In seara asta o sa va invit la un desert special dar nelipsit de pe masa de sarbatoare. Un desert care il pregatim inainte de Craciun pentru a-l intampina cum se cuvine pe Mosul care ne aduce daruri.
Si cum Mos Craciun vine la toti copii, indiferent daca acestia au sau nu probleme de sanatate m-am gandit ca acest desert special sa fie adresat acelor copii care, din nefericire nu se pot bucura de o viata normala si trebuie sa fie atenti mereu la ce mananca, si poate, sa refuze, cu regret, deserturile pe care ceilalti copii le pot consuma fara probleme.
Ma refer acum la acei copii care sufera de intoleranta sau alergie la gluten si care isi doresc si ei un Craciun cu dulciuri de sarbatoare.
La acesti copii m-am gandit in momentul in care am facut aceste fursecuri fara gluten. Si, desi, reteta le este adresata in mod special lor dar si adultilor care sufera de aceste probleme de sanatate, aceste fursecuri din faina fara gluten, “inobilate” cu fulgi de cocos si merisoare pot sta fara probleme si pe masa de sarbatoare a persoanelor care nu au aceste probleme de sanatate, ca de altfel si tortul fara gluten cu nuca si mac a carui reteta o stiti deja de zilele trecute.
Este posibil chiar, ca multi dintre noi sa suferim de intoleranta la gluten si sa nu stim asta si atunci, normal ca un desert de acest gen, inclus in meniul nostru nu poate decat sa ne aduca un plus de sanatate.
Si chiar si asa, de multe ori e bine sa mai incercam si retete de alt gen, cu alte ingrediente in afara de cele clasice, traditionale, pe care le stim de o viata. Organismului ii priesc schimbarile in alimentatie, ii plac pauzele in consumul diferitelor ingrediente si ii dauneaza consumul repetat, zilnic al acestora. Dar poate ca stiti asta, deja.
Dar, stiti cum se zice, “vorbaria multa saracia omului”. Sa trecem la treaba si sa vedem cum se fac aceste delicioase fursecuri fara gluten, nu inainte de a specifica faptul ca acesta reteta participa la campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr.Schar” al carui regulament il gasiti pe blogul Ruxandrei (Gourmandelle) si ca este preparata cu faina fara gluten de la Dr. Schar, lider pe piata din Europa in comercializarea unei game largi de produse fara gluten destinate celiacilor.
Reteta de fursecuri fara gluten cu fulgi de cocos si merisoare
- Ingrediente fursecuri fara gluten cu fulgi de cocos si merisoare
200 de grame de faina fara gluten Dr. Schar Mix Pan (Mix B) – vezi aici un pret
50 de grame de zahar pudra
un ou
90 de grame de unt
o lingurita de praf de copt (fara gluten)
40 grame de fulgi de cocos
40 grame de merisoare uscate
un varf de cutit de scortisoara macinata
un varf de cutit de ghimbir macinat
un varf de cutit de anason macinat
un strop de sare (pentru activarea prafului de copt)
- Mod de preparare fursecuri fara gluten cu fulgi de cocos si merisoare
- Amestecam intr-un castron untul cu zaharul pana devine ca o crema
- Adaugam oul batut bine si il incorporam in crema de unt cu zahar
- Amestecam praful de copt, sarea, scortisoara, ghimbirul si anasonul cu faina fara gluten de la Dr. Schar
- Adaugam in compozitia de ou si unt fulgii de cocos si merisoarele
- Incorporam treptat si faina si omogenizam bine pana cand obtinem un aluat omogen si moale. In cazul in care aluatul vi se pare moale tineti cont ca untul din compozitie va permite acestuia sa se intareasca
- Invelim aluatul in folie de plastic si il dam la frigider pentru macar jumatate de ora cat ii trebuie untului sa se intareasca putin si sa ne permita sa il lucram mai bine
- Inainte de a ne pregati sa facem fursecurile incingem cuptorul la 180 de grade si pregatim tava de la cuptor pe care punem hartie de copt
- Se scoate aluatul din frigider si, cu ajutorul mainilor se formeza bilute de marime medie pe care apoi le aplatizam si le asezam in tava.
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Putem verifica daca sunt gata intorcand un fursec si verificand daca s-a rumenit pe fund
- Tips&Trics:
– Aluatul se lucreaza foarte bine daca toate ingredientele sunt la temperatura camerei.
– Textura acestor fursecuri difera de cele care se fac in mod obisnuit cu faina de grau insa sunt la fel de fragede.
– Se pastreaza foarte bine mai multe zile intr-o cutie de metal inchisa ermetic. Am observat ca sunt chiar mai fragede a doua zi.
Pofta buna sa aveti!
Daca v-a placut reteta nu ezitati sa o evaluati cu cinci stelute in chenarul de mai jos si sa o distribuiti pe retelele sociale! Multumesc!
corina says
Bună ziua, as vrea sa fac și eu aceste fursecuri dar pot înlocui faina fără gluten cu cea de ovăz? pot face aluatul si sa-l las la frigider peste noapte? mulțumesc mult. Sărbători cu bucurie in continuare:)
Claudia V says
Corina, nu am incercat cu faina de ovaz. Faina fara gluten de la Dr. Schar e de fapt o faina de orez. Presupun ca ies la fel de bune si cu faina de ovaz asa ca poti incerca sa o inlocuiesti. Sa fii doar atenta sa pui mai mult sau mai putin in functie de cum ti se leaga aluatul. Fursecurile in general nu sunt greu de facut, deci sigur te vei descurca :)
Cred, de asemenea ca poti lasa aluatul si peste noapte la frigider. Are la baza un aluat fraged si nu cred ca i-ar dauna mai multe ore la rece.
Daca le faci, te rog sa revii cu impresii. Sunt foarte curioasa daca ti-au iesit in varianta asta si chiar ma gandesc sa le fac si eu asa, cu faina de ovaz cu prima ocazie :)
Sarbatori fericite si tie si un An Nou plin de bucurii! :)
corina says
revin cu impresii :)) Am făcut ieri aluatul cu faina de ovaz si l-am lasat la frigider peste noapte, iar acum 15 minute i-am scos de la cuptor… fetița mea de 2 anisori a zis: ete bun bunut bituitele, deci nu se putea mai bine de atat. Sunt super, urmatoarea modificare as vrea sa o fac prin înlocuirea zahărului cu dulce de stevie. Mulțumesc pentru reteta si la mai multe in noul an. La mulți ani :*
Claudia V says
:))) Cu placere!
Ei, daca cea mica a zis ca e bun, bunut nu pot pot sa fiu decat super incantata. Cei mici sunt cei mai severi judecatori si daca ii multumesti pe ei atunci chiar ca poti fi multumit de munca depusa :)
Da, sigur se poate inlocui zahar cu Green Sugar care nu modifica gustul la temperaturi mari si hotarat lucru e mult mai sanatos asa. :)
La mult ani si voua si tot ce va doriti sa se indeplineasca! :)
NORA says
Delicioși !!! Au o aromă minunată și o textură rafinată !
😘😘😘
Claudia Vasilache says
Ma bucur ca va plac! :)
Soap Bazar says
Arata tare bine. Cred ca sunt foarte gustosi :-)
Claudia V says
Multumesc! Da, sunt foarte aromati si cu o textura aparte :)
Iuliana says
Ce bine arata. Vreau, vreau, vreau! Da’ sunt fata buna, ii las si Mosului vreo doua :D
Claudia V says
Ce noroc pe Mos :))))))