Anul acesta, de Crăciun, am făcut mai puțin dulce decât în anii din urmă. Am preferat să fac doar o porție de fursecuri nuci, a căror rețetă e deja publicată pe blog și canalul de Youtube (vezi aici și aici) și am testat două noi rețete, una de faguri umplute cu cremă de ciocolată și un salam de biscuiți cu mascarpone.
Am ales această ultimă rețetă, adică cea de salam de biscuiți cu mascarpone, să o public ca ultimă rețetă din anul 2011, fiind o rețetă rapidă și ușor de făcut, cu ingrediente puține și cu un rezultat absolut delicios. Mă gândesc că o să vrei să o încerci și tu pentru masa festivă de Revelion așa că acesta este un al motiv pentru care m-am grăbit să o scriu azi.
În ce privește tortul festiv din noaptea de trecere dintre ani, încă nu m-am decis ce voi face. Înclin spre un tort diplomat cu fructe, un tort de biscuiti cu ciocolată sau poate ceva extrem de simplu, transformând una din prăjiturile FĂRĂ coacere de pe blog într-un tort rapid și răcoros. Dar până una, alta, hai să vedem cum se face acest gustos salam de biscuiți cu mascarpone care mie una mi se pare mai gustos decat cel clasic, salamul de biscuiți cu rahat și stafide.
- 250 grame de biscuiți Petit Beurre
- 250 grame de mascarpone
- 20 grame de cacao
- 125 grame de ciocolată neagră (cu peste 50% cacao)
- 50 grame de zahar pudră + alte 2-3 linguri de zahăr pudră pentru tavalit
- o linguriță cu esență de vanilie sau rom (după preferință)
Mo de preparare pentru salam de biscuiți cu mascarpone, nucă și ciocolată
- Punem într-un castron brânza mascarpone și adăugăm peste ea zahărul și cacaoa. Amestecăm totul bine și dăm deoparte. Atenție! Vom lucra cu brânza mascarpone adusă la temperatura camerei!
- Separat, în alt castron pregătim biscuiții rupându-i bucăți cât mai mici.
- Ciocolata o topim pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde până devine lichidă.
- Nucile le tocăm și, de preferat, le vom și prăji puțin, cu puțină sare, pentru a intensifica aroma acestora. Eu nu am mai făcut acest lucru deoarece băiețelului meu nu îi plac nucile prăjite.
- Peste amestecul de mascarpone, zahăr și cacao adăugăm esența de rom sau vanilie, biscuiții rupți bucăți și ciocolata călduță. Atenție! Aceasta nu trebuie să fie fierbinte ci se va lăsa puțin să se răcească (3-4 minute) așa încât temperatura acesteia să ajungă cât mai aproape de cea a brânzei mascarpone, adică la temperatura camerei.
- Amestecam totul bine, împărțim cantitatea în 2. Întindem pe blatul de lucru folie alimentară și adăugăm prima jumătate. Rulăm totul strans, în formă de baton de salam, sigilăm la capete și apoi dăm la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.
- A doua zi îndepărtăm folia alimentară, tăvălim salamul prin zahăr pudră și apoi îl feliem. Servim cu poftă!
Notă. Pentru a face acest salam de biscuiți m-am inspirat din rețeta de aici unde se recomandă mai întâi să se pună compoziția la rece pentru 30-40 de minute și apoi să se ruleze în formă de salam. În cazul meu nu a fost nevoie să fac asta. Compoziția mi s-a părut foarte bine legată din prima așa că nu am mai dat la rece. E posibil ca, în funcție de tipul ciocolatei care se folosește în rețetă (eu am folosit ciocolată neagra belgiană, cu conținut mare de cacao) compoziția finală să iasă mai moale sau mai tare așa că e indicat să ții cont de acest lucru și să decizi ”la fața locului” dacă mai e nevoie să lași în prealabil compoziția la frigider înainte de a-i da forma de baton de salam.
Să ai spor și poftă la salam de biscuiți cu mascarpone, nuci și ciocolată!
Eva Anca says
Yummy, arată delicios, iar combinația mi se pare grozavă. Trebuie să testez și eu rețeta.
Claudia Vasilache says
Super! Ma bucur ca iti place! Astept impresii :)