Pâine FĂRĂ drojdie și FĂRĂ dospire. Pâine irlandeză (Soda Bread)
Pâine FĂRĂ drojdie și FĂRĂ dospire? Da, se poate și așa. Este vorba despre cunoscuta pâine irlandeză cu bicarbonat de sodiu și iaurt este o soluție de compromis atunci când nu ai paine în casă și nici drojdie la dispoziție ca să coci ceva. Nu este o pâine pufoasă așa cum ești obișnuit atunci când coci cu drojdie sau când cumperi de la magazin. Din contra, este o pâine densă și te saturi din puțin.
Soda bread, așa cum e denumirea ei originală, crește datorită bircarbonatului din compoziție care reacționează cu iaurtul acid, reacția chimică dintre cele 2 ingrediente având acest rezultat. Atunci când este caldă, pâinea are un ușor gust de bicarbonat care însă se pierde atunci când se răcește.
Istoria pâinii irlandeze cu bicarbonat. Soda Bread
Multe produse Irlanda, supranimită și „insula de smarald” pentru că a fost dintotdeauna de culoare verde, datorită minunatelor sale pajiști, și-au căpătat un renume internațional. Pprintre acestea se numără și pâinea irlandeză cu bicarbonat (sau mai nou praf de copt).
Deși de cele mai multe ori aflăm – și ne place să credem asta – despre unele produse că au tradiție milenară, trebuie știut că bicarbonatul (și apoi praful de copt) au fost introduse în Irlanda abia după 1840.
La acea vreme Irlanda era o țară foarte săracă, așa că și această pâine a fost de fapt o pâine a oamenilor săraci. Era făcută doar din patru ingrediente: făină, iaurt (numit pe la țară și lapte acru – că tot ne place acum să readucem în actualitate vechi rețete țărănești), bicarbonat (sau mai nou praf de copt) și sare.
Care este totuși treaba cu bicarbonatul? Poate că străbunicii sau bunicii noștri își amintesc că și pe la noi pe la țară, după război, era o adevărată binecuvântare să găsești pe undeva de cumpărat drojdie. Așa era demult și în Irlanda.
De la un târg unde mergea o dată la o lună sau două, un țăran putea să își cumpere un săculeț de un kilogram (sau una-două livre, în unitățile lor englezești) de bicarbonat, pe care să-l aibă în casă. Drojdia era destul de scumpă și oricum s-ar fi stricat atâta vreme, pe când bicarbonatul stă ani de zile fără să se deterioreze și este și ieftin.
În felul acesta, țăranul irlandez sărac avea un înlocuitor pentru drojdie, din care putea să își facă pâine. Și aici mai este o discuție. Țăranii săraci nu aveau cuptor special de copt pâine, dar sobe de gătit și încălzit aveau în case. Tocmai de aceea ei își coceau pâinea lor în „cuptoare” improvizate din orice: într-un ceaun, într-o tigaie chiar, în diferite forme inventate apoi pentru pâinea lor cea de toate zilele.
Dar indiferent de formele de pâine specifice fiecărei regiuni rurale din Irlanda, ei nu uitau să cresteze deasupra pâinii o cruce cu cuțitul, pentru ca spiritele rele să le ocolească casa și Dumnezeu să-i binecuvânteze cu mila lui, pentru că și ei ca și noi, au fost un vechi popor creștin.
Străinii au fost și ei cuceriți de gustul unic al pâinii irlandeze cu bicarbonat și de simplitatea ei, astfel încât irlandezii și-au „exportat” rețeta. Și chiar dacă acum în Irlanda se pot găsi în magazine zeci de sortimente de pâine, după rețete din toată lumea, pâinea lor cu bicarbonat, simplă și gustoasă, coaptă tradițional, este mereu căutată și apreciată de localnici, dar și de turiștii veniți din toată lumea.
Iar în multe familii irlandeze, tradiția este continuată, ei preparându-și în casă o dată la două-trei zile, pâinea lor simplă și gustoasă, făcută din diferite feluri de făinuri și în diferite combinații. Există chiar și varianta în care această pâine are unt, însă, dacă e să ne gândim la faptul că a fost creată din motive de sărăcie, untul nu prea are ce cauta acolo.
Pâinea irlandeză are 4 ingrediente de bază: făină, iaurt, sare, bicarbonat. De la această rețetă de bază puteți crea, cu puțină imaginație, propria voastră rețetă de pâine irlandeză FĂRĂ drojdie. De exemplu, eu nu am avut iaurt decât 250 de grame așa că am improvizat. Am combinat iaurtul cu laptele pe de o parte pentru că aveam o cantitate prea mică de iaurt și pe de alta pentru a subția puțin iaurtul care era prea gros.
Vezi mai jos și cum se face pâinea cu praf de copt si chefir!
Nu uita să te abonezi și tu la canalul de Youtube!
În rețeta originală de pâine irlandeză se folosește ”buttermilk” care nu se traduce exact ”iaurt”, așa cum îl știm ci mai degrabă zer. Zerul este mai lichid, mai subțire și de aceea ideal ar fi să folosiți o combinație de iaurt și lapte, dacă iaurtul este mai gros.
De asemenea puteți folosi orice tip de făină, în orice combinație. Trebuie doar să țineți cont să reglați cantitatea de făină și de lapte în așa fel încât să obțineți la final un aluat ușor lipicios dar care se poate totuși lucra pentru că va trebui să-i dați o formă pentru a-l coace.
- 450 grame de făină tip 000
- 250 grame de iaurt cu 3,5 % grăsime
- 110 grame de lapte cu 3,5 % grăsime
- 4 grame de sare
- 4 grame de bicarbonat de sodiu
- pentru uns:
- o lingură cu ovăz
- o lingură cu lapte
Mod de preparare pentru pâine fără drojdie și fără dospire
- Aprindem cuptorul la 200 de grade și punem hârtie de copt în tava de la cuptor.
- Punem într-un vas făina, sarea, bicarbonatul și le amestecăm.
- Separat amestecăm laptele cu iaurtul și-l adăugăm treptat, peste făină
- Continuăm să turnăm laptele și să-l încorpormăm până când obținem un aluat omogen dau ușor lipicios.
- Punem aluatul pe masa de lucru și-i dăm o formă rotundă după care îl punem în tavă.
- Cu ajutorul unul cuțit crestăm aluatul în cruce.
- Ungem pâinea cu puțin lapte și presărăm fulgi de ovăz pentru a-i da un aspect mai frumos.
- Dăm la cuptor, la 200 de grade pentru 30 de minute (în funcție de cum coace cuptorul).
- Este gata când se rumenește și, dacă o încercam bătând cu degetele pe fundul acesteia crusta sună a gol.
Notă: Pentru această rețetă m-am ghidat după rețeta de la Joy of Baking pe care o aveți AICI în variantă video.
Să aveți spor la copt pâine FĂRĂ drojdie și FĂRĂ dospire!
Daniel says
Azi am făcut pâinea fara drojdie (ca sa scap de zaharul brun) și fără unt (ca să scap de lapte nefermentat – cu ulei nu iese bună) și fără sare (motivul pentru a face în casă). A ieșit super. Nevoia ne obligă iar dvs. ne salvați cu rețetele perfecte. Cea mai bună pâine pentru cei cu MS care iau/au luat corticoizi.
Noda Maaku says
O fi buna?
Claudia Vasilache says
O fi! :))) Noua ne-a placut! Insa gusturile difera!