Pâine de casă cu hrișcă și tărâțe de ovaz (la mașina de făcut pâine)
Am promis că o să îmi fac timp ca măcar o dată pe lună să scriu o rețetă de pâine de casă încercată la mașina de făcut pâine Panasonic (ca aceasta de aici) pe care în vară am primit-o pentru testare și despre care am doar cuvinte de laudă.
Adică eu care până acum nu vedeam cu ochi buni o mașină de făcut pâine, acum am devenit fan al acesteia și o recomand celor care au puțin timp la dispoziție pentru a face o pâine în casă dar care își doresc totuși să mănânce mai sănătos.
Rețeta de bază, de pâine cu făină albă o aveți aici. Pornind de la aceasta eu am încercat diferite combinații. Fie cu ingrediente extra adăugate, cum ar fi măslinele (vezi aici rețeta), fie cu diferite procente de făină de alt fel decât cea albă.
Așa am ajuns la această formulă de pâine de casă cu hrișcă și tărâțe de ovăz care mi s-a părut foarte bună la gust. Atât făină de hrișcă cât și tărâțe de ovăz găsiți de cumpărat la magazine naturiste sau puteți comanda online de pe site-urile care comercializează acest tip de produse (vezi aici și aici).
- 500 grame de făină albă de grâu tip 650
- 50 de grame de făină de hrișcă
- 50 de grame de tărâțe de ovăz
- 40 ml de ulei
- 420 ml apă
- 1 plus ½ lingurițe de drojdie uscată
- 2 lingurițe cuzahăr
- 2 lingurițe cu sare
Mod de preparare pentru pâine de casă cu hrișcă și tărâțe de ovăz
- Începem prin a pregăti toate ingredientele necesare. Cântărim apa, făina, uleiul.
- Cernem făina albă și o amestecăm cu făina de hrișcă și tărâțea de ovăz.
- Punem în cuva mașinii mixul de făina, adaugăm apa și uleiul apoi sarea și zahărul.
- Introducem cuva în mașina de făcut pâine Panasonic și închidem capacul.
- Adaugăm drojdia în sertărașul special pentru drojdie.
- Setăm mașina la programul 1, cantitatea XL și tipul de crustă dorit.
- Pornim programul și nu mai rămâne decât să așteptăm timp de 4 ore cât durează programul.
Notă! Eu obișnuiesc să fac pâinea peste noapte programând-o să înceapă programul cu 4 ore înainte de a mă trezi. În felul acesta avem dimineața la micul dejun pâine proaspătă și caldă.
Poftă bună la făcut pâine de casă cu hrișcă și tărâțe de ovăz!
Dragomir Cristina says
tocmai mi-ai adus aminte ca nu am mai folosit de multa vreme masina de facut paine. Maine o pun la treaba ca am pofta de o paine calda cu unt si telemea, cum facea bunica la tara.
Mihaela Negrescu says
Am facut si eu saptamana trecuta paine, dar doar din faina de hrisca,sa fie fara gluten! Mi-ar fi prins bine si mie masina de facut de paine ;)! Painica ta arata foarte bine!! Imi salvez reteta!
Claudia Vasilache says
Multumesc! Da, ar fi fost mai buna fara gluten dar imi trebuie o faina speciala ca sa pot face asa la masina. Am sa caut si o sa incerc si varianta asta. :)