• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

February 28, 2019 · 4 Comments

Gulaș cu carne de porc (tocană ardelenească)

cu carne· Feluri de baza

Spune si altora!
 10     
10
Shares

Gulaș cu carne de porc. Tocană ardelenească. Gulaș cu carne și găluște. Gulaș unguresc. 

Moldoveancă la origini, rețetele din alte zone ale țării, recunosc, nu îmi sunt prea cunoscute pentru că nu le gătesc în mod curent alor mei. Noi suntem obișnuiți cu mâncărurile mai simple, de prin zona noastră. Dar, cum tot experimentez diferite rețete mi-am zis ca, din când în când să încerc și rețete tradiționale specifice altor zone ale țărișoarei noastre.

De ceva timp mă fascinează rețetele ardelenești. Cred că mă atrag pentru că îmi aduc cumva aminte de bunicii din partea mamei care, deși născuți în Moldova, au trăit cea mai mare parte a vieții lor în Ardeal. Dorul de acele vremuri m-a făcut să-mi aduc aminte de rețeta de pastă de jumări pe care am publicat-o deja pe site – vezi aici.gulaș cu carne de porc

Și, deși mâncărurile din părțile de dincolo de Carpați sunt foarte calorice dar, drept e că și consistente, m-am gândit să le încerc și eu din când în când și să vă las și vouă rețetele împreună cu impresiile mele despre gustul preparatului respectiv.

Și am să încept astăzi cu rețeta unui gulaș cu carne de porc pe care am încercat-o zilele trecute și de care, drept să vă spun, am fost încântată. Mie nu îmi plac, în general, cartofii și cam strâmb din nas când vine vorba să îi mănânc. Însă, după ce am făcut acest gulaș cu carne de porc le dau dreptate iubitorilor de cartofi. Sunt buni :)

Nu o să vă spun că acest gulaș cu carne de porc este rețeta tradițională sau originală și nici nu o să vă spun istoria acestuia. Această rețetă este o adaptare a rețetei tradiționale și e făcută în funcție de gusturile mele. Eu sper să vă placă și varianta aceasta pentru că nouă ne-a plăcut foarte mult gustul acestui gulaș cu carne de porc.

Practic, gulașul este o tocană de cartofi cu carne, cam ceva de genul mâncării de cartofi care era preferata bunicului meu. Ce trebuie să rețineti este faptul că, specific gulașului este prezența printre ingrediente a chimenului și că nu trebuie să lipsească boiaua de ardei dulce și/sau iute plus ceapa și ardeii.

Deși prefer mâncărurile mai puțin calorice,de data aceasta mi-am făcut o poftă și am încercat acest gulaș cu carne de porc în combinație cu găluște făcute din ou și făină. Eram curioasă cum este genul acesta de mâncare și am zis că, hai, treacă de la mine, o dată pot încerca ceva mai consistent.

Combinația găluște și cartofi cred că vă imaginați cam cât de calorică este. Dar, mâncată fără pâine și mai rar, merge. Mai ales că are un gust tare bun, vă spun acum, după ce am gustat din el.

Eu să vă scriu rețeta de bază și cea pentru găluște, cu precizarea că folosirea acestuia nu este obligatorie.

5.0 from 1 reviews
Gulaș cu carne de porc (tocană ardelenească)
 
Save Print
Prep time
30 mins
Cook time
2 hours
Total time
2 hours 30 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Fel de bază
Cuisine: Romaneasca
Serves: 6 portii
Ingrediente
  • 500 grame de carne de porc
  • 500 grame de cartofi roz
  • 2 linguri de untură de porc (sau 100 ml ulei)
  • 1 lingură de boia de ardei dulce
  • ¼ linguriță de boia de ardei iute
  • 2 căței de usturoi
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov mare
  • 300 ml suc de roșii
  • 2 linguri de pastă de ardei făcută în casă
  • o lingură de vegeta naturală de la Solaris
  • patrunjel
  • sare
  • 2 litri de apă
  • Ingrediente pentru găluște
  • 1 ou
  • 80 grame de făină albă
  • un vârf de cuțit cu sare
3.5.3251

Mod de preparare pentru gulaș cu carne de porc

  • Spălăm și curățăm legumele apoi le tăiem. Cartofii îi tăiem cuburi și îi punem într-un vas cu apă rece. Morcovul îl tăiem rondele sau îl dăm pe răzătoare, ceapa o tocăm și usturoiul îl trecem prin sită sau îl tăiem foarte, foarte mărunt.
  • Carnea o tăiem cuburi de mărime potrivită. Eu am cumpărat-o gata tăiată.
  • Punem untura într-o cratiță încăpătoare și după ce s-a topit adăugăm carnea pe care o lăsăm să se prăjească, întorcând-o, din când în când pe fiecare parte, aproximativ 15 minute după care o scoatem și o dăm deoparte.
  • În aceeași cratiță punem ceapa și o lăsăm să se călească 1-2 minute dupa care adaugam morcovul si la fel, lăsăm să se calească. Eventual mai adaugăm puțină apă ca să nu se ardă.
  • Spre final adăugăm cele două feluri de boia de ardei, usturoiul precum și pasta de ardei (eu am avut făcută în casă – vezi aici rețeta) și amestecăm până la omogenizare.

gulaș din carne de porc cu găluște

  • După ce s-a gătit ceapa, punem peste ea carnea, pe care am păstrat-o la cald, adăugăm peste ele apa în care am pus și cele 2 linguri de vegeta (pot fi excluse dacă nu aveți – eu am pus pentru un gust mai bun), o lingură rasă cu sare (sau după gust) și chimenul. Acesta poate fi adăugat fie așa cum e el, fie pisat înainte. În funcție de preferințe. De asemenea se mai poate face un fel de ceai din chimen și adăuga pentru aromatizarea mâncării. Eu am ales prima variantă și am pus semințele de chimen așa cum sunt ele.
  • Lăsăm să fiarbă la foc mediu aproximativ 30-40 de minute, ca să se gătească mai bine carnea după care adăugăm cartofii și mai completăm cu restul de apă caldă și cu sucul de roșii.
  • Fierbem în continuare și când și cartofii sunt aproape gata adăugăm găluștele, pe care le-am făcut între timp și pe care le mai fierbem încă 15 minute. Servim caldă și cu mare poftă.

Mod de preparare pentru găluște din făină

Batem bine oul cu praful de sare după care adăugăm treptat făina și o încorporăm. Vom obține un aluat de consistență moale dar elastic, nelipicios, care poate fi rupt ușor.

Pentru formarea găluștelor trebuie să rupem bucăți din aluat, de mărimea unei boabe de strugure mai mare sau o nucă mai mică și, pe măsură ce le rupem, le adăugăm în apă/mâncare la fiert. Se fierb aproximativ 15 minute.

La final rămân ușor tari cam ca niște parte fierte foarte bine, nu ”al dente”. Nu le confundați cumva cu găluștele care se pun în supa de pui și care sunt moi și pufoase!

Și acum o întrebare-ncuietoare: tu cum faci de obicei gulașul din carne de porc? Aș vrea să încerc și alte variante sau poate ai mici secrete pe care să le împărtășești cu noi rferitor la prepararea unui gulaș din carne de porc gustos.

Să ai poftă la gulaș cu carne de porc!


Spune si altora!
 10     
10
Shares
 
10
Shares
 10    
« Biluțe din biscuiți cu vișine din vișinată
Cotlet de porc la cuptor cu vin. Rețetă de friptură fragedă și gustoasă »

Comments

  1. Roxy says

    September 7, 2021 at 12:37 am

    Deci n-am inteles nimic
    N-ai spus cand se pune morcovul si usturoiul.

    Reply
  2. Eva Anca says

    February 28, 2019 at 9:04 pm

    Delicios arata! Mi-ai facut tare pofta, sa stii!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      February 28, 2019 at 9:06 pm

      Ma bucur ca ti-am facut pofta! Si multumesc pentru indrumari ;)

      Reply

Trackbacks

  1. Ciorbă de ardei umpluți ardelenească. Rețetă pas cu pas! - Lecturi si Arome says:
    July 6, 2020 at 8:23 am

    […] că veți găsi aici și rețete tradiționale ardelenești. Am publicat deja rețeta de gulaș (vezi aici) sau rețeta de fasole bătută (vezi aici). Ei bine, astăzi o să vă povestesc cum se face […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

February 2019
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
« Jan   Mar »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316