Tocană de ghebe cu smântână și mămăliguță alături
În sfârșit au apărut și pe la noi ghebele și am putut să îmi cumpăr un kilogram pentru a-mi face o poftă. Sunt cam scumpe și cum prin pădure nu ajunge niciunul dintre noi ca să culeagă ne mulțumim cu ce putem lua din piață.
Iar dacă anul trecut am pus o porție la oțet și am făcut ghebe cu usturoi și o ciorbiță bună, anul acesta am zis că să încerc altceva. Și am ales să fac această simplă mâncărică de ghebe cu smântână și câteva ghebe cu maioneză.
Poate o să mai scadă prețul la ele zilele următoare și reușesc să pun câteva și pe iarnă mai ales că nu e greu de loc pentru că se păstrează foarte bine în sare, puse în borcane.
Vezi AICI cum se pun ghebele pe iarna la marinat!
Mâncarea de ghebe cu smântână este foarte ușor de făcut. Practic nu ai nevoie decât să fierbi înainte ghebele așa cum am explicat în rețeta de ghebe cu usturoi și mămăligută (vezi AICI) sau în cea de tocăniță de ghebe cu roșii (vezi AICI), după care să le prăjești puțin.
- 300 grame de ghebe curățate și fierte în prealabil
- 75 ml de vin alb sec
- 200 grame de smântână pentru gătit de 12%
- două linguri de ulei
- o ceapă mică
- 50 ml apă
- sare, piper după gust
Mod de preparare pentru tocană de ghebe cu smântână
- După ce am fiert ghebele, le scurgem și dacă sunt mari le tocăm mai mărunt.
- Curățăm și tăiem ceapa mărunt.
- Punem uleiul într-o tigaie și îl încingem.
- Adăugăm ceapa și o rumenim jumătate de minut după care adăugăm apa cat s-o cuprindă și lăsăm să se gătească 3-4 minute până scade lichidul. Notă: Procedăm în felul acesta pentru a nu prăji ceapa. Dacă nu aveți probleme de sănătate puteți renunța la apă și prăji pur și simplu ceapa în uleiul încins.
- Adăugăm ghebele tocate și lăsăm să se gătească împreună cu ceapa 5-6 minute după care adăugăm vinul. Acesta va da un gust mai bun ghebelor în final.
- Gătim împreună pentru câteva minute, până când vinul scade și se evaporă alcoolul din el.
- La final adăugăm smântâna, amestecăm bine și mai gătim cât să se formeze sosul. Eu am folosit o smântână de 12% care era cam groasă și pentru a o subția am mai adăugat 3 linguri de lapte pentru a obține o consistență mai subțire a sosului. Consistența sosului o lăsăm în funcție de gusturile noastre ținând cont că sosul de smântână se va mai îngroșa după ce se va răci.
- La final adăugăm o lingură de mărar, puțin pătrunjel verde și neapărat usturoi. Eu am avut usturoi verde din grădina noastră de zarzvat. Dacă nu aveți usturoi verde puteți folosi o capățână, două, de usturoi pisat.
- Servim caldă cu mămăliguță alături. Ce bună e! Nu-așa? :)
Să aveți poftă la tocană de ghebe cu smântănă și mămăliguță!
Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel pentru a fi la curent cu ultimele retete!
Adi says
Daca le fierb si le bag la congelator si le Scot la iarna mai trebuiesc fierte din nou cand le scot de la dezghetat?
rox says
Reteta asta e dementiala!
Felicitari!
Eu nu stiam ca trebuie fierte in apa, si le puneam doar oparite in tigaie la prajit. La final erau prea uscate, dar cu reteta ies super!
Claudia Vasilache says
Multumesc pentru feedback :) Ma bucur ca ti-a iesit ceva pe gustul tau de data asta :) Sa iti fie de bine!
Antoaneta says
Arata delicios! Uite ce fac eu la ora asta in loc sa imi vad de ale mele….salivez in fata ecranului!
Ma mut la tine cu siguranta!
Claudia Vasilache says
:)))) Te astept
Dragomir Cristina says
mama ce pofta mi-ai facut de ghebe! Imi vine sa te bat. Eu le fac fara smantana, doar fierte putin, trase in unt aromat cu usturoi si cu marar, dar mamaliga e de baza si la noi.
Claudia Vasilache says
Hai ca acum mi-ai facut tu mie pofta :))))
Trebuie sa ma duc sa mai cumpar si sa fac si varianta ta :))