• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

December 23, 2014 · 14 Comments

Saratele cu osanza si branza telemea

cu carne· Fursecuri/biscuiti

Spune si altora!
 102     
102
Shares

Imi plac retetele simple si rapide. Cu ingrediente la indemana, putin costisitoare si sanatoase. In aceasta categorie s-ar putea incadra si reteta de saratele cu osanza si branza telemea pe care o sa v-o scriu imediat. Este o reteta practica care se face fara mari batai de cap si nu cred ca exista cineva care sa poate afirma ca nu se pricepe sa o faca sau ca a dat gres in incercarea de a o face.

Asa ca eu zic ca e perfecta pentru sarbatori si buna de inclus in meniul de Craciun sau Anul Nou. Singurul “dezavantaj” este ca ar trebui sa aveti rabdare de pe o zi pe alta ca sa coaceti aluatul. In rest, de framantat nu dureaza mai mult de cinci minute, cu tot cu cantaritul ingredientelor iar de copt, intr-un sfert de ora e gata o tura de saratele. Si nu are decat 3 ingrediente!saratele cu osanza si branza

Cu alte cuvinte mari batai de cap nu are cum sa dea aceasta reteta de saratele pe care am gasit-o intr-o carte veche de-a bunicii, aproape distrusa de urmele lasate de trecerea timpului. Seamana putin cu reteta de cornulete cu osanza si smantana doar ca de data asta este vorba de un aluat sarat.

Daca framantati aluatul in seara asta maine dimineata la prima ora va puteti apuca de facut saratelele si le puteti include in meniul de Craciun. Ce ziceti, incercati? :)

Reteta de saratele cu osanza si branza telemea

  • Ingrediente reteta de saratele cu osanza si branza telemea

80 de grame de osanza sau untura
200 de grame de branza telemea
200 de grame de faina (plus o lingura, doua pentru pus pe masa de lucru)

un ou – pentru uns

seminte de mac si seminte de chimen pentru decorat

  • Mod de preparare reteta saratele cu osanza si branza telemea
  • Punem intr-un castron branza telemea si o pasam foarte bine cu ajutorul unei furculite.
  • Adaugam osanza (untura) si faina si le amestecam cu ajutorul mainilor pana cand se omogenizeaza si rezulta un aluat omogen, moale si nelipicios.
  • Formam din aluat o bila, o invelim cu folie alimentara si o dam la rece, la frigider pana a doua zi. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat devine mai freaged aluatul.
  • A doua zi, scoate aluatul de la frigider cu macar jumatate de ora inainte de a-l coace.
  • Aprindem cuptorul la temperatura de 200 de grade Celsius si punem intr-o tava hartie de copt.
  • Impartim aluatul in doua (daca dorim sa facem saratele mai mici ca dimensiune)
  • Punem o parte pe masa de lucru pe care am presarat in prealabil faina si il intindem cu ajutorul unul sucitor formand o foaie de aproximativ 1 cm grosime.
  • Taiem aluatul cu ajutorul unei rozete pentru taiat aluatul sau chiar cu ajutorul unui cutit daca nu avem asa o forma si formam din aluat bastonase de marimea dorita.

Apasa AICI pentru a te inscrie-te si tu in grupul de Facebook Lecturi si Arome
Urmareste-ma si pe pagina de Facebook, Instagram si Youtube

  • Punem bastonasele pe hartia de copt, le ungem cu ou batut bine in prealabil si presaram pe desupra seminte de mac sau chimen dupa preferinte.
  • Dam tava la cuptor pentru aproximativ un sfert de ora. Cand observati ca incep sa se rumeneasca scoateti tava din cuptor si puneti saratelele sa se raceasca pe un platou
  • Procedam la fel si cu restul de aluat pe care il coacem in continuare pana cand terminam de facut toate saratelele.
  • Dupa ce s-au racit le punem intr-o cutie pentru pastrat biscuitii pentru a le putea servi atunci cand dorim
  • Cu cat stau mai mult in timp cu atat sunt mai bune. Asta daca rezista sa nu le mancam. La mine in casa cererea a fost asa de mare ncat a doua zi am mai facut o tura :)

Tips&Trics

Daca nu aveti osanza (untura) puteti sa o inlocuit cu unt. Trebuie doar sa mariti cantitatea adica sa folositi 100 de grame de unt. La nevoie mai adaugati o lingura de faina. La mine nu a fost cazul insa faina difera iar eu folosesc faina macinata direct la moara.

Spor la gatit saratele cu osanza si branza telemea!


Spune si altora!
 102     
102
Shares
 
102
Shares
 102    
« Racituri din carne de curcan
Craciun fericit si binecuvantat! »

Comments

  1. Simona says

    December 29, 2021 at 9:15 am

    Trebuie precizat ca dupa ce se scoate aluatul de la frigider, trebuie lasat cateva ore bune la temperatura camerei, inainte de a putea fi modelat, deoarece din cauza unturii e tare aluatul. Adica daca te grabesti, nu prea e ok.
    Saratelele au iesit foarte bune, insa aluatul obtinut nu se modeleaza usor, nici vorba de impartit in doua, abia am intins o foaie din care mi-a iesit o tava de saratele.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      December 29, 2021 at 11:16 am

      Da, trebuie lasat putin sa se mai inmoaie dar nu exagerat de mult pentru ca dupa aceea, daca e prea moale nici asa nu e ok. Nu se taie prea bine.

      Reply
  2. corina says

    January 8, 2015 at 11:37 am

    Unde incarc pozele?

    Reply
    • Claudia V says

      January 8, 2015 at 12:09 pm

      Din pacate nu am inca un formular pentru incarcarea pozelor. Te rog sa le trimit pe mail (il gasesti la rubrica Despre mine) sau prin mesaj pe pagina de Fb al site-ului.
      Eu le preiau si le incarc aici la rubrica “Retete testate de voi”
      https://lecturisiarome.ro/stil-de-viata/retete-testate-de-voi/
      Abia astept sa le trimiti! Multumesc mult! :)

      Reply
  3. corina says

    January 7, 2015 at 11:57 am

    Desi au trecut sarbatorile, mi-am propus sa fac maine aceste saratele înlocuind osanza cu unt. Revin cu impresii mâine si cu ceva poze:). Abia aștept. …

    Reply
    • Claudia V says

      January 7, 2015 at 2:39 pm

      Nu conteaza cand le facem. Sunt bune tot anul ;)
      Abia astept sa revii cu impresii si poze :)
      Spor la gatit!

      Reply
      • corina says

        January 8, 2015 at 11:33 am

        Am revenit :). Ca si la biscuiții cu merișoare am avut-o ca ajutor pe fetita mea, care m-a ajutat de la framantat pana la pus susan si mac cu pumnul pe saratele :)). Dar important e ca au ieșit mai mult decât bune, incat s-au mutat in bucatarie jumătate din jucăriile fetiței, ca sa pape si ele saratele bunute. O singura remarca.. e putin aluatul pentru cererea care a fost ;). A trebuit să le ascund sa se mai manance si mancare. Mulțumesc inca o data pentru retete :*

        Reply
        • Claudia V says

          January 8, 2015 at 12:07 pm

          :))) Ma bucur ca v-au placut.
          Da, stiu ca asta e un defect, faptul ca am facut in cantitate mic. Si eu am patit la fel, a trebuit sa fac si o tura a doua :)))

          Reply
  4. larisabina says

    December 29, 2014 at 4:29 pm

    acum am pregatit si eu aluatul, sunt curioasa cum va iesi la gust….

    Reply
    • Claudia V says

      December 29, 2014 at 4:33 pm

      Astept impresii :)
      Depinde mult si de branza. Eu am facut in doua ture dar nu cu aceasi branza si una mi s-a parut prea sarata pentru gustul meu.
      Daca faci si poze te rog sa imi trimiti ca sa pun pe site la rubrica “Retete testate de voi” :)
      Multumesc!

      Reply
  5. addnia says

    December 23, 2014 at 9:51 pm

    Craciun fericit si niste sarbatori asa cum ti le doresti!

    Reply
    • Claudia V says

      December 24, 2014 at 5:15 am

      Multumesc! La fel si tie, Dia! :)

      Reply
  6. alina says

    December 23, 2014 at 7:42 pm

    O sa le fac si eu, dar de Anul Nou, nu mai timp maine si pentru saratel

    Reply
    • Claudia V says

      December 24, 2014 at 5:16 am

      :) Te cred. Astept sa imi spui parerea ta dupa ce le testezi :)
      Craciun fericit! :)

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023
  • Prăjitură rapidă cu mascarpone January 19, 2023

Archives

December 2014
MTWTFSS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« Nov   Jan »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316