Dulceață de ardei iuți numai bună lângă o friptură
Acum vreo două săptămâni, când era încă frumos afară, mi-am făcut curaj să încerc o dulceață de ardei iute. Am tot auzit eu de ea prin online și chiar cineva m-a întrebat pe Facebook dacă am rețeta pe blog. Nu o aveam dar va fi de acum înainte. Și nu doar pe blog ci și în format video, pe canalul de Youtube.
Eram și eu tare curioasă cum e, dacă e bună, ce gust poate să aibă etc. Așa că m-am pus pe studiat ca să văd cum se face și am deci să merg pe varianta simplă, de bază, de la care puteți face voi alte combinații.
Rețeta de bază presupune practic existența a 3 ingrediente principale: ardei iuți, oțet și zahăr. Cum însă această variantă poate ieși foarte iute, cantitatea de ardei iuți poate fi micșorată și înlocuită cu o cantitate echivalentă de ardei capia sau chiar gogoșari.
Ca și tehnică este o dulceață pentru că fierbem un sirop din oțet și zahăr dar ca și consistență să nu vă așteptați să fie una ca la dulceață decât dacă aveți răbdarea să tocați ardeii la mână, ceea ce eu nu am făcut.
Pentru o aromă în plus se poate pune ghimbir sau usturoi sau alte condimente după plac iar pentru a se lega mai repede siropul se pot adăuga și câteva mere rase în compoziție. Mere au pectină care leagă practic un gem sau o dulceață. În acest caz durata de fierbere va fi mai mică, dulceața se va lega mai repede.
Ce este important de reținut la această dulceață de ardei iuți este faptul că va trebui să lucrați doar cu mănuși. Nu luați acest sfat în glumă! Iuțeala ardeilor este dată de capsaicină, o substanță care, ca orice substanță poate trece prin piele! Ea este responsabilă de faptul că ardeii iuți ne ”pișcă” la limbă și vă puteți imagina cam cât de dureros poate fi contactul cu vreo 500 de grame sau poate mai mult de ardei iuți.
Vezi și rețeta video mai jos.
Aboneaza-te și tu! Click pe clopoțel pentru a afla primul noutățile!
Un alt sfat pe care aș vrea să vi-l dau și de care ar trebui să țineți cont este să fierbeți siropul de oțet și zahăr cu ușile și geamurile deschise. Înițial, la începutul fierberii, aburii care se vor ridica vor fi deranjanți dar pe măsură ce fierberea continua și oțetul se evaporă, aerul devine mai respirabil.
Dacă sunteți mai sensibili sau aveți probleme respiratorii nu v-aș sugera să faceți această dulceață. Chiar și în etapa curățării și a tocării ardeilor se poate simți capsaicina în aer și irita mucoasa respiratorie. Sau, dacă folosiți un blender, așa cum am folosit eu, nu faceți ca mine, adică nu uitați să puneți capacul ca să închideți recipientul blenderului. Am făcut această greșeală și m-am trezit în secunda doi că nu mai pot respira.
Acum cred că înțelegeți de ce am spus la început că mi-am făcut în sfârșit curaj să încerc această dulceață de ardei iute, o dulceață într-adevăr deosebită dar care nu se face chiar atât de ușor ca o dulceață obișnuită.
- 550 ardei iuți
- 350 ardei capia
- 400 zahăr
- 300 oțet de vin alb de 9 grade
Mod de preparare pentru dulceață de ardei iute
- Spălăm bine ardeii și ardeii iuți.
- Tăiem pe rând ardeii, scoțând cotoarele, îndepărtând nervurile și semințele.
- Tocăm ardeii în bucăți mai mici.
- Punem ardeii în vasul blenderului sau al robotului și îi pasăm ușor fără a-i transforma într-o pastă.
- Turnăm oțetul peste zahăr sau invers (nu contează), amestecăm bine și apoi pune pe foc și lăsăm să fiarbă aproximativ 10-15 minute după care adăugăm amestecul de ardei și lăsăm în continuare să fiarbă până se leagă dulceața. Poate dura 35-30 de minute, în funcție de cum sunt ardeii, ce fel de ardei, câtă zeamă au lăsat când i-am pasat etc. Tips: Pentru a se lega mai repede putem adăuga 2 mere rase.
Vezi în video de mai jos cum se sterilizează borcanele și capacele!
Abonează-te și tu la canalul de Youtube!
Apasă și pe clopoțel pentru noutăți!
- Când dulceața s-a legat o turnăm imediat, așa fierbinte, în borcane sterilizate în prealabil, închidem cu capacul, întparcem borcanele sunt fundul în sus și acoperim cu un prosop după care le lăsăm să se răcească lent.
- După ce s-au răcit le punem la loc răcăroros, în cămară și le deschidem când vrem să servi dulceața lângă o friptură delicioasă ca aceasta de AICI sau AICI.
Să aveți spor la făcut dulceață de ardei iute!
Leave a Reply