• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

December 24, 2013 · 20 Comments

Cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana

Aluaturi/Placinte· Fursecuri/biscuiti

Spune si altora!
 20     
20
Shares

Cornuletele facute din aluat fraged cu osanza si smantana sunt nelipsite de pe masa de sarbatoare din ziua de Craciun. Cu ele il servim si in seara de ajun pe Mos Craciun daca trece personal pe la noi. Si, desi uneori e mai ocupat si lasa doar cadourile sub brad noi tot il asteptam cu o farfurie plina de cornulete pe care le facem cu cateva zile inainte ;)

Bineinteles ca nu exista doar o singura reteta de cornulete din aluat fraged, insa astazi o sa va dau reteta de cornulete cu osanza si smantana, asa cum o tin eu minte de la bunica mea. Este o reteta veche, insa mereu actuala.cornulete_osanza

Reteta de cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana

  • Ingrediente cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana

250 grame de osanza (untura) topita
250 grame de smantana de casa
faina alba cat cuprinde
pentru umplutura : nuca, gem, ciocolata sau rahat

  • Mod de preparare cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana:
  1. Incepem prin a face aluatul fraged cu osanza si smantana.
  2. Amestecam untura topita cu smantana pana se omogenizeaza bine. Adaugam treptat faina framantand pana obtinem un aluat compact, omogen si elastic, care nu se mai lipeste de maini.
  3. Daca smantana e mai subtire si vedeti ca aluatul nu se desprinde usor de pe maini si nu este compact, mai adaugati faina. 
  4. Dupa ce am terminat de framantat aluatul il invelim in folie alimentara si il dam la rece, la frigider pana a doua zi. Il putem tine chiar mai mult la rece. Cu cat stam mai mult la rece cu atat devine mai fraged.
  5. A doua zi, inainte de a ne apuca de format cornuletele incingem cuptorul la 190 de grade.
  6. Impartim aluatul in patru. Asezam o bucata de aluat pe masa de lucru presarata in prealabil cu faina si o intindem in foaie subtire cu ajutorul sucitorului incercand sa-i dam o forma cat mai rotunda. Daca nu sunteti sigur ca puteţi întinde aluatul intr-o forma cat mai rotunda puteti sa folositi si o farfurie rotunda pentru a face conturul.
  7. Impartim cercul obtinut in opt triunghiuri pe care le decupam cu ajutorul unei forme speciale pentru taiat aluatul, sau cu ajutorul unui cutit.
  8. Triunghiurile obtinute le umplem cu gem amestecat cu nuca, nutella, rahat sau orice altceva dorim si le rulam.
  9. După ce am terminat de facut cornuletele le asezam intr-o tava in care am pus in prealabil hartie de copt
  10. Dam tava la cuptor timp de 20 minute sau mai bine spus pana se rumenesc.
  11. Dupa ce le scoateti din cuptor, le asezati frumos pe un platou si le puteti pudra cu zahar.

Pofta buna sa aveti si un Craciun plin de magie!

Sarbatori fericite!

Update – Alte retete de dulciuri traditionale, specifice sarbatorilor de iarna:

  • Turta dulce glazurata (click aici pentru reteta)

turta dulce glazurata

  • Fursecuri simple si fragede umplute cu gem (click aici pentru reteta)

fursecuri simple

  • Cozonac cu nuca (click aici pentru reteta)

cozonac


Spune si altora!
 20     
20
Shares
 
20
Shares
 20    
« Carnati de casa din carne de porc si vita
Sos tzatziki cu avocado »

Comments

  1. Laura says

    July 18, 2016 at 12:41 pm

    Claudia, osanza sigur topita (lichefiata pe aragaz) sau doar la temperatura camerei? Vreau sa fac si eu reteta ca mai am o gramada de osanza si nu stiu ce sa fac cu ea.

    Reply
    • Claudia V says

      July 18, 2016 at 2:30 pm

      Eu am topit-o putin, ca la unt. Ca sa o incorporez mai usor dar daca vrei poti sa incerci si cu ea la temperatura camerei.
      Ideea e ca trebuie sa o omogenizezi cu smantana si apoi sa pui faina.
      Smantana poate fi mai lichida sau nu in functie de ce fel de smantana ai si atunci si cantitatea de faina poate sa difere putin.
      Orice varianta ai folosi nu e gresit.
      La urma urmei, mare lucru nu e decat sa amesteci totul bine si sa faci un aluat omogen din care sa faci cornulete ;)

      Reply
      • Laura says

        July 19, 2016 at 12:21 pm

        Fara zahar deloc in aluat, da?

        Reply
        • Claudia V says

          July 19, 2016 at 12:42 pm

          eu cu zaharul… suntem cam dusmani :))) Nu am pus pt ca imi e suficient cat e in umplutura. Asa le fac si pe alea din aluat cu bors. Fara zahar in aluat.

          Reply
  2. violeta says

    December 15, 2015 at 2:43 pm

    Claudia de unde iei ozanza?eu nu am porc si nu am osanza.Am untura dar nu stiu daca ies la fel si care e gramajul de untura sau unt.Violeta

    Reply
    • Claudia V says

      December 15, 2015 at 4:19 pm

      Buna, Violeta!
      Din fericire au am osanza de la cunostinte care mai taie porc ;)
      Dar am facut si cu untura folosind acelasi gramaj.

      Reply
  3. larisabinrisa says

    December 28, 2014 at 7:38 am

    Nu cumva prinde gust de osana?

    Reply
    • Claudia V says

      December 28, 2014 at 7:43 am

      Depinde mult de gusturile fiecaruia, cred. Mie nu mi s-a parut. Insa pot inlocui osanza cu untura sau chiar cu unt doa ca raportul osanza-unt nu va fi de 1 la 1.
      Incearca ceva de genul asta daca nu tii neaparat sa faci cornulete dar sa fie si ceva umplut
      https://lecturisiarome.ro/2014/12/fursecuri-simple-si-fragede-umplute-cu-gem/

      Reply
  4. Rodica Granpier says

    December 3, 2014 at 9:44 am

    Multumim pentru reteta <3

    Reply
    • Claudia V says

      December 3, 2014 at 9:48 am

      Cu placere :)

      Reply

Trackbacks

  1. Traditii culinare de Craciun la romani - Lecturi si Arome says:
    December 2, 2022 at 6:53 pm

    […] si al cornuletelor cu osanza si smantana. […]

    Reply
  2. Cozonac cu nuca (reteta traditionala) - Lecturi si Arome says:
    April 6, 2020 at 1:39 pm

    […] kg de faină alba de grau 4 oua 200 grame de osanza, untura sau unt gras de 82% 400 ml de apa minerala sau lapte 40 grame de drojdie proaspata 50 ml […]

    Reply
  3. Bomboane Raffaello cu lapte praf - rețeta veche - Lecturi si Arome says:
    December 24, 2017 at 4:39 pm

    […] Am făcut prăjituri pe care le știți deja, cum ar fi napolitana cu nucă și caramel sau cornulețele cu osânză și smântână. Dar și ceva nou cum sunt aceste bomboane Raffaello cu lapte praf după o rețetă din caietul […]

    Reply
  4. Saratele cu osanza si branza telemea - Lecturi si Arome says:
    November 30, 2016 at 9:55 am

    […] de-a bunicii, aproape distrusa de urmele lasate de trecerea timpului. Seamana putin cu reteta de cornulete cu osanza si smantana doar ca de data asta este vorba de un aluat […]

    Reply
  5. Tartă cu gem şi merengue | says:
    August 2, 2016 at 6:00 am

    […] şi îmi era poftă de ceva dulce. Aveam deja în frigider un aluat fraged făcut după reţeta asta (250 de grame de osânză topită amestecate cu 250 de grame de smântână fermentată şi […]

    Reply
  6. Cornulete fragede cu nuca si gem (de post) - Lecturi si Arome says:
    April 26, 2016 at 7:45 am

    […] din anumite motive  un meniu de sarbatori vegan sau, poate din motive de sanatate nu puteti face cornulete cu osanza si smantana. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || […]

    Reply
  7. Cozonac cu nuca - Lecturi si Arome says:
    December 22, 2014 at 6:45 am

    […] kg de faină 4 oua 300 grame de osanza 100 grame de ulei 100 grame de apa minerala sau lapte un cub mic de drojdie proaspata un plic […]

    Reply
  8. Turta dulce glazurata - Lecturi si Arome says:
    December 19, 2014 at 6:10 pm

    […] Nu stiu daca ma credeti dar pana acum nu am facut in casa turta dulce. Nu eram prea tentata nici de cea din comert. buna la gust, aromata dar toturi prea dulce pentru gusturile mele si cu destule adaosuri nesanatoase. Anul acesta insa, cum cel mic a crescut, si a inceput sa fie tentat de ce dulciuri vede am zis ca merita sa incerc sa fac in casa acest minunat desert traditional, specific sarbatorilor de iarna si sa o includ in meniul de sarbatori alaturi de cozonacul cu nuca si cornuletele cu osanza. […]

    Reply
  9. Cartea de bucate a lunii decembrie - Lecturi si Arome says:
    September 17, 2014 at 1:51 pm

    […] Cornulete din aluat fraged cu osanza si smantana […]

    Reply
  10. Traditii culinare de Craciun la romani | Lecturi si Arome says:
    December 24, 2013 at 4:55 pm

    […] si al cornuletelor cu osanza si smantana. […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023
  • 10 idei de salate pentru anotimpul rece January 13, 2023

Archives

December 2013
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Nov   Jan »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316