• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

April 28, 2014 · 5 Comments

Cum pastram mancarea in frigider?

Practic & Util

Spune si altora!
 8     
8
Shares

La fel ca si camara sau dulapurile din bucatarie, si figiderul nostru trebuie folosit la maxim si in mod eficient in asa fel incat sa asigure o buna pastrare a alimentelor depozitate in el. Frigiderul, indispensabil intr-o bucatarie moderna, este foarte util insa nu ne va ajuta sa pastram alimentele si mancarea mai mult de cateva zile.

Cu ajutorul lui se incetineste cresterea si dezvoltarea bateriilor dar nu le si omoara. Alimentele trebuiesc pastrate in functie de specificul lor pentru a nu se deteriora rapid, mancarea in frigider putandu-se organiza tinand cont de acest lucru.frigider

Iata cum putem sa ne organizam mai bine depozitarea alimentelor in frigider pentru ca acestea sa se pastreze proaspete un timp mai mult:

1. In primul rand trebuie sa avem grija ca temperatura din interiorul frigiderului sa fie setata in jur de 0ºC si 4º C (32ºF – 39ºF) iar cea a congelatorului (daca avem combina frigorifica) sa fie la -18 grade C (0ºF). Daca aveti frigidere care nu va arata temperatura puteti rezolva situatia foarte simplu cumparand un termometru pentru frigider. 

2. Nu supra aglomerati frigiderul punand in el foarte multe alimente sau mancaruri gatite. Pentru ca frigiderul sa isi poata pastra functionalitatea la parametri normali trebuie ca aerul din interior sa circule corect. Verificati permanent umiditatea acestuia si curatati-l cat mai des posibil cu apa si otet.

3. Laptele este un aliment care se deterioreaza foarte usor asa ca trebuie tinut cat mai in spate pe rafturile frigiderului unde temperatura este mai scazuta. In nici un caz nu va fi tinut pe rafturile de pe usa acestuia deoarece aceasta deschizadu-se foarte des, lumina care patrunde si oscilatia de temperatura pot deteriora foarte rapid vitaminele fotosensibile din laptele cum sunt vitamina A, B12 si riboflavina.

4. Branzeturile trebuie tinute in frigider departe de legume care au un miros puternic cum sunt ceapa taiata deoarece acestea absorb mirosul si gustul acesteia. Branzeturile ar trebui pastrate in frigider in recipiente sau pungi de plastic inchise bine. Branzeturi cum sunt mozzarella sau feta se pastreaza in zeama lor. Parmezanul, care este o branza uscata si tare se poate pastra in frigider si pana la zece luni iar branzeturile moi pana la o saptaman. Atentie totusi la terenul de garantie.

alimente

5. Ouale, pentru a fi pastrate in bune conditii au nevoie de o temperatura constanta si scazuta in acelasi timp. Ideal ar fi sa le pastram in cofragele din carton in care le cumparam si sa le depozitam pe raftul de sus sau din mijloc al frigiderului. Cofrajele au rolul lor in pastrarea oualor: absorb eventualele mirosuri nedorite si protejeaza ouale de variatiile de temperatura si lumina, doi factori care le pot deteriora mai rapid. De obicei ouale proaspete se pot pastra in frigider pana la patru saptamani.

6. Carnea si pestele proaspete ar trebui asezate pe rafturile de jos astfel incat sa se evite situatiile in care eventualele lichide care se pot scurge de la ele sa nu contamineze alte alimente din frigider cu bacterii ca Salmonella sau E-Coli. De asemenea cel mai bine este sa le puneti inainte intr-0 punga bine sigilata sau in recipiente care pot sa impiedice o eventuala scurgere de lichid provenind de la ele.

Daca ati cumparat o cantitate mai mare de carne decat vreti sa gatiti ideal ar fi sa o pastrati in congelator iar in frigider sa lasati doar cantitatea necesara pentru meniul pe doua zile. Plusul de carne il puneti in pungi, le etichetati si le pastrati la frigider.

7. Fructele si legumele ar trebui pastrate separat unele de celelalte. De exemplu merele se pare ca au in componenta lor o substanta numita etilen pe care o elibereaza in mediul inconjurator si care influenteaza legume precum castraveti, vinete,morcov, conopida sa se vestejeasca mai rapid daca sunt pastrate la un loc. Atat fructele cat si legumele se pastreaza mai bine in ambalajul lor original sau puse in pungi de plastic bine inchise. Varza de Bruxelles, vinetele si ciupercile se pot pastra fara probleme pana la cinci zile in frigider. Ridichile si conopida se pot pastra chiar si o saptamana iar sfecla si morcovii chiar si trei saptamani.

8. Condimente si uleiuri. O data desfacute recipientele de sosuri, dresinguri pentru salata, mustar, muraturi pot fi pastrate in interiorul frigiderului plasate pe suporturile de pe usa acestuia. Ele contin substante precum otet, sare sau zahar care le confera o mai buna rezistenta in timp, fiind substante conservante. Tot aici se pot pastra si uleiuri cum sunt cele de nuci, susan, in, uleiuri care se oxideaza mai usor daca sunt tinute la temperatura mediului inconjurator.

Voi ce alte sfaturi mai stiti despre cum sa organizam si sa pastram eficient mancarea in frigider?


Spune si altora!
 8     
8
Shares
 
8
Shares
 8    
« Friptura de miel la cuptor
Cartea de bucate a lunii aprilie »

Trackbacks

  1. Cum să cureți frigiderul în 5 pași simpli - Lecturi si Arome says:
    May 22, 2017 at 5:18 am

    […] Vezi și cum păstrăm mâncarea în frigider – click aici […]

    Reply
  2. Electrocasnice incorporabile, da sau nu? - Lecturi si Arome says:
    February 11, 2015 at 3:41 pm

    […] „legată” ingenios de cea a frigiderului, ca să se deschidă amândouă deodată. În cazul frigiderului, dar şi în cel al cuptorului („rupt” din aragaz), proiectantul va trebui să ţină seama de […]

    Reply
  3. Idei simple si ieftine de organizare a bucatariei - Idei Practice says:
    January 11, 2015 at 8:20 am

    […] gândit vreodată să utilizati atât de simplu şi de eficient părţile laterale ale frigiderului? Eu una mărturisesc că […]

    Reply
  4. Desert raw cu pepene galben si prune | Lecturi si Arome says:
    August 6, 2014 at 4:48 am

    […] stiam cum sa ma racoresc dar in acelasi timp sa si mananc un dulce sanatos. Asa ca mi-am deschis frigiderul si am dat frau liber imaginatiei. Sau mai bine spus am evaluat oferta de fructe din interiorul […]

    Reply
  5. The Perfect Health Diet - Paul Jaminet (rezumat) | Lecturi si Arome says:
    May 12, 2014 at 3:58 am

    […] Păstrarea lor corectă – cartofii se păstrează la întuneric și răcoare; se aruncă cei decolorați […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

April 2014
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
« Mar   May »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316