Nu stiu daca ma credeti dar pana acum nu am facut in casa turta dulce. Nu eram prea tentata nici de cea din comert. buna la gust, aromata dar totusi prea dulce pentru gusturile mele si cu destule adaosuri nesanatoase. Anul acesta insa, cum cel mic a crescut, si a inceput sa fie tentat de ce dulciuri vede am zis ca merita sa incerc sa fac in casa acest minunat desert traditional, specific sarbatorilor de iarna si sa o includ in meniul de sarbatori alaturi de cozonacul cu nuca si cornuletele cu osanza.
Am rascolit netul in lung si in lat in cautarea unei retete de turta dulce care sa fie ca cea de care imi aminteam eu ca o mancam cand eram mica si care se gaseste acum si in supermarketuri. Cea in forma rotunda, de bila, cu glazura alba pe deasupra si cu o textura moale.
Si mai doream sa nu contina miere (e controversata folosirea acesteia la temperaturi mai mari de 40 de grade) si nici prea mult zahar. Si asa am ajuns pe blogul Codrutei (Codru de Paine) pe care il mai rasfoisem admirand doar, apetisanta paine cu maia pe care o face si pe care inca nu am avut curajul sa o testez. La ea am descoperit aceasta reteta de turta dulce glazurata sau cum ii spunea ea foarte frumos, “turta dulce a copilariei“. Cum stiam ca tot ce iese din mainile ei e foarte bun nu am mai stat pe ganduri si am studiat reteta, am pregatit ingredientele si am trecut la treaba.
Eu am modificat putin reteta de turta dulce glazurata fata de cum a dat-o ea. Am “riscat” si am mai redus putin din zahar pentru a nu deveni prea dulce dat fiind ca mai are si glazura de albus pe deasupra care si aceasta contine mult zahar. Voi insa puteti pune exact cat a indicat si Codruta in reteta. Si am modificat ordinea de adaugare a ingredientelor pentru ca mi s-a parut mai practic sa pun untul si oul inainte de a pune faina.
De asemenea, am mai adaugat la final, in compozitie, o lingura de faina in plus pentru ca aluatul era prea moale si nu puteam forma bilutele de turta dulce pentru a le pune in tava. Si cum am facut pana acum de doua ori reteta va recomand sa tineti cont de faptul ca faina difera, ca un aluat poate sa “ceara” mai multa faina decat este specificat. De obicei folosesc faina macinata la noi la moara si asa am folosit si in aceasta reteta. In acest caz am mai avut nevoie de o lingura de faina in plus. Insa cand am folosit faina cumparata de tip 000, aluatul mi-a cerut mai mult de o lingura de faina. Insa ideea de baza este ca faina sa o aveti pregatita exact ca in reteta dar sa aveti si separat o rezerva de faina pe care sa o folosit in caz ca va trebuie pentru a obtine un aluat elastic si nelipicios.
Daca sunteti incepatori si in ceea ce priveste reteta de glazura din albus va mai pot da un sfat. Folositi zahar pudra cumparat din comert. Cum nici eu nu stiam acest lucru prim data am folosit zahar pudra facut in casa si glazura nu a iesit bine, nu s-a uscat cum trebuie iar zaharul nu s-a dizolvat complet, lasand glazura lipicioasa.
In mare cam astea ar fi micile secrete pe care le-am descoperit eu testand acesta reteta. In rest, sa stiti ca, desi la prima vedere poate sa para complicata (asa cum mi s-a parut si mie cand am citit-o) nu este deloc asa. Este chiar o reteta rapida, simpla si usor de facut. O sa va placa si cu siguranta veti face doua portii si nu o sa mai vreti sa va cumparati niciodata turta dulce din comert.
Reteta de turta dulce glazurata
- Ingrediente reteta de turta dulce glazurata
480 g faina (impartita in 150g + 330g)
225 grame de zahar (in reteta originala sunt 260 grame!)
125 mililitri de apa
50 grame de unt
un ou
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
un varf de cutit cu sare
o lingura de mix de condimente pentru turta dulce (eu am luat gata preparat de la LIDL)
glazura
un albus de ou
100g zahar pudra
2 linguri de apa fierbinte
- Mod de preparare reteta de turta dulce glazurata
- Incepem prin a face un sirop de zahar astfel topind, la foc mediu, intr-o craticioara de inox o lingura plina cu zahar, pana cand acesta se caramelizeaza si primeste o nuanta maro inchis. Turnam peste zahar 125 ml apa clocotita si asteptam ca acesta sa se topeasca.
- Cand zaharul s-a topit adaugam mixul de condimente, restul de zahar si amestecam, tot la foc mediu, pana se topeste zaharul. Normal ar fi ca aceasta operatiune sa o facem pana cand lichidul ajunge la 75 grade C (asa explica Codruta in reteta) insa cum nici eu nu am avut termometru am mers pe intuitie. Ideea e sa nu ajunga sa clocoteasca. Cand consideram ca a ajuns la temperatura respectiva luam craticioara de pe foc.
- Adaugam in siropul fierbinte respectiv 150 grame de faina, toata odata, si amestecam bine de tot, cu o lingura de lemn sau cu un tel, pana ce compozitia devine omogena, fara cocoloase.
- Lasam sa se raceasca putin si cat este calda inca adaugam untul si amestecam bine ca sa se topeasca si sa se incorporeze in compozitie dupa care adaugam si oul.
- Preincalzim cuptoul la foc mediu (180 de grade) si pregatim o tava, punand hartie de copt pe fundul acesteia.
- Intr-un castron, amestecam restul de faina cu sarea si bicarbonatul si apoi o adaugam treptat peste compozitia pe care am obtinut-o mai devreme.
- Framantam aluatul pana ce aluatul devine elastic si nelipicios. La nevoie mai adaugati o lingura de faina!
- Rupeti din aluat bucati cam de marimea unei nuci si le modelati cu ajutorul palmelor in forma de bila.
- Puneti-le in tava si lasati loc intre ele aproximativ 2 cm pentru ca aceste vor creste la copt si in felul acesta evitati sa se prinda na de cealalta.
- In timp ce lucrati bilele, acoperiti tava cu un prosop umed sau o folie de plastic, ca sa evitati uscarea aluatului.
- Coaceti turta dulce timp de 25 – 30 de minute, in functie de marimea pe care ati ales-o. Daca ati facut bucati mici, de, nu coaceti mai mult de 10 minute.
- Aluatul copt trebuie sa ramana oarecum moale la atingere, caci se va intari pe masura ce se va raci. Scoateti imediat tava din cuptor. Daca o veti lasa sa se usuce in cutor, turta dulce va fi prea tare cand se va raci complet.
- In timp ce turta dulce se coace sau chiar a doua zi pregatim glazura din albus astfel: intr-un vas curat, fara urma de grasime, batem bine albusul cu telul (sau mixerul), pana devine spuma, adaugam treptat zaharul pudra si continuam sa batem pana cand spuma devine lucioasa. In acest moment adaugam apa fierbinte si amestecam bine.
- Glazuram turta dulce foarte simplu, adaugand intr-un vas de plastic cu capac o lingura sau doua de glazura din albuste, punem doua sau trei bucati de turta dulce inauntru si, inchidem capacul si scuturam bine vasul in toate partile. Scoatem cu ajutorul unei furculite, bucatile de turta dulce pe un gratar de inox (asa cum vedeti in fotografie) sau pe o farfurie/ folie si continuam procedeul si cu restul de turta dulce pana o glazuram toata.
- Dam la rece si lasam sa se usuce glazura.
- Pastram turta dulce in vase inchide ermetic in care putem adauga, eventual, bucati de mar pentru a se pastra proaspata.
- In timp, daca aveti rabdare si nu o mancati, ea va deveni din ce in ce mai frageda
Pofta buna sa aveti!
Simion lavinia says
Buna seara!am incercat sa fac si eu reteta asta si nu se leaga compozitia..dupa ce am facut siropul si am pus cele 150 de grame de faina si restul de zahar..nu a ramas lichida compozitia..oare unde am gresit?
Claudia Vasilache says
Buna ziua! Nu prea am inteles ce s-a intamplat. Compozitia a ramas prea lichida? Adica nu ati putut forma un aluat solid? Daca e asa, probabil mai e nevoie de faina. Cantitatea de faina poate sa difere in functie de tipul acestei dar si de cat de uscata este.
Stefana says
Este exact turta dulce pe care o facea mama ( acu’ juma de secol :D ). N-am gasit-o nicaieri pe net pana acuma. Multumesc!
Imi amintesc doar glazurarea, care se facea intr-un lighean, cu toata glazura si prajiturelele odata. Se amestecau bine si se scoteau cu o furculita una cate una.
Claudia V says
Sa stii ca e exact ca cea de pe vremuri. Si e din ce in ce mai buna daca sta, Cu timpul devine mai moale si mai frageda. Interesant modul de glazurare de pe vremuri :))
Ma bucur ca iti place reteta si sper sa o faci ca sa te bucuri de turta dulce a copilariei ;)
Jorjette says
Arata foarte bine , nici nu se compară cu cele pe care le găseşti în comerţ. Primesc şi eu una? Aşa, de poftă…
Claudia V says
Multumesc :)
Primesti si mai multe, din pacate doar virtual :(
Daca ai fi locuit mai aproape trageam o fuga sa iti aduc :)