Cum să cureți frigiderul în 5 pași simpli
Frigiderul are un rol foarte important în viața oricărei familii. Aproape că nu se poate concepe ca într-o casă să nu existe un frigider. Ne putem pune atunci întrebarea cum de au reușit bunicii și străbunicii noștri să trăiască fără el?
Pe vremuri, cel puțin la țară, oamenii se organizau altfel și căutau metode ca să își păstreze mâncarea. Beciul casei era nelipsit, iar acolo era mai răcoare. O altă metodă pe care ca și copil mi-o amintesc era păstratul mâncării în… fântână. Pur și simplu se așezau vasele cu mâncare în găleata fântânii iar aceasta se cobora până la nivelul apei, unde era cel mai rece. Metoda se putea utiliza doar dacă era o fântână individuală, în curtea unei familii, de unde numai ei luau apă.
Acum exista frigidere într-o multitudine de forme și dimensiuni, astfel încât fiecare alege în funcție de buget, ceea ce îi place. Însă, ca orice aparat electrocasnic și frigiderul trebuie menținut într-o buna stare de curățenie, ca să funcționeze bine și să aibă durabilitate în timp. Problema curățării unei combine frigorifice ca aceasta de aici, de exemplu, nu este chiar atât de simplă cum ar putea să pară la prima vedere. Și în nici un caz nu se poate spune că ar fi o muncă plăcută!
Deci cum ar trebui să procedăm ca să ne „facem viața mai ușoară” în ceea ce privește curățarea frigiderului? O să vă dau câteva idei și mijloacele necesare ca să le puneți repede în practică. Ele sunt valabile și în cazul unei curățenii complete, ocazionată de dezghețarea totală a congelatorului combinei frigorifice, dar și în cazul unei curățenii parțiale, doar în zona frigiderului atunci când dezghețarea congelatorului nu se impune. Astăzi o să mă refer doar la acest din urmă aspect, lăsând congelatorul pe altă dată.
Cum să cureți frigiderul în 5 pași simpli
1. Ca să începem curățarea frigiderului, în primul rând trebuie să facem loc înăuntru, deci trebuie să scoatem toată mâncarea de acolo. Cu această ocazie vedem și în ce stadiu se mai află toate și ce s-a mai stricat (dacă nu suntem organizați și mai uităm de alimentele din frigider). Pentru că trebuie să știi că și în frigider mâncarea se strică și încă destul de repede. Toata curățarea frigiderului trebuie efectuată în mare viteză, pentru ca alimentele scoase să nu stea prea mult timp afară. Și asta indiferent dacă avem un frigider mai mic sau mai mare.
2. Odată golit frigiderul, îl spălăm cu o cârpă moale înmuiată în ceva. Care este acel ceva îți spun chiar acum.
- Detergent de vase. O lavetă sau un burete cu puțin detergent de vase te vor ajuta să cureți imediat interiorul frigiderului. Dacă vrei altceva, natural, ai idei în continuare.
- Oțet alb. Amesteci o parte de oțet cu una de apă călduță și speli suprafețele interioare. Oțetul mai are și marele avantaj că îndepărtează mirosurile neplăcute din interior.
- Zeamă de lămâie. Storci o lămâie și cu zeama diluată în puțină apă procedezi la fel ca și cu oțetul. Și zeama de lămâie îndepărtează mirosurile neplăcute.
- Doar umezești cârpa și o treci prin bicarbonat, obținând un praf ușor abraziv, numai bun să cureți interiorul. Nu folosi însă prafuri abrazive pe bază de nisip fin, că acestea zgârie ireversibil plasticul din interior. Pe acestea le vei folosi doar pentru a curăța oale cu arsură pe ele.
- La fel ca în cazul bicarbonatului procedezi și cu orezul, ale cărui boabe pot să îndepărteze mici resturi de mizerie solidificate.
Vezi și cum păstrăm mâncarea în frigider – click aici
3. Uscarea este etapa următoare. Indiferent de metoda utilizată pentru spălare, interiorul frigiderului trebuie să rămână perfect uscat și de aceea, cu o cârpă moale și uscată, facem această operațiune ștergând totul din interior.
4. Reintroducerea alimentelor în interior. Nu cred că mai trebuie să îți spun ce înseamnă, însă ai grijă să nu bagi la loc și mâncarea care deja s-a stricat.
5. Împrospătarea este ultima etapă pe care o putem realiza după ce am reintrodus toate alimentele la loc înăuntru. În acest scop, dacă nu vrem să punem în interior săculeți cu plante aromate, special concepuți pentru așa ceva, tăiem o lămâie în felii pe care le punem pe rafturi. Aerul din interior va fi multă vreme proaspăt. Un rezultat similar se poate obține și cu un cartof. Chiar dacă nu va mirosi la fel ca lămâia, cartoful absoarbe mirosurile neplăcute din interior.
La final îți mai pot spune că poți scoate combina frigorifică din priză pe durata acelei jumătăți de oră necesară curățării frigiderului, pentru că dacă ușa congelatorului rămâne închisă, acesta nu va fi afectat.
Cât de des ar trebui curățat frigiderul? O dată pe lună, aflăm din diferite surse, dar și de n ori pe zi, dacă se impune. Adică am murdărit un raft cu ceva, curățăm pe loc cu o lavetă umedă, ca să nu rămână nici un fel de resturi ce pot provoca în timp mirosuri neplăcute.
Tu cum cureți frigiderul? Cât de des faci această operațiune și mai ales ce produse folosești pentru a duce la bun sfârșit treaba?
Caietul Cristinei says
complicata treaba. Slava Domnului ca la modelele astea noi nu mai trebuie sa facem decongelare prea des ca mie de congelator mi-e cel mai frica.
Claudia V says
Mda. Congelatorul nu e nici el greu de curatat insa te ia groaza cand trebuie sa scoti toate congelatele si stai cu teama ca se pot dezgheta inainte congelatorului :))
Laura C. says
Multumim!
Claudia V says
Cu mare placere! :) Ma bucur ca iti sunt de folos informatiile!