Imi plac retetele simple si rapide. Cu ingrediente la indemana, putin costisitoare si sanatoase. In aceasta categorie s-ar putea incadra si reteta de saratele cu osanza si branza telemea pe care o sa v-o scriu imediat. Este o reteta practica care se face fara mari batai de cap si nu cred ca exista cineva care sa poate afirma ca nu se pricepe sa o faca sau ca a dat gres in incercarea de a o face.
Asa ca eu zic ca e perfecta pentru sarbatori si buna de inclus in meniul de Craciun sau Anul Nou. Singurul “dezavantaj” este ca ar trebui sa aveti rabdare de pe o zi pe alta ca sa coaceti aluatul. In rest, de framantat nu dureaza mai mult de cinci minute, cu tot cu cantaritul ingredientelor iar de copt, intr-un sfert de ora e gata o tura de saratele. Si nu are decat 3 ingrediente!
Cu alte cuvinte mari batai de cap nu are cum sa dea aceasta reteta de saratele pe care am gasit-o intr-o carte veche de-a bunicii, aproape distrusa de urmele lasate de trecerea timpului. Seamana putin cu reteta de cornulete cu osanza si smantana doar ca de data asta este vorba de un aluat sarat.
Daca framantati aluatul in seara asta maine dimineata la prima ora va puteti apuca de facut saratelele si le puteti include in meniul de Craciun. Ce ziceti, incercati? :)
Reteta de saratele cu osanza si branza telemea
- Ingrediente reteta de saratele cu osanza si branza telemea
80 de grame de osanza sau untura
200 de grame de branza telemea
200 de grame de faina (plus o lingura, doua pentru pus pe masa de lucru)
un ou – pentru uns
seminte de mac si seminte de chimen pentru decorat
- Mod de preparare reteta saratele cu osanza si branza telemea
- Punem intr-un castron branza telemea si o pasam foarte bine cu ajutorul unei furculite.
- Adaugam osanza (untura) si faina si le amestecam cu ajutorul mainilor pana cand se omogenizeaza si rezulta un aluat omogen, moale si nelipicios.
- Formam din aluat o bila, o invelim cu folie alimentara si o dam la rece, la frigider pana a doua zi. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat devine mai freaged aluatul.
- A doua zi, scoate aluatul de la frigider cu macar jumatate de ora inainte de a-l coace.
- Aprindem cuptorul la temperatura de 200 de grade Celsius si punem intr-o tava hartie de copt.
- Impartim aluatul in doua (daca dorim sa facem saratele mai mici ca dimensiune)
- Punem o parte pe masa de lucru pe care am presarat in prealabil faina si il intindem cu ajutorul unul sucitor formand o foaie de aproximativ 1 cm grosime.
- Taiem aluatul cu ajutorul unei rozete pentru taiat aluatul sau chiar cu ajutorul unui cutit daca nu avem asa o forma si formam din aluat bastonase de marimea dorita.
Apasa AICI pentru a te inscrie-te si tu in grupul de Facebook Lecturi si Arome
Urmareste-ma si pe pagina de Facebook, Instagram si Youtube
- Punem bastonasele pe hartia de copt, le ungem cu ou batut bine in prealabil si presaram pe desupra seminte de mac sau chimen dupa preferinte.
- Dam tava la cuptor pentru aproximativ un sfert de ora. Cand observati ca incep sa se rumeneasca scoateti tava din cuptor si puneti saratelele sa se raceasca pe un platou
- Procedam la fel si cu restul de aluat pe care il coacem in continuare pana cand terminam de facut toate saratelele.
- Dupa ce s-au racit le punem intr-o cutie pentru pastrat biscuitii pentru a le putea servi atunci cand dorim
- Cu cat stau mai mult in timp cu atat sunt mai bune. Asta daca rezista sa nu le mancam. La mine in casa cererea a fost asa de mare ncat a doua zi am mai facut o tura :)
Tips&Trics
Daca nu aveti osanza (untura) puteti sa o inlocuit cu unt. Trebuie doar sa mariti cantitatea adica sa folositi 100 de grame de unt. La nevoie mai adaugati o lingura de faina. La mine nu a fost cazul insa faina difera iar eu folosesc faina macinata direct la moara.
Spor la gatit saratele cu osanza si branza telemea!
Simona says
Trebuie precizat ca dupa ce se scoate aluatul de la frigider, trebuie lasat cateva ore bune la temperatura camerei, inainte de a putea fi modelat, deoarece din cauza unturii e tare aluatul. Adica daca te grabesti, nu prea e ok.
Saratelele au iesit foarte bune, insa aluatul obtinut nu se modeleaza usor, nici vorba de impartit in doua, abia am intins o foaie din care mi-a iesit o tava de saratele.
Claudia Vasilache says
Da, trebuie lasat putin sa se mai inmoaie dar nu exagerat de mult pentru ca dupa aceea, daca e prea moale nici asa nu e ok. Nu se taie prea bine.
corina says
Unde incarc pozele?
Claudia V says
Din pacate nu am inca un formular pentru incarcarea pozelor. Te rog sa le trimit pe mail (il gasesti la rubrica Despre mine) sau prin mesaj pe pagina de Fb al site-ului.
Eu le preiau si le incarc aici la rubrica “Retete testate de voi”
https://lecturisiarome.ro/stil-de-viata/retete-testate-de-voi/
Abia astept sa le trimiti! Multumesc mult! :)
corina says
Desi au trecut sarbatorile, mi-am propus sa fac maine aceste saratele înlocuind osanza cu unt. Revin cu impresii mâine si cu ceva poze:). Abia aștept. …
Claudia V says
Nu conteaza cand le facem. Sunt bune tot anul ;)
Abia astept sa revii cu impresii si poze :)
Spor la gatit!
corina says
Am revenit :). Ca si la biscuiții cu merișoare am avut-o ca ajutor pe fetita mea, care m-a ajutat de la framantat pana la pus susan si mac cu pumnul pe saratele :)). Dar important e ca au ieșit mai mult decât bune, incat s-au mutat in bucatarie jumătate din jucăriile fetiței, ca sa pape si ele saratele bunute. O singura remarca.. e putin aluatul pentru cererea care a fost ;). A trebuit să le ascund sa se mai manance si mancare. Mulțumesc inca o data pentru retete :*
Claudia V says
:))) Ma bucur ca v-au placut.
Da, stiu ca asta e un defect, faptul ca am facut in cantitate mic. Si eu am patit la fel, a trebuit sa fac si o tura a doua :)))
larisabina says
acum am pregatit si eu aluatul, sunt curioasa cum va iesi la gust….
Claudia V says
Astept impresii :)
Depinde mult si de branza. Eu am facut in doua ture dar nu cu aceasi branza si una mi s-a parut prea sarata pentru gustul meu.
Daca faci si poze te rog sa imi trimiti ca sa pun pe site la rubrica “Retete testate de voi” :)
Multumesc!
addnia says
Craciun fericit si niste sarbatori asa cum ti le doresti!
Claudia V says
Multumesc! La fel si tie, Dia! :)
alina says
O sa le fac si eu, dar de Anul Nou, nu mai timp maine si pentru saratel
Claudia V says
:) Te cred. Astept sa imi spui parerea ta dupa ce le testezi :)
Craciun fericit! :)