Dulceata din flori de salcam fara zahar
Daca luna trecuta v-am spus cum am facut dulceata din petale de flori de salcam, astazi o sa va dau o alta reteta. Asemanatoare dar nu identica. In primul rand pentru ca este vorba de varianta de dulceata de salcam mai cunoscuta, adica cea in care se folosesc florile intregi si apoi pentru ca nu are in compozitie zahar.
Da, ati citit bine, nu are zahar, nu este calorica si o putem consuma fara sa ne simtim… vinovati. Sau, daca avem anumite probleme de sanatae, o putem consuma fara grija pentru ca nu contine zahar obisnuit ci indulcitor natural obtinut din stevie.
Cred ca ati ghicit deja, este vorba despre indulcitorul Green Sugar (cu care eu am mai gatit cateva retete – vezi aici si aici). Specialistii de la Remedia au resusit sa scoata pe piata, de curand si un gelifiant pe care am avut ocazia sa il testez.
Are un mod de preparare foarte usor si rapid si chiar daca pe recomandarile de preparare era scris ca se poate folosi pentru a obtine dulceata/gem din fructe, eu am incercat sa fac dulceata/gem din flori … de salcam :)
Desi am denumit-o dulceata, ca si aspect as putea spune ca seamana mai degraba cu un gem pentru ca este compacta ca si gemul. La urma urmei cred ca denumirea nu mai conteaza ci faptul ca este sanatoasa si ca poti gusta din ea chiar si dupa ora cinei ;)
Reteta de dulceata din flori de salcam fara zahar
- Ingrediente pentru dulceata din flori de salcam fara zahar
500 de grame de flori de salcam
400 grame de apa
523 grame de gelifiant Green Sugar
zeama de la o lamaie mare sau de la doua mai mici
- Mod de preparare pentru dulceata din flori de salcam fara zahar
- Alegem florile de salcam si le spalam foarte bine in mai multe ape.
- Punem o oala mare pe foc si cand aceasta incepe sa fiarba adaugam florile de salcam si le fierbem doua, trei minute dupa care le scoatem din apa fierbinte, le clatim bine cu apa rece si le lasam la scurs.
- Separat punem intr-o craticioara 400 ml de apa si adaugam 523 de grame de Green Sugar gelifiant. Amestecam bine si apoi punem craticioara pe aragaz, la foc mic ca sa se topeasca lent gelifiantul.
- Cand gelifiantul s-a topit si siropul a inceput sa se ingroase adaugam cele 500 de grame de flori de salcam fierte in prealabil.
- Lasam sa fiarba impreuna cu gelifiantul, amestecand din cand in cand, pana cand observam lichidul a scazut si dulceata/gemul s-a legat.
- Cat timp fierbe dulceata pe foc, spalam cateva borcane si le sterilizam in cuptorul incins la 150 grade pentru cinci minute.
- Punem dulceata fierbinte in bocanele sterilizate in prealabil si asezate pe un suport de metal ca sa nu se crape cand se adauga dulceata fierbinte.
- Inchidem capacele, intoarcem borcanele cu gura in jos si apoi le acoperim cu o paturica astfel incat sa se raceasca lent, apoi le pastram in camara
Pofta buna sa aveti!
Anca says
Buna ziua, puteti va rog sa imi spuneti de unde ati cumparat acest gelifiant Green Sugar. Va multumesc anticipat!
Claudia Vasilache says
L-am luat de la ei de pe site doar ca sunt ceva ani de atunci si nu stiu daca se mai fabrica. Reteta e din 2015 ….
Iuliana says
Cred ca gemul/dulceata asta e visul oricarei femei. Aromata, parfumata si sa nu ingrase…wow! :)
Claudia V says
Cam asa ceva ;)