Mancare scazuta de fasole (de post)
Cand sotul meu gateste, sau, ma rog, are pofte, apar retete inedite, adica opusul lui ”clasice”. Ma indoiesc ca o sa gasiti reteta asta de mancare scazuta de fasole in vreo carte de bucate desi el sustine ca e o reteta veche pe care o stie de muuult, mult timp. Si ca asta e reteta ”adevarata” de iahnie de fasole. Nu alta :)
Nu il contrazic, drept pentru ca nici nu pot tine secretul pentru mine asa ca astazi o sa aflati si voi cum se face de fapt o iahnie de fasole gustoasa. Nu il pot contrazice nici la partea cu ”cea mai gustoasa” pentru ca intr-adevar a fost delicioasa. Nu stiu cum ar iesi cu altfel de fasole dar asa, cu fasole uscata alba, cu boabe mari e o nebunie. De nici nu zici ca-i de post. Daca o sa o incercati va veti convinge :)
Chiar daca poate ca nu e clasica reteta de mancare de fasole pe care o stiti, cu care sunteti obisnuiti, vreau sa va zic ca este una foarte usor de facut si merita sa ii dati o sansa si sa o incercati.
Am pe blog si o varianta de reteta de mancare de fasole mai rapida si mai usor de facut, cu doar cateva ingrediente de baza, ceapa, fasole, sos de rosii. Daca sunteti pe fuga si aveti nevoie de ceva rapid de mancare v-o recomand pe aceea. O gasiti in varianta scrisa AICI sau puteti urmari reteta video de mai jos.
Zic sa nu mai lungim mult vorba si sa vedem de ce ingrediente avem nevoie ca sa facem aceasta savuroasa mancare scazuta de fasole in varianta ei de post.
- 700 grame de fasole fiarta in prealabil (plus apa de la fiert)
- o ceapa galbena
- o ceapa rosie
- doi morcovi potriviti
- 100 ml suc de rosii
- doua linguri de ulei
- o lingurita de paste picanta de ardei (optiona)
- o lingurita de sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
- o crenguta de cimbru
Mod de preparare pentru reteta de mancare scazuta de fasole
- Ceapa si morcovul taiate grosier (ceapa taiata in patru, morcovul rondele mari) se fierb 30 de minute, cu putina apa (cat sa le cuprinda) si putina sare.
- Concomitent punem si fasolea, in alt vas, la fiert, la foc mic impreuna cu zeama in care a fiert initial, cat sa o cuprinda.
- Dupa ce legumele au fiert le pasam la blender (minitocator electric), impreuna cu trei linguri de fasole fiarta. Adaugam sucul de rosii, uleiul, pasta de ardei si piperul. Amestecam, blendam si va rezulta un sos omogen si gros.
- In acest sos adaugam si apa in care au fiert legumele, apoi il punem in oala cu fasole. Lasam sa fiarba totul la foc mic, pana cand scade zeama. Mai adaugam daca e nevoie sare si piper, precum si alte condimente, dupa gust. O crenguta de cimbru daca aveti se poate pune in compozitia din oala cu cateva minute inainte de a stinge focul.
Pofta buna sa aveti!
Vezi AICI cateva sfaturi despre cum se fierbe fasolea uscata
O alta varianta de mancare de fasole, de data asta una sa ii zicem clasica, gasiti la Dana pe blog, adica aici. Este tot picanta insa preparata in alt mod.
Alte retete cu fasole:
Pate de fasole boabe (click aici pentru reteta)
Hummus de fasole si leurda (click aici pentru reteta)
Iahnie de fasole cu ciolan afumat (click aici pentru reteta)
despre pregatirea fasolei boabe am gasit o recomandare de la SIMONA TIVADAR medic nutritionist
fasolea boabe se pune de seara in apa rece cu BICARBONAT DE BUCATARIEsi se gateste a doua zi
nu se pune bicarbonat in timpul fierberii
aplic acest principiu sanatos si autorizat si este recomandarea mea ptr ca asa gatesc
scrie in cartea
MEDICINA,NUTRITIE SI BUNA DISPOZITIE
explica acest mod de gatire ,fasolea fiind o leguma care se digera greu
ptr retete,multumesc frumos!
Multumesc pentru informatie! Am sa fac si eu asa! :)
Fasolea-mi place in fel si chip. O sa incerc si varianta sotului tau, cu legumele pasate :)
Daca e buna, e buna, ce sa mai discutam :)
Iar varianta lui chiar ca e si mai bune :p