Va plac sarmalele? Mie da, insa asa cum stie deja multa lume, traditionalele sarmalute cu carne si orez nu prea sunt indicate a fi consumate des. Ele se digera mai greu din cauza combinatiei dintre carne si orez. Insa la fel de gustoase sunt si sarmalele vegetariene (de post) care, mai ales acum, primavara se pot face foarte usor dat fiind faptul ca avem la dispozitie multe verdeturi. Iar pentru cei ce au intoleranta la gluten sau care nu vor sa consume orez o varianta foarte buna ar fi aceste sarmale vegetariene cu quinoa si gulie.
Reteta de sarmale vegetariene cu quinoa si gulie
- Ingrediente sarmale vegetariene cu quinoa si gulie:
100 grame de quinoa fiarta in prealabil
o ceapa
un morcov
o legatura de patrunjel
doua legaturi de loboda
o gulie mica rasa
o lingura de pesmet
patru linguri de bulion
o lingura de ulei de palmier
500 ml de bors de putina
aproximativ 50 de frunze de stevie
sare, piper dupa gust
- Mod de preparare sarmale vegetariene cu quinoa si gulie:
- Punem intr-o tigaie o lingura de ulei de palmier si o incalzim la foc mic.
- Adaugam ceapa, morcovul, patrunjelul, loboda si gulia, tocate marunt, amestecam totul bine si calim usor.
- Turnam si o canita mica de apa si calim toate legumele cam 10 minute.
- Cand sunt gata le luam de pe foc si le lasam sa se raceasca putin.
- Adaugam quinoa fiarta, o lingura de bulion si pesmet.
- Potrivim gustul cu sare si piper si amestecam totul bine.
- Separat oparim putin frunzele de stevie in bors le lasam sa se raceasca.
- Incepem sa facem sarmalele astfel: punem frunza in palma, adaugam o cantitate mica de compozitie si rulam usor frunza pana la jumatate. Tragem marginile peste sarmaluta astfel formata si rulam pana la capat.
- Dupa ce toata compozitia este transformata in sarmale le luam si le punem intr-un vas pe fundul caruia am adaugat frunze de stevie, pe rand, una cate una.
- Amestecam bulionul ramas cu borsul si adaugam lichidul peste sarmale cat sa acopere cam pana la jumatate vasul cu sarmale.
- Ccoperim cu frunze de stevie si si il dam la cuptor, la foc mediu, aproximativ 30-35 de minute sau pana scade zeama si se fac frunzele de stevie.
- Se servesc calde cu sau fara smantana, in functie de optiunile fiecaruia.
Pofta buna sa aveti!
Tips&Tics: Quinoa puteti gasi la orice magazin de produse naturiste sau puteti comanda online de la econatura de unde am luat si eu ;)
foarte binevenite aceste sarmalute!