa si dovlecel
300 grame de dovlecel ras
50 grame de quinoa fiarta in prealabil
doua oua
patru linguri de pesmet
trei linguri de parmezan
sare, piper
o mana de patrunjel
- Mod de preparare chiftelute cu quinoa si dovlecel
- Dovlecelul ras pe razatoarea mare il punem cu putina sare si il lasam macar o ora ca sa iasa apa din el
- Dupa o ora scurgem bine de apa si il amestecam cu quinoa fiarta in prealabil si la fel, bine scursa de apa
- Adaugam si ouale batute bine, parmezanul, patrunjelul tocat marunt, sare si piper dupa gust si amestecam pentru omogenizare
- Punem si cele patru linguri de pesmet si le amestecam in compozitia de dovlecel si quinoa. Daca observati ca aceasta este prea “uda”, prea moale, mai adaugati putin pesmet. Trebuie sa obtineti in final un amestec usor de modelat cu ajutorul mainilor.
- Incingem cuptorul la 180 de grade
- Punem intr-o tava hartie de copt si incepem sa formam chiftelutele
- Din compozitia rezultata formam chiftelutele cu ajutorul mainilor, dandu-le forma de bila pe care apoi o aplatizam pentru a se coace mai usor.
- Punem chiftelutele in tava pe care o dam apoi la cuptor pentru 30 de minute. Dupa un sfert de ora scoatem tava si intoarcem chiftelutele pe partea cealalta si mai lasam un sfert de ora dupa care chiftelutele noastre sunt gata, numai bune de savurat.
Pofta buna sa aveti!
Alternative:
Mancare de spanac cu quinoa (click aici pentru reteta)
Rosii la cuptor umplute cu quinoa si ciuperci (click aici pentru reteta)
Sarmale vegetariene cu quinoa si gulie (click aici pentru reteta)
Ioana says
Bună ziua,
Oare cu ce se poate înlocui parmezanul? Am o fetita cu probleme de constipație.
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Puteti sa nu il mai puneti deloc sau, eventual, daca vreti sa aiba gust mai bun, ca de parmezan, un inlocuitor vegan al acestuia, cu gust asemanator este drojdia inactiva. Se gaseste de cumparat cam la orice plafar.
Este si sanatoasa in acealasi timp pentru ca are multe vitamine din grupul B. Doar sa puneti mai putin, nu 3 linguri, stiu eu.. doar 1 sau 1 si jumatate. Eu asa as face :)
Ramona says
Îmi spuneți va rog în loc de pesmet se poate faina de migdale?
Claudia Vasilache says
Nu am incercat dar cred ca da. Ideea este sa absoarba lichidul. Incercati si eventual puneti ceva mai mult cat sa se simta ca a legat compozitia.Daca va reusesc as avea rugamintea sa reveniti cu un alt comentariu si sa ne spuneti si noua daca mergi si asa. Multumesc :)
Gheorghe Sanda says
Cu quinoaprocedam la fel ca la Rosii la cuptor cu Quinoa ?…adica spalat in mai multe ape si lasat in apa peste noapte ? Multumesc mult pt.raspuns !!
Claudia Vasilache says
Da! Are saponine si neaparat trebuie s-o spalam in mai multe ape! Iar peste noapte ar trebui lasata la inmuiat pentru că se digera mai usor.
anasylvi says
Imi place reteta mai ales ca e o optiune vegetariana foarte interesanta si e la cuptor. Cam cate portii medii ies din cantitatile acestea?
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca iti place. Din pacate nu imi mai aduc aminte cate ies. Imi pare rau ca atunci nu am notat. :( Am sa incerc sa fiu mai exacta de acum incolo.
anasylvi says
Multumesc! O sa o incerc in curand sper si vad cam cat iese.
Antoaneta says
Nu am incercat pana acum ceva cu quinoa….Parca m-ar tenta….
Claudia V says
Neaparat sa incerci ca e sanatoasa si se face usor :)
miha says
Nu am lasat niciun comentariu pana acum, dar am facut reteta de mai multe ori si sunt f multumita. Eu o fac pt fetita mea si pun telemea facuta de noi in loc de parmezan si iese super si asa. Multumim pt retata!
Claudia V says
Multumesc pentru comentariu, Miha. Chiar imi face placere sa aflu parerea voastra asa ca te rog sa mai indraznesti sa lasi comentarii :)
Ma bucur ca ti-a placut reteta :)
Jorjette says
Astazi am facut chiftelute cu orez, hrisca, branza de oi, pesmet, oua si marar, sare si piper. Si le-am mancat cu sos de usturoi cu mustar şi cu dovleac de placinta facut in cuptorul de la soba.
Claudia V says
Vai, un adevarat festin! Ce pofta mi-ai facut, acum de dimineata :))))
Jorjette says
Au ieşit foarte bune, doar că am făcut o mică modificare – in loc de quinoa am folosit amarant, iar coltunasii au ramas pentru alta data, pentru ca au aparut altele de facut. Asa ca mi+am pus pofta in cui, pana data viitoare…
Claudia V says
Deci sa fac si eu cu amaranth :)))
Jorjette says
Yupiii – am toate ingredientele, cred ca o sa le incerc maine. O sa fac reteta ta si mi-am propus de azi la pranz sa fac coltunasi – cu gem de prune si presarati cu nuca, si cu branza sarata..
Claudia V says
Coltunasi?! Mmmm… vreau si eu! :)
Sa imi spui cum ti-au iesit chiftelutele si daca ti-au placut! :)
Iuliana says
Si mie imi plac dovleceii in fel si chip, dar in combinatie cu quinoa nu i-am incercat inca.
Claudia V says
Sa ii incerci si in varianta asta. E excelenta combinatia :)