Am facut acest tort cu struguri si mousse de mascarpone acum o luna, prin septembrie si am tot ezitat sa pun reteta pentru ca taiat in sectiune nu arata prea bine. Insa gustul este deosebit, asa ca dupa multe intrebari, cantariri, evaluari, mi-am spus ca totusi, desi aspectul conteaza, ce-i drept, ar fi pacat sa nu va dau reteta daca tortul este delicios.
Combinatia dintre untul de arahide si mascarpone este una de vis si nu o sa regretati daca il veti incerca. In plus se combina perfect cu aroma strugurilor, dulce si usor acrisoara. Eu am folosit in interior struguri albi, cu bobita mare, lunguiata. Din pacate nu as sti sa va spun si ce soi pentru ca nu am fost atenta la acest aspect atunci cand i-am cumparat.
De fapt nici macar nu i-am cumparat cu gandul sa ii folosesc intr-un tort. Ideea a venit, ca la multe dintre retetele pe care le incerc, abia cand am intrat in bucatarie. Initial, cand m-am apucat de treaba am gandit totul ca o tarta intoarsa cu struguri. Insa, cum urma ziua mea de nume, dupa ce am copt blatul m-am razgandit. Da, mai fac si din astea uneori :) Desi nu stiu cat e de bine sa intri in bucatarie cu o idee in cap si sa ajungi pana la urma sa faci altceva. Dar nu mai conteaza ce si cum. Important este ca a iesit un delicios tort cu struguri si mousse de mascarpone si unt de arahide!
Reteta de tort cu struguri si mousse de mascarpone si unt de arahide
- Ingrediente pentru reteta de tort cu struguri si mousse de mascarpone si unt de arahide
– pentru blat:
3 oua
120 grame de faina
un strop de sare
80 de grame de zahar
30 de grame de unt
o lingurita de esenta de vanilie
300 de grame de struguri albi
o lingura incarcata de zahar
0 lingura de unt
– pentru mousse de mascarpone si unt de arahide
250 de smantana dulce cu minim 20% grasime
150 de mascarpone
doua linguri de zahar pudrra vanilat
20 de grame de unt de arahide de la Solaris
– pentru decor si insiropat
un strugure rosu
200 ml de suc de struguri proaspat stors (eu am avut must)
- Mod de preparare pentru reteta de tort cu struguri si mousse de mascarpone si unt de arahide
- Aprindem cuptorul la 170 de grade si pregatim o tava rotunda pentru tort, cu inel detasabil, de 17 cm: punem hartie de copt pe fundul acesteia iar eretii laterali ii ungem foarte bine cu unt sau ii tapetam cu fasii de hartie de copt.
- De asemenea ungem un vas de yena cu o lingura de unt, taiem bobitele de struguri in doua, scoatem samburii si ii punem in vas dupa care presaram pe ei zaharul.
- Cand cuptorul s-a incalzit dam vasul de yena la cuptor pentru zece minute pana cand se topeste zaharul, strugurii lasa din zeama si se caramelizeaza putin. Nota: Am preferat sa fac acest lucru inainte de a pune strugurii in blat pentru a reduce din zeama lasata de acestia dar si pentru o aroma in plus. Dupa ce au trecut cele zece minute, scoatem vasul din cuptor si lasam la racit.
- Cat avem strugurii in cuptor incepem sa pregatim aluatul pentru balt. Spargem ouale intr-un castron, adaugam un praf de sare si apoi le batem un minut cu ajutorul mixerului de mana sau a robotului de bucatarie dupa care adaugam zaharul si continuam mixarea timp de zece minute, pana cand totul devine ca o crema aerata si isi tripleaza volumul. Atentie! Ouale neaparat trebuie sa fie la temperatura camerei!
- Cernem faina o adaugam treptat in compozitia de ou cu zahar amestecand, de data aceasta cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule din silicon, prin miscari usoare, de jos in sus pentru a pastra in acelasi timp aerarea cremei.
- Dupa ce am incorporat faina adaugam si untul topit procedand astfel: luam o lingura din compozitia de faina, oua si zahar si o adaugam in vasul in care avem untul topit. Amestecam bine si apoi adaugam totul in vasul mare in care este aluatul nostru de blat. Incorporam, la fel, cu miscari usoare, de jos in sus.
- Punem bobitele de strugure pe fundul tavii cu inel detasabil, turnam compozitia pentru blat in tava si o dam la cuptor pentru 20 de minute. Facem testul cu scobitoarea si daca vedem ca iese curata scoatem tava din cuptor. Asteptam cateva minute sa se raceasca in tava dupa care scoatem blatul de tort, indepartam fasiile de hartie de copt si lasam la racit in continuare pe un gratar metalic.
- Cand blatul este racit ne putem apuca de facut crema si de montat tortul.
- Pentru crema de mascarpone cu unt de arahide trebuie sa facem in primul rand frisca din smanta si cele doua lnguri de zahar, procedand asa cum am scris in amanunt aici.
- Separat amestecam untul de arahide cu branza mascarpone, omogenizam bine pana cand devine totul ca o crema.
- Luam o lingura, doua de frisca si o adaugam in crema de mascarpone si amestecam pentru a o subtia dupa care o adaugam in frisca.
- Taiem blatul in doua si asezam baza pe un platou.
- Fierbem mustul trei patru minute dupa care il lasam la racit.
- Insiropam cu jumatate din cantitatea de must. Sau putem folosi un sirop de zahar, suc de la un compot, etc
- Punem peste foaia de blat aproximativ o treime din crema si o intindem uniform.
- Cealalta parte din blat o insiropam cu jumatatea de must ramasa si o asezam peste crema intorcand-o invers, adica cu strugurii peste crema, in interior.
- Restul de crema ramasa o intindem uniform pe deasupra tortului si apoi ornam din loc in loc cu bobite de struguri rosii.
Pofta buna sa aveti!
Iuliana says
Hehe, acum cred ca stiuc e o sa fac cu mascarponele care astepata nehotarat in frigider! :)
Claudia V says
:))) Intrebarea e ce mai fac eu cu al meu care asteapta acum in frigider :)))