• Despre Lecturi si Arome
  • Activitate online si offline
  • Colaboratori
  • Politica Cookies
    • Politica de confidențialitate

Lecturi si Arome



  • Prima pagina
  • Retete Video
  • Retete pe categorii
    • cu carne
    • cu peste/fructe de mare
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut
    • De post (vegan)
    • raw vegane (fara foc)
    • Carte de bucate lunara
  • Deserturi
    • Prajituri
    • Torturi
    • Aluaturi/Placinte
    • Briose/Muffins
    • Tarte
    • Fursecuri/biscuiti
    • Inghetate
    • Deserturi speciale
  • Aperitive
  • Feluri de baza
  • Supe/Ciorbe
  • Conserve pentru iarna
  • Salate/Garnituri
  • Bauturi
  • Mic dejun
  • Idei Practice
    • Stil de viata
      • De vorba cu…
      • Concursuri/provocari
      • Retete testate de voi
  • Recenzii

October 24, 2017 · 9 Comments

Tocană de ghebe cu smântână și mămăliguță alături

Feluri de baza· Rețete ovo-lacto-vegetariene ușor de făcut

Spune si altora!
 18     
18
Shares

Tocană de ghebe cu smântână și mămăliguță alături

În sfârșit au apărut și pe la noi ghebele și am putut să îmi cumpăr un kilogram pentru a-mi face o poftă. Sunt cam scumpe și cum prin pădure nu ajunge niciunul dintre noi ca să culeagă ne mulțumim cu ce putem lua din piață.

Iar dacă anul trecut am pus o porție la oțet și am făcut ghebe cu usturoi și o ciorbiță bună, anul acesta am zis că să încerc altceva. Și am ales să fac această simplă mâncărică de ghebe cu smântână și câteva ghebe cu maioneză.tocană de ghebe cu smântână

Poate o să mai scadă prețul la ele zilele următoare și reușesc să pun câteva și pe iarnă mai ales că nu e greu de loc pentru că se păstrează foarte bine în sare, puse în borcane.

Vezi AICI cum se pun ghebele pe iarna la marinat!

Mâncarea de ghebe cu smântână este foarte ușor de făcut. Practic nu ai nevoie decât să fierbi înainte ghebele așa cum am explicat în rețeta de ghebe cu usturoi și mămăligută (vezi AICI) sau în cea de tocăniță de ghebe cu roșii (vezi AICI), după care să le prăjești puțin.

5.0 from 4 reviews
Tocană de ghebe cu smântână
 
Save Print
Prep time
40 mins
Cook time
15 mins
Total time
55 mins
 
Autor: Claudia
Recipe type: Fel de bază
Cuisine: Românească
Serves: 3 portii
Ingrediente
  • 300 grame de ghebe curățate și fierte în prealabil
  • 75 ml de vin alb sec
  • 200 grame de smântână pentru gătit de 12%
  • două linguri de ulei
  • o ceapă mică
  • 50 ml apă
  • sare, piper după gust
3.5.3228

Mod de preparare pentru tocană de ghebe cu smântână

  • După ce am fiert ghebele, le scurgem și dacă sunt mari le tocăm mai mărunt.
  • Curățăm și tăiem ceapa mărunt.
  • Punem uleiul într-o tigaie și îl încingem.
  • Adăugăm ceapa și o rumenim jumătate de minut după care adăugăm apa cat s-o cuprindă și lăsăm să se gătească 3-4 minute până scade lichidul. Notă: Procedăm în felul acesta pentru a nu prăji ceapa. Dacă nu aveți probleme de sănătate puteți renunța la apă și prăji pur și simplu ceapa în uleiul încins.ghebe cu smântână
  • Adăugăm ghebele tocate și lăsăm să se gătească împreună cu ceapa 5-6 minute după care adăugăm vinul. Acesta va da un gust mai bun ghebelor în final.
  • Gătim împreună pentru câteva minute, până când vinul scade și se evaporă alcoolul din el.
  • La final adăugăm smântâna, amestecăm bine și mai gătim cât să se formeze sosul. Eu am folosit o smântână de 12%  care era cam groasă și pentru a o subția am mai adăugat 3 linguri de lapte pentru a obține o consistență mai subțire a sosului. Consistența sosului o lăsăm în funcție de gusturile noastre ținând cont că sosul de smântână se va  mai îngroșa după ce se va răci.
  • La final adăugăm o lingură de mărar, puțin pătrunjel verde și neapărat usturoi. Eu am avut usturoi verde din grădina noastră de zarzvat. Dacă nu aveți usturoi verde puteți folosi o capățână, două, de usturoi pisat.
  • Servim caldă cu mămăliguță alături. Ce bună e! Nu-așa? :)

Să aveți poftă la tocană de ghebe cu smântănă și mămăliguță!

Aboneaza-te si tu la canalul de Youtube!
Click pe clopotel pentru a fi la curent cu ultimele retete!


Spune si altora!
 18     
18
Shares
 
18
Shares
 18    
« 10 sfaturi de pus în practică pentru o bucătărie ordonată
Paste cu cârnați și smântână. Rețeta simplă și rapidă »

Comments

  1. Adi says

    October 14, 2019 at 1:56 pm

    Daca le fierb si le bag la congelator si le Scot la iarna mai trebuiesc fierte din nou cand le scot de la dezghetat?

    Reply
  2. rox says

    August 8, 2019 at 11:26 am

    Reteta asta e dementiala!
    Felicitari!
    Eu nu stiam ca trebuie fierte in apa, si le puneam doar oparite in tigaie la prajit. La final erau prea uscate, dar cu reteta ies super!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      August 8, 2019 at 1:25 pm

      Multumesc pentru feedback :) Ma bucur ca ti-a iesit ceva pe gustul tau de data asta :) Sa iti fie de bine!

      Reply
  3. Antoaneta says

    October 28, 2017 at 9:38 am

    Arata delicios! Uite ce fac eu la ora asta in loc sa imi vad de ale mele….salivez in fata ecranului!
    Ma mut la tine cu siguranta!

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 28, 2017 at 12:28 pm

      :)))) Te astept

      Reply
  4. Dragomir Cristina says

    October 25, 2017 at 12:07 am

    mama ce pofta mi-ai facut de ghebe! Imi vine sa te bat. Eu le fac fara smantana, doar fierte putin, trase in unt aromat cu usturoi si cu marar, dar mamaliga e de baza si la noi.

    Reply
    • Claudia Vasilache says

      October 25, 2017 at 7:32 am

      Hai ca acum mi-ai facut tu mie pofta :))))
      Trebuie sa ma duc sa mai cumpar si sa fac si varianta ta :))

      Reply

Trackbacks

  1. Tocăniță de ghebe cu roșii. Rețetă pas cu pas. - Lecturi si Arome says:
    November 11, 2020 at 5:04 pm

    […] ca te blog găsești deja câteva rețete cu ghebe printre care, cea de ghebe pentru iarnă, cea de ghebe cu smântână, ghebe cu maioneză, ghebe cu usturoi sau ciorbă de […]

    Reply
  2. Ghebe cu maioneză făcute un pic altfel - Lecturi si Arome says:
    October 26, 2017 at 4:57 pm

    […] cum ți-am povestit și când am scris zilele trecute rețeta de ghebe cu smântână, odată cu acest fel de mâncare am vrut să încerc și altceva, tot cu ghebe. Așa că am făcut […]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rate this recipe:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Urmareste-ma si aici

Ultimele retete

  • Blanșarea legumelor. Ce înseamnă și cum se face. February 6, 2023
  • 10 retete de prăjituri cu mascarpone. Delicioase și ușor de făcut! February 4, 2023
  • 8 sfaturi practice pentru a găti minimalist January 23, 2023

Archives

October 2017
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
« Sep   Nov »

Copyright © 2023 · captivating theme by Restored 316