O vizita la Selgros Bacau
Duminica care tocmai a trecut am fost invitata, impreuna cu fetele din grupul de #bloggeritebacau, sa facem o vizita ” de lucru” la Selgros Bacau. Cred ca despre Selgros toata lumea a auzit si poate multi dintre voi macar o singura data si ati facut de acolo cumparaturile, asa ca acest mic articol despre vizita noastra acolo cred ca o sa fi se para interesant.
Mai ales ca sunt lucruri pe care nu aveti cum sa le stiti, dat fiind faptul ca mai bine de jumatate din timpul petrecut in incinta Selgros Bacau a fost folosit pentru a vizita mica fabricuta de prelucrare a carnii, deci vor fi informatii pe care in mod obisnuit nu le puteti afla cand mergeti la ei la cumparaturi.
Sau mai bine spus le puteti afla si vedea si singuri cu conditia sa va alocati macar o ora pentru asta atunci cand mergeti la cumparaturi, pentru ca da, oricine poate intra, respectand, evident protocolul de rigoare (spalat pe maini, imbracat cu halate, papuci, bonetica de unica folosinta) sa viziteze mica fabricuta de prelucrare a carnii din Selgros Bacau.
As putea sa va scriu multe despre cum se desfasoara munca acolo insa cred ca imaginile sunt cele mai concludente. Amanunte de genul, cate schimburi, cati oameni angajati, de unde provin carcasele de animale, etc, cred ca sunt mai mult informatii demne de un articol de ziar scris de un reporter priceput.
Despre fabricuta de carne Selgros Bacau …
… multe ar fi de povestit… Ca si blogger culinar, cumva in misiune :) am facut o multime de fotografii asa ca o sa va spun doar cateva impresii lasate de fabricuta si o sa va las sa vedeti mai multe imagini care vorbesc de la sine si pe care le gasiti in colajul de mai jos.
De la intrarea in fabricuta unde incepe receptionarea, cantarirea si luarea in evidenta a carcaselor care urmeaza a fi prelucrate, la transarea bucatilor de carne astfel incat sa fie cat mai eficient folosite in prelucrare, la transformarea lor in mici delicii culinare traditionale, cum ar fi micii, carnatii si alte specialitati din carne, la afumarea acelor bucati de carne care se preteaza la acest procedeu, racirea si apoi ambalarea si pastrarea acestora in conditii de igiena stricta, etc.
Sincera sa fiu nici nu stiu cand a trecut o ora, timpul petrecut in incinta fabricutei de prelucrare a carnii din Selgros Bacau. Parca a zburat efectiv, probabil pentru ca mi s-a parut interesant sa aflu tot ce se intampla acolo si m-am bucurat ca un copil in ”saptamana altfel” :) dornic de informatii noi. Ce am retinut eu din vizita asta este ca cei ce lucreaza acolo sunt adevarati profesionisti, ca lucreaza in conditii foarte bune de igiena si siguranta alimentara si trec oricand cu bine orice ”examen” din partea organelor de control abilitate sa o faca. Ca se aprovizioneaza cu carne din productie interna in mare majoritate. Exista si cateva importuri dar in raport nesemnificativ. Ca au retete proprii si nu folosesc aditivi ci doar amestecuri de condimente speciale, tipice fiecarui tip de preparat in parte, condimente care sunt luate de la furnizorii proprii.
Una peste alta, pe mine aceasta vizita in fabricuta de prelucrare a carnii de la Selgros Bacau m-a convins ca pe viitor sa trec mai des pe la ei cand vreau sa ma aprovizionez cu carne proaspata sau chiar preparata. Nu sunt eu mare consumatoare de mici sau carnati dar uneori o pofta mai vine. Acum pe timp de vara, la un gratar… ;)
Am trecut, cum era de asteptat si pe la raionul de desfacere a preparatelor din carne unde, asa cum poate stiti, se gasesc atat preparate din productie proprie cat si produse de alte firme. Dupa aceasta vizita, la urmatoarea tura de shopping clar voi alege din raftul cu preparate din productie proprie Selgros Bacau ;)
La raionul de peste …
Buuun… sa trecem mai departe, pentru ca povestea nu se termina aici. Dupa ce am terminat, cu parere de rau vizita in fabricuta ne-au fost prezentate si celelalte raioane din categoria food. Va dati seama ca mie una, cel putin, nu imi mai vedea sa plec de acolo :)))
La raionul de peste si preparate din peste, nou infiintat, am putut admira bazinele cu pesti si crabi vii dar si diferitele sortimente de peste sau fructe de mare congelate si pastrate in gheata si am putut gusta o delicioasa salata cu icre si peste. Imaginile vorbesc de la sine ;)
La raionul de delicatese …
Apoi, la raionul de delicatese … drept sa zic, nici nu stii unde sa te uiti si ce sa admiri (ca sa nu zic sa cumperi). Iaurturi de tot felulul si toate marcile adica pentru toate preferintele, zeci sau poate sute, (doar cei din contabilitatea Selgros Bacau cred ca stiu exact cate :)) feluri de branzeturi, unt, oua… ce sa mai zic… gasesti tot ce vrei si ce nu vrei acolo. De la produse bio, chiar si vin bio!, si pana la produse despre care am auzit doar in emisiunile culinare de la un anumit post de televiziune specializat in asa ceva. Si sa va dau un exemplu: branza Burrata, adica, pentru cei ce nu stiu, un fel de branza mozzarella care in interior are un sac plin cu smantana grasa si unctuoasa… cu un gust … wow … desavarsit … Evident ca am fost invitate sa o degustam si nu cred ca vreuna dintre noi ar putea afirma ca nu i-a placut. Spun asta dupa cat de multe ”wow” si ”mmm … ce buna e” s-a auzit pe timpul degustarii.
La raionul de fructe si legume …
Odata ce am terminat de admirat/savurat/degustat/pozat branza Burrata, am trecut la raionul de legume si fructe. Dragii mei… raiul pe Pamant pentru un foodie :) Nici nu stiu ce sa va zic despre acest raion asa de multe ar fi de spus. Pe scurt, ca deja m-am lungit la vorba, ca de obicei, va zic ca gaseste acolo de toate, absolut de toate: de la mere autohtone, la rosii si castraveti, la nuca de cocos, fruct de cacao si banane rosii (da, ati citit bine, banane rosii! – un alt soi de banane despre care nu mai auzisem pana acum), la sparanghel, cartofi mov, alge de diferite tipuri, radacina de turmeric, napi, topinambur… si pana la floricele comestibile, faimoasele microgreens din diferite seminte, de la creson la floarea soarelui… si… eu zic sa trageti o fuga pana la Selgros si sa vedeti cu ochii vostri ca prea e frumos acolo. Si, evident, nu doar sa vedeti ci si sa va cumparati ceva, ca doar nu o sa ramaneti cu pofta :)
In mare si prea putin pe scurt :) – sper sa nu va fi plictisit citind- cam astea au fost partile pozitive despre vizita la Selgros care s-a incheiat si cu o degustare a produselor din productia proprie, cum era si normal, nu? ;)
Cand legislatia nu permite …
Poate va asteptati sa urmeze si niste parti negative… Ei bine… singurul lucru negativ pe care l-as mentiona (din pacate exista unul) nu tine de cei de la Selgros Bacau ci de legislatia romana. Am fost curioasa sa aflu ce se intampla cu marfa care e pe punctul sa expire in cateva zile. Mi s-a spus ca sunt promotii de tip 1 plus 1 gratis iar ce nu se vinde nici asa… se arunca pur si simplu. Nu la gunoi. Exista o firma specializata care colecteaza aceasta marfa expirata si care mai apoi probabil o distruge fiind considerata gunoi.
Mi se pare normal sa nu vinzi marfa expirata insa ma gandesc cat de multa mancare totusi se arunca la gunoi, o parte poate chiar si pe nedrept pentru ca se stie ca unele termene de valabilitate (pentru unele produse) sunt puse doar pentru ca asa e obligatoriu si produsele nu sunt neaparat si stricate. Ca si ambasador Food Revolution pentru Romania, nu pot sa nu constat cu tristete acest lucru mai ales ca, asa cum se poate vedea si in infograficul de mai jos, statisticile arata ca o treime din mancarea produsa in lume este risipita.
In fine, daca treaba asta nu poate fi evitata, exista insa si varianta ca aceste produse aflate in pragul expirarii sa poata sa fie totusi donate la diferite ONG-uri care se ocupa de case de copii sau batrani si consumate in timp util. Au existat chiar colaborari de acest gen la Selgros Bacau insa foarte putine si asta din cauza legislatiei deficitare si din pacate ineficiente. Pacat de toata mancarea care se arunca uneori inutil in vreme ce altii poate ca nu au o bucata de paine sa puna copiilor pe masa :(
Si la final …
Dar sa inchei articolul si voi lectura intr-o nota vesela si pozitiva, sperand ca solutii la aceste lucruri se vor gasi in viitor si sa va mai spun ca initiativa Selgros Bacau de a invitat bloggerii din judet intr-0 vizita a ”portilor deschise” este prima de acest gen din tara si deci Bacaul nostru are cu ce se mandri ;) Sper ca astfel de intalniri sa fie organizate si in celelalte judete ale tarii si daca sunteti blogger culinar si primiti o invitatie de acest gen, nu o refuzati. O sa va placa, va asigur.
Si chiar daca nu aveti de-a face cu bloggingul dar va faceti cumparaturile la Selgros si vreti sa vedeti cum se lucreaza ”in spatele usilor inchise”, cereti permisiunea si o sa fiti lasati sa faceti un tur in fabricuta de preparare a carnii.
In final nu pot decat sa multumesc Selgros Bacau pentru initiativa avuta de a invita bloggeritele din judet sa viziteze si sa vada putin din culisele activitatii desfasurate zi de zi de personalul angajat si sper ca si alte firme mari din judet sa aiba aceeasi initiativa pentru ca atunci cand esti deschis catre clienti le si capeti increderea.
Sa aveti o zi frumoasa!
rudia says
O experiență cu adevărat utilă! Și, mai ales, plăcută! ;-)
Una dintre cele mai reușite întâlniri ale bloggerițelor din Bacău! ;-)
Claudia V says
:) Perfect de acord cu tine, Rudia ;)
Iuliana says
Ce interesant!
Si noua ne place la Selgros, dar uite ca nu stiam nimic despre ce se intampla in culise :)
Claudia V says
Pai uite acum ati aflat ca puteti cere chiar sa faceti o vizita dincolo ”de usile inchise” ;)
Sunt foarte transparenti cei de la Selgros si asta imi place :)