• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

August 23, 2017 · 35 Comments

Pâine albă de casă la mașina de făcut pâine

Aluaturi/Placinte

Spune si altora!
 166     
166
Shares

Pâine albă de casă la mașina de făcut pâine

E ceva vreme de când au apărut pe piață mașinile automate de făcut pâine. Aceste aparate electrocasnice promit clienților o pâine caldă exact atunci când aceștia o poftesc. Chiar eu am scris cândva, aici pe blog, un articol în care nu mă arătam prea încântată de un astfel de aparat electrocasnic.

Îl consideram o cheltuială inutilă și care nu se amortizează în nici un caz. Asta pentru că la mine în casă mereu s-a copt pâine, după regulile din vechime, adică în cuptorul de la aragaz, cu aluat frământat la mână.pâine albă de casă la mașina de făcut pâine

Toată treaba asta o făcea cel mai des mama, care este pasionată de copturi în general și care are mai mult timp la dispoziție. Tot ea făcea și încă mai face și cozonaci și plăcinte de tot felul. Ei bine, există în viață evenimente care te pot face să îți schimbi și cele mai îndărătnice păreri.

De când am scris articolul cu pricina, s-au petrecut mai multe evenimente. În primul rând tehnica a evoluat și odată cu ea și mașinile automate de făcut pâine. Ceva mai multă electronică în „căpușorul” lor, ceva mai mult control automat al proceselor de frământare, creștere și coacere, o mai atentă selecție a rețetelor și o mai mare flexibilitate permisă acestora sunt un prim aspect, de natură obiectivă.

În al doilea rând, întâmplare sau șansă, oricum i-as spune, acum aproape o lună de zile în urmă am primit de la Panasonic o propunere foarte tentantă. Aceea de e primi pentru testare o mașină automată de făcut pâine.

Vezi AICI cum se face pâinea FĂRĂ drojdie și FĂRĂ frâmântare

paine irlandeza cu bicarbonat de sodiu

Mai exact un Panasonic SD-ZB2512. Așa se numește „monstrul electrocasnic” cu care „m-am jucat” o vreme și care mi-a schimbat concepția despre mașinile automate de făcut pâine – vezi aici detalii despre mașină. Am încercat tot felul de rețete de pâine, brioșe și cozonac și aluat pentru pizza (aluat doar frământat la mașină).

Pâinea am făcut-o foarte variată. De la pâine albă până la pâine cu făină integrală. Adică am testat o mulțime de rețete din cartea ei. Cu asta de fapt am și început. Apoi le-am modificat, testând combinații noi, înlocuind, de exemplu untul cu uleiul, adăugând cacao, etc. Și a funcționat fără greș.

O să încerc să povestesc pe larg într-un alt articole (dacă sunteți interesați) și un review al acestei mașini de făcut pâine Panasonic precum și alte rețete testate.

Astăzi o să scriu rețeta de bază de pâine albă făcută la mașina de făcut pâine Panasonic. De la aceasta se pot face modificări în ce privește cantitățile ingredientelor și obține alte tipuri de pâine.

Click AICI pentru a vedea cum se face painea simplă de casă,
frământată de mână și coaptă la cuptorul de la aragaz

pâine rapidă de casă

Pâinea am făcut-o foarte variată. De la pâine albă până la pâine cu făină integrală. Am înlocuit chiar și untul cu ulei și a funcționat fără greș. Dar hai să vedem împreună și rețeta de bază, pe care am făcut-o imediat ce am primit mașina. Am făcut chiar și pâine cu masline.

În cartea mașinii de făcut pâine era precizat ca și tip de făină folosit 550 dar la noi nu cred că se găsește așa ceva. Am decis sa fac cu ce tip de făină aveam eu atunci în casă. Adică tip 000 pentru prajituri și cozonaci. Mi-a fost puțin teamă că nu va ieși dar a fost super bună. A crescut mult și a fost pufoasă.

Colecția de rețete pregătite la mașina de făcut pâine Panasonic:
– Cozonac cu rahat – vezi aici
– Paine cu măsline – vezi aici
– Paine cu hrișcă și tărâțe de ovăz – vezi aici
– Paine cu semințe de susan – vezi aici
– Paine cu amestec din făină fără gluten – vezi aici

Apoi am cumpărat făină de tip 650 și am folosit-o pe aceasta care este de fapt făina speciala pentru pâine. Simpla sau în diverse combinații cu făină integrală sau neagră, pâinea aceasta, făcuta la mașina de făcut pâine mi se pare foarte bună și o recomand.

5.0 from 4 reviews
Pâine albă făcută la mașina de făcut pâine
 
Save Print
Prep time
5 mins
Cook time
2 hours
Total time
2 hours 5 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Aluaturi
Cuisine: Romanească
Serves: o portie
Ingrediente
  • 600 grame de făină albă tip 650
  • 2 lingurițe cu sare
  • 2 lingurițe cu zahăr
  • 40 de grame de unt sau 40 ml ulei
  • 420 ml de apă
  • o linguriță și jumătate de drojdie uscată
3.5.3226

Mod de preparare pentru rețeta de pâine albă de casă la mașina de făcut pâine

Modul de preparare este simplu. Practic, pur și simplu iei ingredientele și le pui în cuva mașinii. Pornești programul respectiv și… aștepți. Nimic mai mult nu ai de făcut!

La programul nr.1 (cel folosit pentru făcut pâine albă de casă) prepararea a durat 4 ore cu totul (frământare, dospire, creștere aluat în mai multe etape și coacere la final).

A ieșit o pâine excelentă, pufoasă, crescută bine, coaptă bine.

Nivelele de coacere sunt trei, dar eu am ales mereu pe cel cu crustă, adică cel maxim. Pâinea nu a ieșit deloc arsă, ci doar arămie.

Am preparat apoi și pâinea de bază la programul scurt de două ore (programul nr.2). A ieșit și această variantă tot foarte bună, deși timpii de creștere, și așteptare, sunt mult reduși.

Se pun aceleași cantități de ingrediente, dar ceva mai multă drojdie, adică două lingurițe în loc de una și jumătate.

Diferența față de programul nr.1 a fost nesemnificativă și a constat doar în dimensiunile porilor din pâine, cei de la programul lung, cu creștere lentă a aluatului fiind mai uniformi.

Dar faptul cel mai grozav a fost că am înlocuit de fiecare dată untul cu ulei, adică am pus 40 grame de ulei (cântărit cu cântarul de bucătărie, ca de altfel toate ingredientele) în loc de 40 de grame de unt. Pâinea a ieșit perfectă de fiecare dată. Deci poate fi făcută pâine și de către cei care nu au voie să consume lactate sau vor ceva mai dietetic.

Am mai făcut diverse variații ale pâinii de bază. De exemplu am pus doar 450 de grame de făină albă tip 650 și 150 de grame de făină neagră. Am folosit în rest aceleași ingrediente. Altădată am pus 150 de grame de făină integrală, la care am completat desigur cu 450 de grame de făină neagră.

Așa că, de unde eram sceptică în ce privește folosirea mașinii de făcut pâine acum i-am devenit fan și doar la ea aș face pâinea pe care o consumăm în casă.

Voi folosiți mașina de făcut pâine? Ce fel de mașină de făcut pâine aveți? Cum iese pâinea la ea?


Spune si altora!
 166     
166
Shares
 
166
Shares
 166    
« 4 aparate electrocasnice de ajutor în bucătărie când e caniculă
Cum e să fii mai mult decât chef pentru o zi? »

Comments

  1. Simona says

    June 20, 2020 at 2:52 pm

    Buna ziua !o reteta pentru o paine de 1200g?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      June 20, 2020 at 7:43 pm

      Depinde mult de ce fel de masina de facut paine aveti! Din pacate nu va pot eu calcula asa ceva… Va trebui sa adaptati reteta si sa vedeti daca cuva masinii permite sa se faca o astfel de paine!

      Reply
  2. Vio says

    March 19, 2020 at 11:12 am

    Buna ziua,
    Ati facut vreodata paine cu drojdie proaspătă?dc da,cum ati procedat?
    Multumesc

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 19, 2020 at 8:46 pm

      Da! Facem des dar nu am decato retet pe blog. Vedeti aici
      https://lecturisiarome.ro/2014/10/paine-de-casa-cu-trei-feluri-de-faina/
      In cazul in care aveti drojdie proaspata si reteta prevede drojdie uscata, se foloseste jumatate. Adica in loc de 8 grame de drojdie proaspata veti folosi 4 grame de drojdie uscata. Drojdia uscata se va pune tot timpul in faina si nu in apa.

      Reply
  3. Adrian says

    March 15, 2020 at 7:25 am

    Am facut painea dupa reteta ta Cornele si da a iesit excelenta ,foarte pufoasa si gustoasa multumesc pentru reteta.

    Reply
  4. Andreea says

    August 28, 2019 at 8:18 am

    Bună. De curând miam cumpărat și eu o mașină de făcut pâine. Am făcut doar 2 pâini și din păcate se lasă la suprafață. Oare unde greșesc. Ea se coace bine dar nu iese umflata. Oare din cauza fainii sau a drojdie. Folosesc faina de la tara și drojdie uscata. Drojdia am pus un plic adik 7g.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      August 29, 2019 at 7:21 am

      Buna! Din pacate cred ca depinde de performantele masinii de facut paine. Am auzit destule cazuri in care oamennii au fost nemultumiti de cum iesea painea facuta la masina pe care o aveau. Eu am o masine de facut paine performanta si nu am avut aceasta problema. Sincera sa fiu nu cred ca e din cauza ca folositi drojide la plic si faina de la tara pentru ca si eu folosesc acelasi tip de drojdie si acelasi tip de faina. Noi avem grau si il macinam la moara si acea faina o folosesc de obicei. Ba chiar o combin cu alte tipuri de faina (in cantitate mica) si nu am avut astfel de probleme.

      Reply
      • Tudor says

        April 24, 2020 at 7:12 pm

        Dacă pâinea se ,,surpă “înseamnă că a ti pus drojdie mai mult decât trebuia

        Reply
  5. MATEI MONICA says

    March 21, 2019 at 11:26 pm

    Buna ziua,
    Multumesc pentru raspuns.
    Masina SD-2500 Panasonic este noua si situatia a aparut atat cu faina alba cat si cu cea integrala.
    Atunci cand in cuva am pus intai apa si apoi faina cu restul painea a iesit buna.

    Reply
  6. MATEI MONICA says

    March 17, 2019 at 7:13 pm

    Buna ziua,
    Ce se intampla cand pui ingredientele din lista si painea, la final are pe margini faina/ ori aluat la mijloc necopt.
    As dori sa stiu pentru ca painea e gustoasa si aparatul bun.

    Numai Bine.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      March 18, 2019 at 8:17 am

      Buna, Monica!
      Nu stiu ce sa zic. Depinde mult si de aparat. Tot timpul patesti asa?
      Daca e doar uneori sa stii ca se mai intampla sa dea si rateuri. Am patit si eu de cateva ori dar nu am reusit sa imi dau seama ce a fost in neregula. Dar daca se intampla de fiecare data inseamna ca nu e prea ok aparatul. Ce marca de masina de paine ai?

      Reply
      • Barbu Maria says

        July 12, 2019 at 10:42 pm

        Am stat toata ziua sa citesc metoda de facut paine in casa. Am cumparat o masina Tefal , am tot citit si rascit cartea care zicese explca cum se pune in fucntiune programul. Nu se intelege. Am urmat pasii asa cum am inteles din carte si din explicatiile de pe google. Nicaieri nu se spune cum procedeaza efectiv masina. Masina invarte aluatul. Eu am lasat-o sa faca o pauza o ora dupa ce a framantat la coca cam jumatate. Am apasat din nou pe start si masina a repornit framantarea ( intre timp crescuse coca). Dupa 10 minute masina s-a oprit iarasi. Nu scrie nicaieri ce se intampla , ce urmeaza sa fac in contiuare. Am pierdut faina si toate ingredientele pentru ca nu am stiut ce urmeaza si cum sa butonez iarasi masina ca sa se finaliizeze coacerea. Coca a ramas necoapta, painea nu s-a facut.
        Care sunt pasii exacti care se fac pentru finalizarea painii ?
        Multumesc

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          July 13, 2019 at 9:10 am

          Maria, din pacate nu te pot ajuta cu un sfat pentru ca nu stiu cum functioneaza masina de paine Tefal.
          Eu folosesc masina de facut paine Panasonic si nici vorba de lasat sa faca pauza sau altele. Pur si simplu setez programul si imi vad de treaba mea iar peste 4 ore beep-ul sonor ma anunta ca painea mea e gata. Si iese o paine de zile mari :)
          Asa ca nu stiu ce sa zic despre masina pe care o ai tu. Mi se pare ciudat sa zici ca ai lasat-o sa faca o pauza si apoi ai repornit-o. Normal ar trebui sa stie sa se descurce singura…

          Reply
          • Barbu Maria says

            July 28, 2019 at 1:37 pm

            Multumesc de bunavointa
            Niciunn video, nici cartile, nici …nici…nici…nu explica cum alegi un program pentru ce vrei sa faci,. E o mare mizerie. Ieri seara am incercat sa urmaresc cumva sfaturile prezentate in cartea masinii si a iesit o turata foarte scazuta. O mizeire. Cei care scriu cartile de utilizare nu prea au creier in cap. Toti explica pentru cei care deja cunosc. Eu, care prima data folosesc o masina de facut paine , nu pot intlege ce imi prezinta cartile masinii. O sa dau telefon la reprezentanta sa imi arate acolo cum se face.
            Toate cele bune.

          • Claudia Vasilache says

            July 28, 2019 at 7:16 pm

            Imi pare rau :( La masina Panasonic eu am inteles foarte bine cum se utilizeaza doar urmand indicatiile din cartea cu care a venit insotita.. Altfel mi-ar fi fost si mie greu sa ma descurc…

      • GHERMAN says

        January 21, 2020 at 10:58 pm

        Claudia in primul rand ai gresit la drojdie,este mult 7g.
        FA RETETA ASTA SI IESE DIN PRIMA
        RESPECTA CU STRICTETE GREUTATILE
        CANTAR
        TERMOMETRU LICHIDE
        LINGURITA DATA LA MASINA
        VAS GRADAT
        BOLURI MICI=5 BUC.
        RETETA PE MASINA — TEFAL – PF610138 – 16 PROGRAME
        Am facut la ia pana acum;paine ; baghete ; aluat de gogosi pufoase ;
        La livrare i-ti da 2 manuale /retete +folosinta masina + accesorii
        SI ACUM RETETA ; O RDINEA DE PUNERE IN CUVA MASINII ESTE CHIAR NUMEROTAREA PAINE PUFOASA — TIMP COACERE = 3,14 ORE
        1 APA CALDA – 35ᴼC 312 ml.-
        2 ULEI 1,5 L
        3 UNT – Temperatura camerei 30 g. – Taiat in cubulete de 8-10mm
        4 SARE 1,5 lgt.
        5 ZAHAR 1 L
        6 LAPTE PRAF 2 L
        7 FAINA 480 g.
        8 DROJDIE 1 lgt.
        9 PROGRAM MASINA – 7
        10 GREUTATE 750 g.
        11 COACERE MEDIE sau PUTERNIC
        12 GREUTATE FINALA 800g. – 810g.
        TIMP COACERE : 3:14h
        POFTA BUNA
        CORNEL

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          January 22, 2020 at 12:36 pm

          Multumesc pentru reteta, Cornel :)
          Imi permit sa te contrazic pentru ca, de atunci si pana acum tot asa fac, folosind 7 grame de drojdie si-mi iese excelent. Am facut sute de paini in 2 ani, in diferite combinatii de fainuri :)
          Reteta data de tine se potriveste pentru o masina de paine marca Tefal, nu si pentru Panasonic cum am eu. Diferenta ar fi de data setarile programelor care sunt diferite.
          Dar, sunt sigura ca este de folos faptul ca ai lasat-o aici pentru cei care au masina de paine marca Tefal.

          Reply
    • Sorin Pintea says

      March 18, 2019 at 10:11 am

      Singura explicatie ar fi ca nu amesteca toata faina. Problema apare , cel mai probabil cu faina ” de la moara”.

      Reply
  7. Alex says

    February 25, 2019 at 9:53 pm

    Pentru ce cantitate de paine sunt cantitatile din reteta?

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 25, 2019 at 9:57 pm

      Sincera sa fiu inca nu am cantarit-o dar chiar in seara asta mai fac una si revin cu un raspuns maine, dupa ce o cantaresc :)

      Reply
      • Sorin Pintea says

        March 18, 2019 at 9:02 am

        Aproximativ 950 grame, varianta cu 600g faina

        Reply
  8. tfgkyjhgy says

    February 1, 2018 at 4:15 pm

    Daca nu primeai moaca masina de paine… ramanea si azi un “strugure” prea acru pentru o “vulpe pretentioasa”.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 1, 2018 at 4:29 pm

      Masina e in teste deci NU e a mea… Cred ca si tu care ai uitat sa semnezi te gandesti ca strugurele e cam acru, nu? Altfel ai fi avut curaj sa scrii si numele in afara de atatea rautati gratuite ;) Si ma gandesc care o fi vulpea ai pretentioasa? In cazul tau invidioasa e cuvantul potrivit!

      Reply
      • Leeviiu says

        November 20, 2018 at 1:04 pm

        Lasă trollii să vorbească,ei fac zgomot si atât ?!

        Reply
  9. Rokolla says

    September 19, 2017 at 4:16 pm

    Iubesc produsele de patiserie calde si cred ca daca mi-as face paine in casa as fi prima abonata sa mananc cateva felii goale …. Ma cam ispitesti cu masina asta de facut paine

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      September 19, 2017 at 4:17 pm

      La cat e de buna te asigur ca ai manca paine goala si mai ales calda :))

      Reply
      • Alexandra says

        August 24, 2020 at 8:49 pm

        Buna seara!
        Ce rol are zaharul adăugat. Am alta marca dar văd in toate Rețetele ca se Adaugă zahăr. Încerc sa îl evit pt ca vreau sa fac pai e pt copil.

        Reply
        • Claudia Vasilache says

          August 25, 2020 at 9:31 am

          Buna ziua! Stimuleaza cresterea drojdiei. Din acest motiv se pune. Nu am incercat fara zahar deoarece am considerat ca cei care au testat aparatul si retetele pentru el au gasit in aceasta varianta cea mai buna solutie pentru o paine bine crescuta si pufoasa. Puteti incerca si fara zahar. Eu am facut paine framantata de mana si coapta la cuptorul pe gaz si nu am pus zahar. Trebuie insa sa aveti grija sa fie drojdia foarte proaspata ca sa fiti sigura ca o sa creasca.

          Reply
  10. cristina dragomir says

    August 24, 2017 at 11:58 am

    nus e compara o paine de casa cu una din comert. Eu am un alt aparat de facut paine, mai putin performant decat al tau, dar chiar si asa sunt multumita de ce iese din el fara nicio bataie de cap.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      August 24, 2017 at 3:28 pm

      Da, deci chiar merita un aparat din asta. Zic asta acum :))) Dar cu 6 ani in urma nici sa nu aud de asa un aparat.

      Reply

Trackbacks

  1. Ghebe cu maioneză făcute un pic altfel - Lecturi si Arome says:
    October 16, 2021 at 11:14 am

    […] Servim ca și aperitiv puse pe o felie de pâine proaspăt scoasă din cuptor. […]

    Reply
  2. Cartea de rețete online a anului 2017 - Lecturi si Arome says:
    January 6, 2018 at 10:29 pm

    […] Pâine albă de casă la mașina de făcut pâine […]

    Reply
  3. Pâine de casă cu hrișcă și tărâțe de ovaz (la mașina de făcut pâine) - Lecturi si Arome says:
    November 28, 2017 at 11:02 am

    […] de bază, de pâine cu făină albă o aveți aici. Pornind de la aceasta eu am încercat diferite combinații. Fie cu ingrediente extra adăugate, […]

    Reply
  4. Pâine cu măsline la mașina de făcut pâine - Lecturi si Arome says:
    October 30, 2017 at 5:40 am

    […] arătat până acum două rețete: una de pâine albă, simplă – vezi aici și alta de cozonac cu rahat, pregătite integral la mașină – vezi aici. De fapt nu e chiar […]

    Reply
  5. Cozonac cu rahat frământat și copt la mașina de făcut pâine - Lecturi si Arome says:
    September 12, 2017 at 7:16 pm

    […] cu rahat frământat și copt la mașina de făcut pâine Panasonic despre care vă povesteam aici că am primit-o pentru testare și de care sunt foarte, foarte […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023

Archives

August 2017
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
« Jul   Sep »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316