Dovlecelul este o leguma foarte usor de gatit si foarte sanatoasa de consumat. Iarna se gasesc mai greu dovleceii si la preţuri destul de mari insa vara e sezonul lor si ar fi pacat sa nu ii consumat cat de des putem. Cum iarna rar imi permit sa ii consum, vara recuperez lipsurile din iarna si inventez fel de fel de retete simple cum este si aceasta reteta de dovlecei la cuptor cu sos de rosii si busuioc. Este perfecta fie ca si fel principal fie ca si garnitura. Depinde doar de gusturile si imaginatia voastra cum sa o consumati.
Reteta dovlecei la cuptor cu sos de rosii si busuioc
3 dovlecei medii
500 ml suc de rosii
o mana de frunze de busuioc proaspat
unu, doi catei de usturoi
5-6 linguri de parmezan
doua linguri de ulei de masline
Mod de preparare:
- Spalam dovleceii, ii curatam de coaja si ii taiem in doua si apoi ii feliem orizontal.
- Intr-o tigaie incalzim uleiul, adaugam usturoiul pisat sau taiat foarte marunt.
- Lasam un minut cat sa se patrunda aromele dupa care adaugam sucul de rosii si frunzele de busuioc taiate marunt.
- Lasam sosul sa fiarba cateva minute doar cat sa se combine aromele si sa scada apa.
- Dupa aproximativ zece minute dam tigaia de pe foc si pregatim dovleceii.
- Intr-un vas uns cu ulei de asezam un strat de dovlecei, presaram deasupra doua/trei linguri de parmezan si jumatate din sucul de rosii.
- Procedam la fel cu restul de dovlecei, parmezan si suc de rosii.
- Acoperim vasul cu folie de aluminiu si il dam la cuptor, la foc mediu pentru 40 minute.
- Cand sunt aproape gata indepartam folia si mai lasam vasul în cuptor înc? cinci/zece minute cat sa se rumeneasca desupra putin
- Ii putem servi fie simpli ca si fel principal fie ca si garnitura.
Pofta buna sa aveti!
Nely says
Foarte delicioasa retetac cu dovlecei la fel si cu vinete.Dar clatite cu ceapa ai mancat?
Claudia V says
Clatite cu ceapa inca nu am mancat :)
Sunt bune? :)
Aliceee traveler says
Si fiindca ma asteapta in frigider niste dovlecei am si gasit garnitura perfecta :)
Claudia says
Ma bucur ca ti-a placut ideea, Alice;)
Te mai asteptam pe la noi prin bucatarie ca sa te mai inspiri :)