De ce să consumi vinete în această perioadă. 20+ rețete în care să le folosești
Este vremea vinetelor și va mai fi și în lunile toamnei ce urmează. Deja atunci când treci pe aleile dintre blocuri sau pe lângă casele de gospodine, se simte mirosul inconfundabil al vinetelor coapte.
Prin alte părți, cei ce nu pot coace vinetele acasă, o fac la focul cărbunilor încinși pe undeva pe la iarbă verde, la o ieșire cu prietenii. Desigur în acest caz nu lipsesc carnea de grătar și berea aferentă.
Vânăta sau pătlăgeaua vânătă (Solanum melongena – după denumirea științifică) este o legumă extraordinară, cultivată în foarte multe țări ale lumii. Nu se știe încă exact de unde provine, însă datele cunoscute indică ca loc de origine India sau Asia de Sud – Est. În orice caz, vânăta apare menționată într-un tratat de agricultură din China în anul 544 D.Hr. Dacă atunci este menționată, cu siguranță că era cultivată de mult mai multă vreme.
Cele mai mari țări producătoare din lume sunt China, India, Egipt, Turcia și Iran. Și țara noastră produce cantități mari de vinete, dar nu se poate ridica la nivelul „giganților” care consumă vinete foarte des și prin urmare și produc foarte mult. La noi se consumă cu precădere salata de vinete și zacusca de vinete, însă există în lume sute de rețete delicioase care au la bază această legumă minune.
De ce să consumi vinete în această perioadă
Dar ce beneficii aduce consumul de vinete? Ce conține această legumă, de are un gust extraordinar și este apreciată în toată lumea?
- Vinetele conțin fier, calciu și multe alte minerale, care nu se distrug prin prepararea termică. Așa că vinetele sunt bune și coapte la grătar, pe flacără, prăjite, la cuptor sau fierte în tocăniță.
- Această legumă conține o multitudine de fitonutrienți benefici pentru creier și pentru tubul digestiv. Incidența cancerelor de colon este mult redusă în cadrul populațiilor care consumă multe vinete. Nu aruncați coaja, ci puneți în tocăniță cubulețe de vinete cu tot cu coajă, deoarece și aceasta este foarte bogată în substanțe benefice.
- Vinetele conțin multă apă și fibre alimentare, sunt sărace în calorii, dar sățioase totodată. Sunt deci ideale pentru sănătatea tractului digestiv și ajută la menținerea greutății corporale.
- Vinetele au și multă vitamina K, bună pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge și pentru sănătatea circulației și a inimii totodată.
- Este demonstrat de foarte multă vreme și reconfirmat de studii recente că vinetele ajută la prevenirea diabetului, prin complexul de vitamine, minerale și fitonutrienți.
Trebuie în încheiere să vă atrag atenția și asupra faptului că vinetele conțin alcaloizi, substanțe puternic alergene care nu sunt recomandate deloc unor anumite persoane. De asemenea, vinetele pot fi „grele” la stomac sau pentru ficat, dar nu ele ca atare, ci uleiul în exces cu care sunt preparate.
De multe ori, din păcate, în salata de vinete se pune mult ulei ca atare sau sub formă de maioneză. La fel și zacusca este preparată uneori cu foarte mult ulei. Ideea este să se folosească ulei mai puțin, sau să consumi vinete cu moderație vinetele preparate astfel. Consumată cu moderație, dar des, această legumă este minunată!
20+ rețete în care să folosești vinetele
Vezi mai jos și o listă cu peste 20 de rețete în care să folosești vinetele (apasă pe titlul rețetei pentru a o vedea):
- Salată de vinete cu dovlecei
- Mâncare de vinete cu roșii și ceapă
- Mâncare de ardei cu vinete și dovlecel
- Mâncare de vinete cu năut (rețetă de post)
- Salată de vinete de post (rețeta de bază)
- Vinete umplute cu legume la cuptor (Imam Bayildi)
- Zacusca cu vinete si gogosari pentru iarna
- Vinete la cuptor cu sos de iaurt si rodie
Vezi în video de mai jos și cum se pun vinetele pe iarnă la borcan!
Apasă pe poze și abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Public video NOU în fiecare săptămână!
- Ciuperci umplute cu vinete la cuptor
- Mancare de ardei copti cu vinete
- Vinete prajite cu usturoi
- Mancarica de pui cu vinete si dovlecei
- Chiftelute cu vinete de post
- Zacusca cu ciuperci si vinete
- Zacusca de vinete pentru iarna
- Chiftelute de vinete cu parmezan
- Paste integrale cu vinete si masline
- Vinete cu mozzarella si parmezan
- Musaca de vinete cu carne tocata
- Salata de vinete libaneza (baba ghanoush)
- Vinete marinate cu usturoi
- Salata condimentata de vinete
- Tocanita de vinete in stil italian
Să îți fie de folos!
Eva Anca says
Wow, în câte moduri se pot folosi vinetele! Eu le fac salată, pane sau le folosesc în ghiveci.
Claudia Vasilache says
Uite ca pane inca nu am incercat! Multumesc pentru idee :)