Cornuletele facute din aluat fraged cu osanza si smantana sunt nelipsite de pe masa de sarbatoare din ziua de Craciun. Cu ele il servim si in seara de ajun pe Mos Craciun daca trece personal pe la noi. Si, desi uneori e mai ocupat si lasa doar cadourile sub brad noi tot il asteptam cu o farfurie plina de cornulete pe care le facem cu cateva zile inainte ;)
Bineinteles ca nu exista doar o singura reteta de cornulete din aluat fraged, insa astazi o sa va dau reteta de cornulete cu osanza si smantana, asa cum o tin eu minte de la bunica mea. Este o reteta veche, insa mereu actuala.
Reteta de cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana
- Ingrediente cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana
250 grame de osanza (untura) topita
250 grame de smantana de casa
faina alba cat cuprinde
pentru umplutura : nuca, gem, ciocolata sau rahat
- Mod de preparare cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana:
- Incepem prin a face aluatul fraged cu osanza si smantana.
- Amestecam untura topita cu smantana pana se omogenizeaza bine. Adaugam treptat faina framantand pana obtinem un aluat compact, omogen si elastic, care nu se mai lipeste de maini.
- Daca smantana e mai subtire si vedeti ca aluatul nu se desprinde usor de pe maini si nu este compact, mai adaugati faina.
- Dupa ce am terminat de framantat aluatul il invelim in folie alimentara si il dam la rece, la frigider pana a doua zi. Il putem tine chiar mai mult la rece. Cu cat stam mai mult la rece cu atat devine mai fraged.
- A doua zi, inainte de a ne apuca de format cornuletele incingem cuptorul la 190 de grade.
- Impartim aluatul in patru. Asezam o bucata de aluat pe masa de lucru presarata in prealabil cu faina si o intindem in foaie subtire cu ajutorul sucitorului incercand sa-i dam o forma cat mai rotunda. Daca nu sunteti sigur ca puteţi întinde aluatul intr-o forma cat mai rotunda puteti sa folositi si o farfurie rotunda pentru a face conturul.
- Impartim cercul obtinut in opt triunghiuri pe care le decupam cu ajutorul unei forme speciale pentru taiat aluatul, sau cu ajutorul unui cutit.
- Triunghiurile obtinute le umplem cu gem amestecat cu nuca, nutella, rahat sau orice altceva dorim si le rulam.
- După ce am terminat de facut cornuletele le asezam intr-o tava in care am pus in prealabil hartie de copt
- Dam tava la cuptor timp de 20 minute sau mai bine spus pana se rumenesc.
- Dupa ce le scoateti din cuptor, le asezati frumos pe un platou si le puteti pudra cu zahar.
Pofta buna sa aveti si un Craciun plin de magie!
Sarbatori fericite!
Update – Alte retete de dulciuri traditionale, specifice sarbatorilor de iarna:
- Turta dulce glazurata (click aici pentru reteta)
- Fursecuri simple si fragede umplute cu gem (click aici pentru reteta)
- Cozonac cu nuca (click aici pentru reteta)
Laura says
Claudia, osanza sigur topita (lichefiata pe aragaz) sau doar la temperatura camerei? Vreau sa fac si eu reteta ca mai am o gramada de osanza si nu stiu ce sa fac cu ea.
Claudia V says
Eu am topit-o putin, ca la unt. Ca sa o incorporez mai usor dar daca vrei poti sa incerci si cu ea la temperatura camerei.
Ideea e ca trebuie sa o omogenizezi cu smantana si apoi sa pui faina.
Smantana poate fi mai lichida sau nu in functie de ce fel de smantana ai si atunci si cantitatea de faina poate sa difere putin.
Orice varianta ai folosi nu e gresit.
La urma urmei, mare lucru nu e decat sa amesteci totul bine si sa faci un aluat omogen din care sa faci cornulete ;)
Laura says
Fara zahar deloc in aluat, da?
Claudia V says
eu cu zaharul… suntem cam dusmani :))) Nu am pus pt ca imi e suficient cat e in umplutura. Asa le fac si pe alea din aluat cu bors. Fara zahar in aluat.
violeta says
Claudia de unde iei ozanza?eu nu am porc si nu am osanza.Am untura dar nu stiu daca ies la fel si care e gramajul de untura sau unt.Violeta
Claudia V says
Buna, Violeta!
Din fericire au am osanza de la cunostinte care mai taie porc ;)
Dar am facut si cu untura folosind acelasi gramaj.
larisabinrisa says
Nu cumva prinde gust de osana?
Claudia V says
Depinde mult de gusturile fiecaruia, cred. Mie nu mi s-a parut. Insa pot inlocui osanza cu untura sau chiar cu unt doa ca raportul osanza-unt nu va fi de 1 la 1.
Incearca ceva de genul asta daca nu tii neaparat sa faci cornulete dar sa fie si ceva umplut
https://lecturisiarome.ro/2014/12/fursecuri-simple-si-fragede-umplute-cu-gem/
Rodica Granpier says
Multumim pentru reteta <3
Claudia V says
Cu placere :)