Pâine simplă de casă. Rețetă ușor de făcut! Pâine pufoasă de post. Pâine de casă fără frâmântare îndelungată. Pâine de casă rapidă, Pâine pentru începători.
Revenim încet, încet la normalitate așa că începe să se găsească drojdie în magazine. Fie că am luat mai multă făină și încă nu am consumat-o, fie că vrem totuși să evităm ieșirile zilnice din casă după o bucată de pâine, este bine să o facem în casă.
O pâine de casă nu se compara la gust cu una cumpărată. Nu știu de ce dar mie una, pâinea asta făcută ”în serie”, pe care o găsim de cumpărat în mai toate magazinele alimentare, mi se pare gumoasă și fără gust spre deosebire de cea pe care o fac în casă și care este moale, pufoasă, cu gust de pâine adevărată.
Am tot auzit spunându-se că e greu de făcut o pâine bună în casă. Da, poate părea greau, ca orice lucru pe care nu ăl știi și pe care trebuie să-l înveți. Poate că nu îți va ieși din prima dar nu trebuie să te descurajezi. Cu cât practici mai mult cu atât vei face pâini mai bune.
În principiu nici nu e greu să facă o pâinică de casă. Nu zice nimeni să te apuci acum să faci cine știe ce pâine cu maia, sau coaptă în oală cum e cea țărănească. Da, aceste pâini sunt excelente dar, ca să le faci și mai ales să-ți iasă așa cum trebuie și așa cum probabil ai tot văzut pe internet trebuie să îndeplinești anume condiții atunci când pui rețetele în practică.
Așa că astăzi o să vă arăt cum să faceți cea mai ușor de făcut pâine de casă pentru care ai nevoie de doar câteva ingediente de bază: apă, făină, sare, zahăr, ulei și, evident drojdie de bere. Zahărul se poate exclude din rețetă. Eu l-am folosit pentru a stimula drojdia să crească mai bine. Nu am avut un cub proaspăt de drojdie așa că i-am dat un ”boost” de energie hrănind-o cu puțin zahăr.
Uleiul l-am folosit la frâmântat pentru că am lucrat cu un aluat mai hidratat, aluat care este mai moale și ușor mai lipicios. Nu am vrut să-i adăug făină în plus pentru că am dorit o pâine pufoasă și moale. Ca și ulei puteți folosi atât ulei de floarea soarelui cât și un ulei de măsline dacă nu vă deranjează gustul.
De asemenea, dacă folosiți alt tip de făină e bine să rețineți că și cantitatea de apă va fi diferită. Neavând în casă făină pentru pâine de tip 650 am folosit într-o zi făină de tip 000 care este o făină cu puțin gluten, utilizată în deosebi pentru checuri și prăjituri.
Click AICI pentru a vedea cum se face
pâinea FĂRĂ drojdie și FĂRĂ frământare
A ieșit la fel, o pâine foarte bună, pufoasă, moale. Doar că, pentru a o obține am fost nevoită să micșorez cantitatea de apă. La un kilogram de făină am pus cam 500 de ml de apă. Diferitele tipuri de făină absorb diferite cantități de apă!
Am făcut un mic filmuleț pe contul de Tik Tok în care puteți vedea cât de moale și pufoasă a ieșit! Dacă vreți să mă urmăriți și acolo puteți da click AICI.
@lecturisiarome Pâine de casă, moale și pufoasa. Reteta simpla, pentru începători. #makingbreadathome #makingbread #breadrecipes #breadchallenge
Și în ce privește frământatul, sinceră să fiu nu am insistat prea mult și nici nu am folosit robot de bucătărie. Am frământat cu mâna aproximativ 10-12 minute din momentul în care am început să amestec ingredientele. Cu toate că nu am frământat mult mi-a ieșit o pâinică tare pufoasă și cu miez moale, așa cum se poate vedea și din poze. Hai să vedem cum se face, pas cu pas.
- 1 kg faină albă de grâu tip 650
- 700 ml apă calduță
- 40 grame de drojdie
- 15 grame zăhăr
- 20 grame de sare
- 50 ml ulei
Mod de preparare pentru pâine simplă de casă
- Începem prin a pregăti maiaua: punem într-un vas mic drojdia împreună cu zahărul, 100 ml de apă si 3 linguri de făină. Acoperim cu folie alimentară și lăsăm la crescut, în loc călduț, pentru câteva minute, cât să-și dubleze volumul.
- După ce maiaua a crescut putem să ne apucă de făcut pâinea.
- Cernem făina într-un vas încăpător, adăugăm sarea și amestecăm. NOTĂ! Evităm să punem sarea în maia, la început deoarece sarea inhibă dezvoltarea drojdiei! Aceasta va crește mult mai greu.
- Facem un mic crater în mijlocul făinii, punem maiaua amestecăm și adăugăm treptat și apa. Continuăm să amestecăm totul până obținem un aluat moale, ușor lipicios pe care îl vom frământa ajutându-ne de ulei. Adăugăm ulei treptat, pe măsură ce frământăm așa încât aluatul să nu ni se lipească de mâini.
- După ce am terminat de frământat dăm aluatului o formă de bilă, îl lăsăm în vas, acoperim vasul cu folie alimentară și prosop, punem vasul într-un loc cald și ferit de curent și lăsăm la dospit o oră, 2 chiar, în funcție de temperatura pe care o avem în cameră (drojdiile se dezvoltă la 24 grade Celsius) și de cât de proaspătă este drojdia.
- După ce aluatul a crescut și și-a dublat volumul presărăm puțină făină pe masa de lucru, scoatem aluatul din vas și îl modelăm în forma în care dorim să-l coacem.
- Înainte de a începe modelarea aluatului dăm drumul la cuptor și aprindem cuptorul la 200 de grade și pregătim două tăvi ca de cozonac, cu dimensiunile de 30/10 punând în ele hârtie de copt.
- Pentru a modela pâinea avem mai multe posibilități. În primul rând va trebui să cântărim aluatul și să-l împărțim în două, în mod egal.
Vezi în video de mai jos și cum se face pâinea albă de casă la mașina de făcut pâine
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
- Putem face fie o pâine simplă fie una împletită.
- Pentru cea simplă, întindem pe masa de lucru jumătate din aluat într-o ”foaie”, rulăm și punem în tavă.
- Pentru varianta împletită va trebui să împărțim cealaltă jumătate de aluat la rândul ei în 2 părți, dăm fiecărei părți formă lunguiață, ca de bastonaș și apoi împletim, suprapunând treptat cele 2 bucăți de aluat. După ce am format pâinea, o punem în tavă.
- Acoperim tăvile cu folie alimentară și lăsăm iar aluatul la dospit, la loc cald și ferit de curent, ca să-și dubleze volumul.
- După ce a crescut aluatul din tavă ungem suprafața pâinilor cu puțin ulei și dăm tăvile la cuptor pentru 30-35 minute.
- Tips: dupa ce le scoatem din cuptor, pentru anu rămâne coaja tare le stropim cu puțină apă.
- Notă: Din aluatul obținut ies 2 pâini de câte 800 grame fiecare.
Să aveți spor la făcut pâine simplă de casă!
[…] AICI pentru a vedea cum se face painea simplă de casă, frământată de mână și coaptă la […]